Ez egy komplett vacsora fejenként 200 forintból. Tökéletesen elég, főleg egy pohár sörrel, de nélküle is. Bevallom, én hetekig ellennék rajta, főleg ha tényleg marhahússal készül, és folyik ki belőle a rengeteg sajt. Na így nem olyan olcsó, úgyhogy maradhatunk a szerényebb változatnál is, az is elképesztően finom, és laktató is rendesen. Négy kétkezes szendvics mindössze 800 forintból kijön.
A szendvicset valamikor az 1930-as években készítették először New York-i zsidók. Az igazságot soha nem fogjuk megtudni, de két legenda létezik.
Az egyik szerint Reuben Kulakofsky Litvániából emigrált zsidó szakács volt a feltalálója, aki pókerjátszmákra készítette a szendvicset. A másik változat szerint Arnold Reuben készítette először az üzletében, aki német származású zsidó volt, és ő volt a tulajdonosa a mára már megszűnt, nagyhírű Reuben’s Delicatessen-nek. Végülis mindegy, a lényeg, hogy több mint nyolcvan éve nagyon népszerű New Yorkban. A Reuben szendvics másik változata a Rachel szendvics. Ebben főtt marhával helyettesítik a sonkát, és majonézes káposztasalátával, vagyis coleslaw-val a savanyú káposztát. Na, ez még egy nagyon finom, és olcsó vacsora, de most nem volt itthon friss káposztám, amiből a coleslaw-t készíthettem volna.
Hozzávalók fejenként:
2 szelet teljes kiőrlésű rozskenyér vagy egy nagyobb rozs buci
sózott marhasonka vagyis pastrami, de maradjunk a kapható sonkáknál szerintem
(Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe)
2 szelet ementáli sajt
savanyú káposzta
3 ek Ezersziget öntet
vaj
A kenyeret vajazzuk meg jó vastagon, majd tegyünk rá egy adag savanyú káposztát, amit locsoljunk meg az ezersziget öntettel. Erre kerüljön a sonka, majd a sajt. A tetejére tegyünk újra kenyeret, és toljuk forró sütőbe (vagy süssük serpenyőben óvatosan, hogy a kenyér ne égjen meg, de a belseje forró legyen), amíg a belseje is teljesen átforrósodik, és a sajt jól megolvad.
41 hozzászólás a(z) “Vacsora fejenként 200 forintból” című bejegyzéshez
Ez biztosan 200 pengő forint per kopf?
Jónak tűnik.
Hát igen, a jó öreg sonkás-sajtos szendvics 🙂 Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy az olcsó bolti felvágottak helyett inkább otthon főzzön sonkát, mert az finomabb, olcsóbb és kevesebb benne az adalékanyag.
“Vacsora fejenként 200 forintból” – akkor csak akciósan fér bele a mekis sajtburger. ::))
@Édy, aki Endre: Hát, én így számoltam:
2 szelet kenyér 20 forint
vaj 20 forint (de van itthon 🙂
savanyú káposzta 20 forint max
sajt 100 forint kb. igaz, Pannónia volt
sonka 40 forint ez persze a sonka mennyiségétől függően akár 300 is lehet
ezersziget: passsz, mert házi majonéz és chilikrém keverékét tettem bele.
“Bevallom, én hetekig ellenék rajta”
Biztosan nagyon finom, de én inkább máshol, és rövidebb ideig ellenék. 🙂
@Szumi: ÚRISTEN! 😀 köszi!
Bocs, de a tej (sajt) + hús (sonka) együtt mennyire kóser? Vagy csak gójoknak javasolt ez a szendvics? 🙂
Amúgy az önteteket nem szeretem, de a többi részét viszont nagyon is, talán össze is dobok egy ilyent a közeljövőben.
@v2peti: Termesztesen egyaltalan nem koser. De mint ahogy a katolikusok is valnak, a zsidok is esznek treflit. Kiveve aki nem, de ugy tunik Rueben nem vetette meg az ilyesmit.
Ebben mondjuk igazad van. Viszont akkor mi értelme van a ‘tűzzel’ való konyhatisztításnak? (amiről írtál korábban) Vagy ők pont olyanok, hogy szigorúan betartják?
Ez finom lehet, meg is fogjuk kóstolni.
Én azt hittem egyébként, hogy a majonézes kápsztasalátát én találtam ki – hát úgy látszik, hogy nem. 🙂
Mármint azt a fajtáját, amit az ecetes saláta maradékából majonézzel, borssal, szerecsendióval, fokhagymával, reszelt sajttal, citromkarikákkal felturbózva szoktunk csinálni immár húsz éve. Isteni étel! Bármihez jó a sültektől kezdve a melegszendvicsig – vagy csak önmagában. .. És gombokért.
Auchan, 250 gr. buci 69 ft.
Füstölt sajt, kb 5 deka, 70 ft.
Vaj egy bucira számolva 30 ft.
1 paradicsom 30 ft.
6 szelet olcsóbb, de igazi sonka 100 ft
egy bucira elegendő salátakeverék 20ft
majonéz 20 ft
Tehát kb 340 ft. De akkor is, ezt két napig eszi az ember 🙂
Jobb mint a városban blog, ahol mindig megy a sznobéria. 😛
Én a legjobb sültkolbászt a Moszkva téri (akkor még az volt) hentesnél ettem. Kovi ubi, mustár, 4 dl cola, 3 cm magas szelet kenyér. Olyan ebéd, hogy még másnap délben sem leszel éhes! 400 ficcs körül.
@TrueY: tavaly a fogaskerekűnél valahol kértünk két sültkolbászt kenyérrel, mustárral és két üdítővel.
Erre a fickó közli, hogy 4700 forint!
Nem kértük, és azóta is azt hiszem, hogy hallucináltunk. Pedig nem.
az ezerszigetnél valóban bukik a tejes/husos kóser ökörség 🙂
@lolperec: azt hittem a sajtnál meg a sonkánál
Ezt nem lehet 200 Huf-ból kihozni, még sör nélkül sem! Ettől persze még finom, de minek elrugaszkodni a valóságtól egy hangzatos címért.
@zsocek: persze, a sör nincs benne (sajnos)! Feljebb leírtam a kommentekben, h mi mennyibe került.
az a jó ezekben a 200/300/xszáz forintos menükben, hogy lehet, hogy utólag annyira jön ki az ára, de az elkészítéséhez szükséges alapanyagok első beszerzése a többszörösébe kerül.
@Fuszeres Eszter: A Balatonon szokás az ügyfelek legyilkolása. Most már Budapesten is dívik??? Szomor. 🙁
Hús meg sajt együtt zsidó zsendvicsben??? 🙂
“Tökéletesen elég, főleg egy pohár sörrel”
Mi ez, kőleves 😕
@Fuszeres Eszter: “Erre a fickó közli, hogy 4700 forint!”
Egyik munkahelyemen 7 hónapot lehúztam, mire megnéztem hogy mennyibe is kerül az vendégeknek az az étel, amit kiküldök, döbbenve láttam hogy a 3 tojásból készült rántotta, 3 szelet baconnel 6 font 50p, vagyis mai árfolyamon 2377 forint (London egyik drágább részén). A kolbászodhoz képest végül is nem is olyan drága :)))
@JohnHenry: “de az elkészítéséhez szükséges alapanyagok első beszerzése a többszörösébe kerül.”
Ez egy olyan probléma, amibe mindig belefut az ember, de végül is csak egyszer élünk, mindent érdemes megkóstolni. Vannak alap dolgok, mint pl. hogy a vaj helyett használt margarin helyett vajat használjunk alapból, így az már nem külön költség 🙂
bárcsak ehetnék ilyet vacsorára!
@fourgee: A Ferihegyen 2 tojásból készült rántotta 1200 forint és nincs benne bacon, azért külön fizetni kell. Szerencsére nem voltam éhes 🙂
Előre is bocs,de…
Javasolnám kedves “Fuszeres Eszter”, hogy egy kicsit jobban nézz körül a szendvics eredete ügyében, mielőtt ilyeneket irkálsz.
Cseppet régebbről ered, 1718-ban kezdődik a sztori.
Akkor született az a John Montague Sandwich akiről ezt a kaját elnevezték. Továbbá róla nevezte el James Cook a Sandwich szigetekek, amit azóta világ Hawaii-nak ismer, és az ő nevét viseli az alaszkai Montagu sziget. Ezeknek egyébként például itt utána is nézhetsz:
http://www.angolosan.hu/angolkultura/lord-sandwich-szendvics-kartya-korrupcio-james-cook-hus-kenyes-68664.html
Vagy a wikipédiában:
en.wikipedia.org/wiki/Earl_of_Sandwich
Rozskenyér, pasztrómi, zójerkrojt, tormásmajó, pannónia, rozskenyér. Fele is többe van kétszáznál, de minek alábbadni, nem parizeres kenyér a rojbenszendzsó, szerintem.
Ennyiért sajnos csak valami nagyon gagyi, olcsó és gazdaságos alapanyagokból állítható elő 🙁
Megnézném azt a 20forintból megvajazott 20forintos kenyérszeletet. Kisebb szellő elfújja az egészet, mi?
Eszter, 20forintért mennyi vajat tudsz a kenyérre kenni? A sima teavajból sem jut már arra a szeletre 1g sem 🙁
A sonkáról már ne is beszéljünk…
Ja és a fotó csak illusztráció 🙁
Van itthon. Hehe 🙂 jó szöveg. Ennyi erővel írhattad volna, hogy hideg sör meg van a tescoban… a kabát zsebben akár kettő is elfér!
Nagyon szeretem az olcsó receptjeidet! Anno emlékszem valamelyik Stahl Magazinban is voltak olcsó ételeid. Szilveszteri volt azt hiszem…
Szerintem amit ma mutattál az azért is jó mert minőségi és mégis elérhető.
Mivel nektek top bloggereknek, társadalomformáló hatásotok van egyáltalán nem mindegy mi és hogyan van kommunikálva.
Örülök annak, hogy te felvállalod ezt az ügyet.
Jót s jól! Ebben áll a nagy titok!:)
Ui: mindig megfogadom,h napi szinten füzetbe vezetem mennyibe kerül az étkezés, de mindig belekezdek és annyiba marad.:(
200 forintos vacsi:
20dkg (2db)csirkecomb 100ft
30dkg krumpli 20 ft
1 kisebb hagyma 20 ft
1 kisebb paradicsom 30ft
1 kisebb paprika 20ft
A tepsibe szeled a krumplit meg a zöldségeket, tetejére a 2 hús, szórsz rá valamilyen fűszert, aluval lefeded, 30 perc 200 fokon. ekkor alu levesz, és még 10 15 perc, hogy megpiruljon. Jóétvágyat.
Kicsit más a tápértéke, mint a szendónak…
@TrueY: Most már nem indulnék el, pedig megkívántam nagyon:). Majd nappal, remélem még megvan. Merre kell keresni, annyira nem ismerem a környéket (vagyis a hentesboltokat)?
“Amerikában hihetetlen mennyiséget, akár 25 dkg-ot tesznek egy szendvicsbe”
Az 4 szendvicsbe 1 kiló sonka. Ehető sonkából egy kiló minimum 3-4 ezer forint, mert a többi parizer vagy valami főtt-füstölt-gyorspácolt izé.
Akkor hogy jön ez ki 800 forintból? Amúgy nekem nem tetszik a recept. De lehet, hogy csak az a bajom, hogy túl nagy segget kerít az amúgy dög unalmas sajtos-sonkás szendvics témának. Mégis kit érdekel, hogy ki találta ezt fel? Mindenkinek az anyukája feltalálta már 30 éve!
@usb2.0: Nem figyelsz.
Nem a szendvics, mint olyan, hanem a Reuben szendvics eredetéről van sz.
hogy ez nem jön ki 200 hufból az biztos
Megcsináltam a szendvicset kicsit nagyobb kivitelben, kb 1200 kalóriás 🙂
@usb2.0: szerintem erre a szendvicsre gondolt és nem A szendvicsre
@Athos: /off Mélyserpenyős egytálételt szoktam készíteni én is, megpirítom a husit olívaolajban rendesen, kiveszem, felvakarom falapáttal a pörzsét és ráöntöm a husira, a maradék olajban megforgatom a krumpliszeleteket, mellébiggyesztek egy negyedekbe vágott szép fej hagymát és hat-nyolc gerezd fokhammát, megszórom szárított zöldséges fűszerkeverékkel és pici sóval, rá a husi és némi édes illatú libanoni fűszerkeverék (baharat) esetleg biryani-fűszer, körbeöntöm vízzel, lefedem, párolom egy órát vagy másfelet gyöngyözőn (attól függ milyen hús). Később minderre idénytől függően sütőtökszelet vagy répa kerül, esetleg alma vagy körte.
Közben összekeverek negyed csésze szójaszószt egy evőkanál cukorral, ugyanannyi mustárral esetleg pluszban némi olcsóbb balzsamecettel, őrlök rá borsot is, vége felé ráöntöm a mindenre. Mikor már megpuhult a husi még egy kicsit fedő nélkül sűrítem a szaftján és kész. Egyszerű, sokízű, laktató, olcsó, és menet közben elő lehet készíteni a zöldségeket amíg pirul a husi.
Csirke+alma, kacsa+körte, oldalas+tök, tarja+sárgarépa kombók egyaránt beváltak, variálhatók. /off
@Prophet: Moszkva tér (illetve Kalef), ki jössz a metróból, jobbra ferdülsz, megint jobbra a presszó alatti átjáróban. Irány a 4-6-os végállomás előtti zebra. Ott átmész és ahogy mennél a piac felé rögtön a sarkon (a Moszkva téren) orr a hentes. Mindenhol fradi poszter és aki a kolbászt adja, az is egy francia filmbe illő figura. Remélem megvan még!
@Édy, aki Endre:
Ez elég érdekes, a melegszendvicset mi is kedveljük.
És még finom kaja is, és nem junk food!
A “katolikus közösségi táborban” 50 Ft-ból is kihozok egy adag kaját, persze az valamilyen krumplis, vagy halkonzerves tészta teszkós alapanyagból, és persze a sonkát meg a vajat , meg a sajtot azt az ilyen legolcsóbb kajáknál el lehet felejteni! Helyette mehet a kétes eredetű párizsi, a Trapp Pista, és a Rama. Aztán csodálkoznak, hogy sokan nem eszik meg az így elkészült förmedvényeket, vagy max. udvariasságból kiszednek egy verébszarnyi adagot, és ott turkálják. A fenti 200 Ft-os szendvicset bármikor jó szívvel megenném!
1ébként meg VIVA Kozi és Döme!