Kategóriák
Egyéb kategória

Török style lecsó vagy mi

torok lecso4.jpgKét poszttal is tartozom a hétévégéről azoknak, akik eljöttek a Gönci Barack Vigasságra. Az egyik a jótékonysági lecsó receptje, a másik a szombati Mátyás királyos játékon kipróbált mártások leírása. Az előbbivel kezdem, mert sokkal gyorsabban megvan, és ma még sok dolgom lesz.
Idén is, mint tavaly, lecsót főztünk két hatalmas üstben, ezt adtuk a látogatóknak, amiért ők adományt fizettek, amit ebben az évben a boldogkőváraljai játszótér felújítására fordítanak majd. Idén a téma adott volt: Mátyás király, törökök. Bár többen javasolták, hogy tegyek bele barackot is, ennyire bátor azért nem voltam, még így is voltak jópáran, akiket elriasztott a padlizsán és a cukkini gondolata is, de volt olyan bátor éhes ember is (naná, hogy az erdőbényei kádár) aki azt mondta, hogy ő se a cukkinit, se a padlizsánt nem eszi meg, de különben nagyon ízlett neki, és mondjuk el mi volt benne.
Külön köszönettel is tartozom, mert nem csak a helyi erők segítettek a 20 kiló hagyma pucolásában, karikázásában és hasonlókban, hanem a látogatók is beálltak keverni, üstöt cipelni, tányért kirakni, sőt, kiszolgálni, és ajánlani is az ételt.

torok lecso1.jpg

torok lecso3.jpg

Úgyhogy jöjjenek a nevek, tényleg megérdemlik a tapsot szerintem. Pálninkázni, zenét hallgatni jönnek, és beállnak dolgozni: Dombi Krisztina aki a legmesszebbről jött, az egész Merker család: Zsófi, Vera, Iván és Viktor, és persze Kiss Dénes, akit Frank Mariann után találtunk merőkanállal a kezében. Köszönjük!

De jöjjön a recept:
1 kg hagyma
2 dl olívaolaj
só és bors ízlés szerint
4 gerezd fokhagyma
1 kk koriander mag
1/4 kk római kömény
1/2 kk kömény
2 kk kakukkfű
50 dkg padlizsán
50 dkg cukkini
50 dkg hámozott paradicsom (konzerv: egyrészt még nincs igazán édes paradicsom, másrészt 200 adaghoz meghámozni a paradicsomot nem 2 perc)
tetejére szezámmag
aki szereti, annak chili vagy erőspaprika

A hagymát félkarikákra vágtuk, majd az olajon megdinszteltük a fűszerekkel együtt. Először a felkockázott padlizsánt tettük bele, majd kicsit később a cukkinit, és amikor megpuhult, mehetett bele a paradicsom konzerv.
Tálalásnál szezámmaggal és chilivel szórtuk meg. 

torok lecso2.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?