Kategóriák
Egyéb kategória

Tyúkpörkölt

csirkepörkölt8.jpgTudom, hogy sokan frászt kapnak, amikor a sütőben való főzést ajánlgatom itt a blogon, mint a világ legkényelmesebb megoldását – az ebédre elkészüljön az étel, de közben ne is legyünk otthon – problémának. A nyári szünetben sokfélét készítettem így, reggel gyorsan összedobtam az alapokat, beállítottam a sütőt egy viszonylag alacsony hőfokra, de hosszú időre, és már zártuk is a kertkaput magunk mögött.

Mire hazaértünk, a sütő kikapcsolt, de az étel még meleg volt, csak tálalni kellett és lehetett ebédelni, vagy vacsorázni.

Sokan félnek bármilyen háztartási gépet bekapcsolva otthagyni a lakásban felügyelet nélkül, de nálam sokkal kisebb a félelem, mint amekkora a vágy arra, hogy kimozdulhassak otthonról. Így aztán soha nem felügyelem se a mosógépet, se a sütőt (persze csak ha valamilyen étel és nem kenyér vagy sütemény készül benne).

Gyerekkoromban nálunk is csengetett az alsószomszéd, hogy csöpög a víz a plafonból, pedig otthon voltunk, csak épp kártyáztunk a szüleimmel, amikor a Minimatt úgy döntött, elárasztja a fürdőszobát. Szerencsére volt biztosításunk. Azóta semmi ilyen bonyodalom nem történt, és már a Minimatt is nyugdíjba vonult.

Na de ilyen hosszú mentegetőzés után jöjjön a tyúkpörkölt.

Nem tudom, másnak is igazi nyári étel-e a csirke vagy tyúkpörkölt, talán a mellé kötelezően feltálalt tejfeles uborkasaláta teszi azzá, de nálunk nem múlhat el nyár nélküle. Semmi extra, csak a generációk óta jól bevált recept. Tyúkpörkölt, apró kemény nokedlivel, és uborkasalátával, kint a kertben. Gyerekkoromban soha nem ettünk hozzá tejfölt, az valahogy az utóbbi években került a salátára. Egyszer csak ott volt. Mint a nagy nokedli, amit kézzel szaggatunk a vízbe a vágódeszkáról. De én nem azt szeretem, hanem az egészen picikéket, amiben sok a tojás, és egy evőkanálnyi búzadarát is teszek a tésztába, hogy igazán kemény maradjon.

Emlékszem, nagyanyám mindig egy barna, kopott, zománcos lábasban főzte a tyúkpörköltet, és övé volt a szárnya. A mellét én ehettem, de azt egyébként annyira utálta, hogy ha nem voltam ott, akkor kidobta a tyúkoknak. (Igen, és a tyúkok boldogan megették) Közben soha ki nem hagyta volna a megjegyzést: nem tudom mit szerettek anyáddal ezen a húson, olyan száraz, hogy majd megfúlok tőle…

Ő viszont nem hagyta magára az ételt, nem is lehetett időzíteni a sütőjét, különben is almáspitét készített, miközben a pörkölt főtt. Imádtam.

Persze elkészül ez csirkéből is, csak sokkal gyorsabban. Talán egy óra sem kell neki, máris olyan puha lesz a hús, hogy leválik a csontról. Jobb szeretem a tyúkot. Zsírosabb, lassabban puhul, de nem esik szét idő előtt.

 csirkepörkölt9.jpg

Hozzávalók:

1 nagy fej hagyma

2 ek szárnyas zsír (persze most legjobb a tyúkzsír, ha van)

2 kk édes nemes paprika

1 kk köménymag

2 babérlevél

1 paradicsom

1 paprika

4 tyúkcomb, vagy 6 csirkecomb

2 gerezd fokhagyma

só, bors

A hagymát megdinsztelem a zsíron, majd meghintem a paprikával, köménnyel és beledobom a babérlevelet. Ráteszem a combokat, megforgatom őket, és hozzákeverem a nagyon apróra vágott paprikát és paradicsomot. Felaprítom a fokhagymát is, végül a sóval, borssal beleteszem az edénybe. Lefedem, majd a 150 fokra előmelegített sütőbe tolom 2 órára. Ennyi. Az összes előkészület maximum húsz perc, lehet menni sétálni. Persze be lehet keverni a nokedlitésztát is, jót tesz neki a pár óra pihentetés a hűtőben.

Kicsit más lesz a végeredmény, mint egy hagyományos pörköltnél, mert a combok felső bőre általában kicsit megsül, de mi azt kifejezetten szeretjük.

Mondhatni: tyúkpörkölt pékné módra.

9 hozzászólás a(z) “Tyúkpörkölt” című bejegyzéshez

A tyúkpörkölt zseniális eledel (és egyetértek az apró ugrálós nokedlivel!). A péknéhez azért krumpli dukál inkább 🙂
Különösen egyszerűvé teszi a sütőben főzést az öntöttvas fedeles lábos/fazék. Annak fedele elég jól zár (szükség esetén kis tésztával be is lehet tapasztani), és nagyon egyenletesen adja át a hőt. Ez persze eleve a sütőben sütés titka is. Számomra legjobb példa egy nagy sólet készítése, amit akár 6-8 órára is bennhagyok a sütőben, a füstölt marhának bizony idő kell.

Jó ötlet, úgyis van egy tyúkom a fagyasztóban, nem tudtam, mi legyen vele. Én marhahúst, bárányhúst szoktam alacsony hőfokon a sütőben készíteni, de azokat minimum 5-6 órára 80-120 fokra teszem be.

Régen én is otthagytam mindenféle gépeket, de amióta újra kellett padlózni (és penészteleníteni) a házat, már óvatosabb vagyok. Bár már megváltam a bűnös mosógéptől (bemozdulva letörte a falból kiálló csapot), azért csak kikapcsolok mindent elmenetel előtt – kivéve a sütőt alacsony hőfokon.

Lehet, hogy még a 150 fokra sincs szükség. A víz 100 fokon forr. Ami talán hátrány, hogy a pörköltféléknél jó, ha egyszer-kétszer elpárolog a szaft nagy része és fölönti az ember. Ahhoz viszont ott kell lenni. 🙁

Én rizst már csak sütőben, vaslábosban csinálok. Olaj, rizs, pirítás. Víz, só, esetleg fűszer. A gázon hagyom egyet rottyani, rá a fedő és irány az előmelegített (100 fok) sütő. Még nem sikerült elrontani 🙂

Nem tyúk. Kukoricakása. Imádom. Tudom, lehet kapni a 10 perc alatt megfőlő granulátumot, szoktam azt is főzni, de az igazi, az öcsém által kézzel szedett, mosott, darált, szitált házi. Anyukám vasárnap reggel 6-kor szokott nekiállni főzni (vasárnap reggel volt csak otthon a család minden tagja), 9-re meg is főtt, és végig kavargatni kellet, mert egyébként lekozmál. A sógornőm már segített kicsit az eseten, mondta, hogy előző este beáztatja. Így már csak másfél óra. Tavasszal mindezen tudással felvértezve, háromszor öntöttem oda-viszza, a közben kisúrolt lábasokba, mert lekapott. Akkor jött az ötlet, most próbáltam ki, két csésze nagyszemű dara (beáztattam), négy csésze víz, alufólia, be a sütőbe. Egy és negyed múlva kivettem, hozzáöntöttem a tejet, vissza 15 percre, és tökéletes lett. Nem kellett ott állnom másfél órát, és kevergetni. (mindez egy kerámia tepsiben történt, és soha többé nem lesz gond vele).
Ezt csak a sütőben főzéshez.

@Limonade Joe: Bocs, ha már megvolt az olaj, rízs, pirítás, viz (kétszer annyi), só, esetleg fűszer, akkor, ha már otthagytad egyet rottyanni, akkor már kár a sütőt bekapcsolni, mert, ha otthagyod még, hat perc múlva megkeved egyszer, akkor tizenkét perc múlva kész. (az idők az egy kávésbögre rízsről szólnak, 3-4 ember). Nekem sem sikerült még elrontani. Üdv. (Én attól őrülök meg, amikor vízben főtt rizsről, rosszabb esetben tasakos előfőzött rizsről beszélnek, aminek semmi íze nincs. A kedvenc fűszerem egyébként a rízshez a kurkuma).

Vélemény, hozzászólás?