Kategóriák
Egyéb kategória

Tortilla

Mikor csomagolható uzsonna tippet kerestem, egy kommentben megérkezett a megfejtés tortilla formájában.
Ez azért vicces, mert munka-uzsonnának eszembe se jutott, viszonk kirándulni mi is gyakran visszük magunkkal.
Most annyit módosítottam a recepten, hogy fele arányban teljes kiőrlésű rozslisztet használtam. Ettől még finomabb lett szerintem, mint az eredeti. Ez a mennyiség 8 nagy tortillára elegendő.
A kész tésztát nyolc részre osztottam, és a maradékot, amit nem használtam fel, bekentem olívaolajjal, fóliába tekertem, és a hűtőbe tettem. Három nap alatt fogyott el, addig nem is lett semmi baja!
Egyedül a csomagolás okozott gondot, mert egyik dobozba fért csak be hosszába, de annak olyan nagy volt az űrtartalma, hogy fölösleges volt beletenni. Megoldást csupán egy egész zacskó vatta jelentett volna a kitömésre, de azt nem mertem megkockáztatni, nagyon hülyén nézett volna ki, amikor kicsomagolja Gábor 🙂
Hozzávalók:
1,5 csésze sima liszt (1 csésze 2,25 dl)
1,5 csésze teljes kiőrlésű rozsliszt
3 dl meleg víz
só, bors
0,5 dl olívaolaj
A hozzávalókból kemény tésztát gyúrok, és 15 percig pihentetem. Lisztezett deszkán nyolc részre osztom a tésztát, amit felhasználok abból vékony lapot nyújtok. Forró serpenyőben megsütöm mindkét oldalát. Ez kb. 1-1 perc oldalanként.
Miután kiveszem a serpenyőből, rögtön megkenem valamilyen szósszal, így nem keményedik meg, és nem törik, amikor feltekerem.
A mostani tortillát madársalátával, camembert sajttal, reszelt sárgarépával, és egy tejfölös szósszal töltöttem.
A szószhoz elkevertem a tejfölt kevés chilivel, curry porral, egy csepp mézzel, sóval, borssal, és egy leheletnyi fokhagymával. Ha nem munkába küldtem volna a tortillát, akkor bátrabban bántam volna a fokhagymával, vagy tettem volna bele egy újhagymát is.
Az egyik tekercsbe jutott egy kevés csirkemell filé is felszeletelve.

25 hozzászólás a(z) “Tortilla” című bejegyzéshez

Nagyon jók a receptjeid, sokat használtam már. De gondolom, mint a legtöbben, ritkán írunk megjegyzéseket. Szóval gratulálok!
A tortillát már régebben is megcsináltam és finom is lett, de most a szószodat is kipróbáltam. A méz és a curry nagyon jó ízt adnak neki. Chilim nincs itthon, mert se a férjem, se a nagylányom nem szereti (én igen…), de gondolom attól még finomabb.

A tegnap kipróbáltam Graham lisztből. Fél adagot készítettem és eddig kétféle keménységűt sikerült előállítanom. 🙂 Amelyiket jól megsütöttem az nagyon finom lett ízre, viszon annyira kemény, hogy nem lehetett feltekerni, csak törni, hiába kentem be rögtön utána öntettel. Amelyiket viszont már jóval kevesebb ideig sütöttem, azok tekerhetőek lettek, viszont picit nyersnek éreztem. Mi a titka? A sütési időt kellene jól eltalálni vagy a liszten múlik? Vagy valami máson?

Kipróbáltam ma reggel, de nekem nagyon sok volt bele a 3 dl víz, a tészta igencsak lágy lett. Kellett még hozzá tennem lisztet és úgy már ment minden mint a karikacsapás. És még finom is lett 🙂 Mekkora nálad egy csésze? (én 2.5 dl-es csészét használtam)

Eszter 😀
szerintem a tortillák folpackba a legkönnyebb csomagolni – feltekerni is egyszerűbb -, két végét behajtod és úgy tekered fel, nem folyik ki belőle semmi. Aztán bele egy zacsiba és kész is 🙂

Recept lementve, köszi!
A csomagoláshoz meg annyit, hogy én az ilyen tekercsféléket szorosan alufóliába szoktam csavarni, az jól összetartja őket, utána már elég csak egy jobbfajta (erősebb) uzsitasakba belepakolni őket. És a delikvens is sokkal egyszerűbben tudja így (felülről szakaszosan lehámozva) fogyasztani másnap…

Vélemény, hozzászólás?