Kategóriák
Egyéb kategória

Vodka-narancsos cheesecake

philadelphia csokitorta.jpgEgy szelet és kész vagy! Annyira finom, annyira krémes, és annyira édes. Valahogy rá vagyok állva az utóbbi időben a csokira, úgyhogy engem aztán megtalálta az új Milkás Philadelphia. És persze a fiamat is, hiszen igazi, ujjal kitunkolni való finomság, amit akkor vettünk észre, amikor kinyitottuk a dobozt, és hiányzott a krém harmada.

-Dávid, megetted?
-Én nem!
-Ne mondd már, látszik az ujjad nyoma, és hiányzik belőle egy csomó.
-Én csak megkóstoltam, de akkor már hiányzott.
-Biztos?!
-Nem…

Hát, így jártunk 🙂 A torta már kicsit felnőttesebbre készült, vaníliás-vodkás narancs van a tetején, ami a vodka miatt a tejcsokihoz is nagyon jól passzol.
Ebédre ettünk a barátainkkal egy-egy szeletet, majd vacsoráig elfogyott a maradék a tortaállványról kanalanként. Tanulság: tilos kanalat hagyni a torta mellett, és szemmagasság felett kell tárolni a hűtőben. Persze aki akarja, így is megtalálja, és most volt jelentkező rá bőven.

Hozzávalók:
4 doboz Philadelphia Milka
2 tojás szétválasztva
1 csapott ek keményítő
20 dkg zabos keksz
10+5 dkg puha vaj
2 narancs
1 rúd vanília
4 ek cukor
0,5+1 ek dl vodka

Most arról nem nyitok vitát, hogy ez cheesecake vagy sajttorta, ha nem baj 🙂

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A krémsajtot (cheese cream) elkeverem a keményítővel, a tojások sárgájával, az egy evőkanálnyi vodkával, és a fehérje felvert habjával. Reszelek bele egy kevés narancshéjat is.
A kekszet késes robotgéppel megdarálom, és elkeverem a 10 deka puha vajjal. Sütőpapírral kibélelem a tortaformát, és belenyomkodom a kekszes masszát. Tíz percig elősütöm, majd lepattintom a forma szélét, és gyorsan hagyom kicsit lehűlni.
Rásimítom a masszát, és ötven perc alatt megsütöm a tortát.
Közben lereszelem egy fél narancs héját, majd megpucolom, és kifilézem a narancsokat. A cukrot halvány barnára karamellizálom, rádobom a narancsgerezdeket, meghintem a narancshéjjal, és a kikapart vaníliamagokkal, hozzákeverem a vajat és a vodkát is. Egy percig nagy lángon főzöm, majd elzárom alatta a lángot, hagyom teljesen lehűlni, a tortával együtt. Csak tálalásnál teszem rá a narancsot a sütire, és kézi lánggal kicsit megbarnítom a tetejét.
philadelphia.jpg

9 hozzászólás a(z) “Vodka-narancsos cheesecake” című bejegyzéshez

Itt, északabbra Milkás nem, csak Marabus Philadelphia kapható (a saját csokijukat támogatják).
http://www.philadelphia.dk/philadelphia3/page?siteid=philadelphia3-prd&locale=dkda1&PagecRef=621&cid=831&pid=2533
Tényleg, Magyarországon nem lehetett volna Tibiből vagy Bociból? Na mindegy. De méregdrága a termék, és ha 4 dobozzal is kell a sütibe, én inkább olcsóbb no name vajkrémet használnék saját főzésű (kakaópor, cukor, vaj, tej) csokikrémmel elegyítve.

Azt még értem, hogy a cheesecake maradjon cheesecake, mert sajttortának fordítani csacsiság (a magyar néplélekben a sajt a piros fóliába csomagolt trappista), a túrótorta pedig csak távoli rokon.

De ha a receptben azt írod: “krémsajt” akkor a hozzávalók közül hol marad? És mennyi? Kezdő amatőr vagyok.

Hasonlót már én is csináltam, de nem csokis krémsajtból, hanem a natúr krémsajtot összekevertem 70%-os olvasztott csokival (plusz egy kis cukor, egy kis vanília bele).
És nem volt hozzá vodka és narancs. A tésztája pedig főleg tojásfehérjés darált pörkölt törökmogyoróból állt.

Na. Mondom én, hogy hasonlót…:-D

Vélemény, hozzászólás?