Kategóriák
Egyéb kategória

Zöld mosás

Lila Füge írása.
Az anyukává válás olyan dolgokat is megváltoztatott bennem és körülöttem, amire egyáltalán nem gondoltam. Például jelentős mértékben bezöldültem. Értem ezalatt azt, hogy szinte az összes tisztítószert és kozmetikumot lecseréltem a háztartásban az elmúlt 2,5 év alatt. Nem volt annyira tudatos a folyamat, mint ahogy most így leírva tűnhet, inkább az egyik dolog hozta magával a másikat. Az pedig egészen biztos, hogy a megvalósítás egyáltalán nem volt egyszerű és kézenfekvő. Miért is lenne az, csak a bolygónk sorsáról és a saját egészségünkről van szó?
Mondom ezt most harcosan és hangosan, amikor pont bevallottam, hogy 2,5 éve még egyáltalán nem jutott időm arra, hogy ezekkel az igen fontos dolgokkal foglalkozzak. Az az igazság, hogy tényleg idő, pénz és elkötelezettség szükséges ahhoz, hogy ma Magyarországon az ember igyekezzen tenni valamit a környezetéért, vagy csak arra figyeljen, hogy ne rongálja minden mozdulatával.
A körülmények persze nem segítenek. Ha valaki csak a legegyszerűbb dologgal, a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdi, egyből akadályokba ütközik – a hozzánk közel eső hulladékgyűjtő helyen  például üveget nem lehet leadni, csak papírt és műanyagot, és azt sem ürítik rendesen, ezért halomban áll állandóan az odahordott, kiszelektált szemét. És akkor elérkeztünk a kedvenc témámhoz, a mosáshoz.
A környezetemben rengeteg kismama végigjárta nagyjából azt az utat, amit én is. Ott kezdődik ugye a dolog, hogy születik egy kisbaba, aki mindent és mindenkit összekakil, összepisil és lebukik. Ezért nem csak egy kisbabányival megy többet a mosógép, hanem szinte állandóan megy. Olyan foltok keletkeznek, amelyek eltávolíthatatlannak tűnnek az eddig ismert szerekkel és egy átlagos napon is legalább háromszor cserélteti le ruházatát az ifjú divatdiktátor. Emellett a bőre is olyan puha, selymes és áttetsző még, hogy nem akarjuk semmivel irritálni, allergizálni és természetünkből adódóan a legjobbat akarjuk neki mindenből biztosítani. Hirtelen csak a mérget láttam az eddig használt mosóporokban, a kémia szó rettenetes fenyegetéssé alakult, nem tehettem mást, utánanéztem a zöld, anti-allergén, természetes megoldásoknak.
Mosódió
Kezdtem a mosódióval, mert ennél természetesebb nincs. Egy indiai diófajtáról van szó, amelynek héja nagy koncentrációban szaponint tartalmaz, ami a víz hatására kioldódik és tisztít. Óriási előnye, hogy olcsó és sokáig tart. Egy adag mosáshoz 5-7 szem diót kell használni, ezek jópár mosást bírnak, így 1/2 kg dió kb. 100 mosásra elég. 1/2 kg ára 2000 forint körül mozog attól függően, hogy hol szerezzük be.
Én elég sok forrásból tudakozódtam mielőtt vettem mosódiót és egy kicsit utánaolvasva az azért kiderül, hogy nem szabad tőle csodát várni. Abszolút környzetebarát és képes tisztítani. Körülbelül ennyit tud. A foltokkal nem igazán bánik el, az én tapasztalatom szerint egy erősebb dezodor már gondot okoz neki, ami viszont nekem okoz gondot. Egy dolog az, hogy én itthon kísérletezgetek mindenféle mosószerrel, de G-tól mégse várhatom el, hogy munka közben kellemetlenül érezze magát a ruhájában.
Szintén nem fehérít, vagyis ha szeretnénk, hogy a ruháink fehérek maradjanak, érdemes valamilyen természetes fehérítő szert is alkalmazni. Viszonylag szagtalan, így a ruha is az lesz mosás után. Az elkötelezett mosódió használók arról számolnak be, hogy szeretik a ruha tapintását a mosás után, de az öblítő után ismert érzést azért meg se közelíti. A ruha tehát se nem puha, se nem illatos, és a foltok ott maradnak, ahol keletkeztek. Ez az a pont, ahol már erősen megkérdőjeleztem a saját erőfeszítéseim értelmét – a mosódió használatával úgy éreztem, visszalépek a nagyanyáink kora előtti időkbe, amikor a mosás egy egész napos program volt. Áztattak, mostak, keményítettek és mittudomén miket csináltak mosószódával, szappannal és egyebekkel. A mai világ nem erről szól, én szeretem, ha a ruháim puhák és illatosak és nincsenek teljes napjaim a mosásra. És mindezek mellett szeretném magunkat megvédeni az allergiától és nem mellékesen a környezetet sem szeretném rombolni magam körül a vízbe kerülő kemikáliával, felesleges, mesterséges illatanyagokkal és a rengeteg szeméttel, amit a csomagolás termel.
Létezik folyékony mosószer mosódió kivonatból, ezt még nem próbáltam, de lehet, hogy egyszer nekifutok. Ára: 75 Ft/mosás
Kipróbáltam az illatosításra ajánlott olajat is, de nem voltam elégedett az eredménnyel, más megoldás után néztem.
Bio-öko-környezetbarát mosószerek
Tapasztalataim ezen a területen nem teljesek. Van már egy pár favoritom, további próbálkozásaimról beszámolok majd egy újabb részben.
Mire ezekhez a szerekhez eljutottam már tudtam, hogy nem vagyok rettenthetetlenül zöld a mosás terén sem. A megszokott kényelmi funkciókat szeretném megtartani és eldöntöttem, hogy hajlandó vagyok akár egy kicsivel többet is áldozni a környezetbarát mosószerekre, ha megadják nekem amit keresek. Tehát:
– legyen környezetkímélő
– legyen könnyen kezelhető – értsd: ne kelljen plusz 4 féle szert alkalmaznom egy egyszerű mosáshoz
– biztosítsa a modern korban megszokott funkciókat – illat, puhaság.
Egyből elcsábított a legcsodálatosabb termékcsalád (amit azóta már a DM-ben is kapni lehet), az Ecover. Dizájnból ötös, és nagyon sok termékük valóban szuper is. A kettőből már szinte automatikusan következik, hogy ezért a kombinációért borsos árat kell fizetni. A stiftes folttisztítójuk állandó favorit – azt tudja, amit kell, szinte minden foltot kiszed, környezetbarát a szer és a csomagolás is. Szeretem, megtartom. Sajnos ugyanez nem igaz a folyékony mosószerre, a dezodorral, izzadtsággal nem birkózik meg. A mosószer ára 173Ft/mosás.
Pillanatnyilag a kedvenc öko mosószerem a Frosch. A tisztítószereket rég óta használom, örültem, amikor felfedezetem az Aloe verás univerzális mosószert. Fehér és színes ruhákra egyaránt jó, kellemes, visszafogott az illata és hatékonyan tisztít. Ára 100/mosás.
Összehasonlításképp a Dreft ára 54Ft/mosás, a folyékony Arielé 71 Ft/mosás. Vagyis a környezetbarát mosószerekért elég mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. A helyzet az öblítők esetében egészen elkeserítően eldurvul. A környzetevédők azt mondják, hogy öblítőre nincs szükségünk. Lehet, hogy ez így van, de én nem tudok róla lemondani. Sosem szerettem a mandulás, kókuszos, émelyítő virágillatúkörnyezetbarát öblítők illata sokkal visszafogottabb a hagyományos öblítőkénél, hosszú időre volt szükségem, hogy ezt megszokjam. Az Ecover kétféle illatot árul, ezek a flakonban még érezhetőek, de a ruhán szinte semmi illatot nem hagynak. Áruk 1299/l, ami hihetelenül drága. 1 l Silan öblítő koncentrátum, ami 4 l öblítőnek felel meg 699 Ft-ba kerül, tehát a környezetbarát öblítő a hagyományosnak közel tízszeresébe kerül. Magyarázza meg nekem valaki, hogy ez miért van! A Frosch szintén kétféle öblítővel van jelen, 699Ft/750 ml áron.
Összességében problémás ügy és sajnos úri muri a zöld mosás, ha valaki nem képes sziklaszilárdan elkötelezni magát a mosódió és a vele járó macera mellett. Jelentősen megterheli a családi kasszát az átállás, mert a kapható szerek drágábbak és sokkal kevésbé gazdaságosak, mint a nagy mennyiségben gyártott nem környezetbarát mosószerek. A kísérletezést folytatom, tippeket szívesen veszek, az eredményekről pedig beszámolok. Ti mivel mostok?

44 hozzászólás a(z) “Zöld mosás” című bejegyzéshez

Én az Ecover folyékony mosószerét használom mosáshoz, és eddig nem volt vele problémám. Az utóbbi időben felerészben mosószódát adok hozzá. Öblíteni pedig Ecover virágillatú öblítőt és harmadrész ecetet teszek a gépbe. De az tény, hogy nincs illata tőle a ruháknak.

Izzadásgátlásnak a DM-es Alverde golyós és nyárra a pumpás dezodorjait szeretem, nekem nagyon beváltak, natúrkozmetikumok és nem drágák. Foltot pedig nem hagynak, ami nagy előny.

Én a mosódió után (ami egyébként nálam bevált!) mostanában kipróbáltam a mosógolyót – zörög benne jó sok apróság, és az egész egy lyukacsos műanyag labda. Állítólag valamiféle infrasugárzás az, amivel tisztít. Kipróbálás után a foltok benne maradtak a ruhában, de ez a mosódióra is ugyanúgy vonatkozott.
Most már a bosszúságok és újramosások megelőzésére egyszerű gallér- és kézelőtisztítóból nyomok a benedvesített foltra, és mondjuk negyedóra múlva kezdem a mosást. Általában tiszta lesz a ruha.
De a víz sem a régi! valahol olvastam a csapvíz dicséretét, hát nálunk nagyon erős a klórtartalma, sokszor egyszerű kézmosás után is még másnap is érezni a kezemen a klórt. Ez ugyanúgy kihat a ruhára is, természetesen. Én tehát csináltam már olyan mosást is, hogy semmi mosószert nem tettem a gépbe, viszont 90 fokon mostam ki az ágyneműt és a törölközőket. Tiszta lett!

Nemrég láttam egy filmet a Spektrumon, arról szólt, hogy mi történne a Földdel, ha eltűnne az emberiség. Kiderült, hogy csodálatosan gyors a regenerálódási képessége-már 20 év után komoly javulás mutatkozna a legtöbb dologgal kapcsolatban ami ellen ma küzdünk- a légkör szennyezettsége, az állatvilág és az erdők pusztulása stb – de kb egymillió év alatt- ami a Föld életében egy röpke pillanat csak- úgy regenerálódna, mintha soha itt sem lettünk volna. A csernobili katasztrófa lezárt körzetében ma burjánzik a természet, hemzsegnek a szarvasok és farkasok- ami Ukrajna egyéb területeire nem jellemző- úgy tűnik tehát, hogy az ember folyamatos jelenléte nagyobb veszély Földünkre egy nukleáris katasztrőfánál is.A film felhívta a figyelmet arra, hogy vigyázzunk tehát az olyan kijelentésekkel, hogy ’ veszélyben Földünk’ – mert nem a Föld van veszélyben, hanem mi, emberek, hiszen jó úton haladunk afelé, hogy a sok baromsággal, amit teszünk, elpusztítsuk magunkat. Szerintem ezzel a szemlélettel kell zöldnek lenni- a gyermekeinkre, jövendő unokáinkra gondolni – hátha nekik már természetes lesz az, ami ma még sok embernek ’különcködés’ meg ’alternatívság’- és akkor a Föld majd egy kicsit tovább engedi, hogy itt ’ randalírozzunk.’

A mosodioval nem az a baj, h maganak nincsen szaga, hanem hogy a ruhaban levo szennyezodes-szagokat sem viszi ki. Izzadsagszag, dezodor, kolni, etelszag a konyharuhaban mind bennemarad. Szerintem humbug az egesz, 1 honapig mostam vele, utaltuk felvenni a ruhainkat, vegul raalltam a duplavizes mosas/dupla oblites kombora, mig eszembe nem jutott, h a viz meg az aram sincs ingyen. Marad az ecover es tarsai, feherre pedig a mososzoda (szodabikarbona gyakorlatilag), az mindent visz es meg feherit is. Es szinte ingyen van.

Az Ecover teljesen öko? Egyáltalán mi az, hogy teljesen öko? (Az ecoverrel én is nyugtattam magam, hogy drága, de legalább… Na de amikor összetevői, felirat szerint ugyanazok, mint a frochnak, mondjuk, akkor kicsit elbizonytalanodtam.)
Világos és sötétzöld: én a kis lépéseket is értékelem. Ha ennyit tudott, hát ennyit lépett. Az persze jó lenne, ha mindenki belenézne az ökológiai lábnyomába mélyen, és annak tudatában döntene. (Ehhez jó lenne, ha kellő segítséget kapnál hozzá: most akkor mennyire öko a mosódió, ha ezer kilométerek utazik? Mennyire öko az ecover? 4 liter diesel vagy 6 liter 98-as? Nem értem, hogy ez miért nem állami feladat.) Mert legfájdalommentesebb a szokásainkat átalakítani, ugyanazt megtenni kicsit zöldebben, ráadásul a jóléti társadalomban erre van pénz.
Nyilván lemondás is lehet(ne): lehet alacsony fogyasztású autót venni, meg lehet kevesebbet autózni. A legkisebb fogyasztás mindig a meg nem tett kilométeren van.
Jelenleg a szennyezésünk árát nem fizetjük meg. A környezeti tőkénket éljük fel. Most az elit "urizál", amikor bioetikusabb életmódot folytat. Urizál mondom, mert hiába "zöldebben" fogyaszt, ha jóval többet fogyaszt, mint amit a többség. Ez a jövőben sem fog változni. (Nyilván már most is látszik ezen tőke felélése: a belvárosból a hegyoldalba vánszorgott fel a fővárosi elit, van ahol a tiszta levegő már szűkös jószág.)
Nem vagyok zöld lovag, de sok mindenről le lehet mondani, ha az értékrended átalakul. Nekem egyáltalán nem hiányzik az öblítő szaga vagy a parfüm felhő, rendes férfiként a fehér-fetisizmust kihagytam a mosásban (ez hol szürke?! teljesen fehér, szerintem), engem is már zavarnak a húsnak nevezett, csontról lemart pépek ipari zsírral turbósítva, nem iszom palackos vizet (így nem is kell szelektíven gyűjtenem), stb. Talán furcsa, de nem érzem kevesebbnek magam. (Nem tudom, hogy megvan-e az a reklám, amikor egy faszi kosárlabdát pattogtat és rapeli a kifogásokat, hogy miért nem. A végén látod, csak hogy tolószéken kigurul. Ha változtatni akarsz, akkor minden érv csak kifogás.)

Sziasztok!

Ez a téma engem is érdekel. 25 éves lévén eddig nem sokra jutottam, egyelőre a konyhát próbálom adalékanyagmentessé tenni, ahogy lehet. Most épp azon gondolkozom, mivel mosogassak, mert az is igencsak sok vegyi anyag.

A fürdőben addig jutottam, hogy nem használok tusfürdőt, csak szappant, lehetőleg biot, pl Yamuna. Így sokkal kevesebb a csomagolóanyag is, amit kidobok, és a bőrömnek is jobb. Ráadásul utálom azt a nyálkát, amit a tusfürdők hagynak a bőrömön.

Dezodor és smink szempontjából szerencsém van, egyiket sem használok ugyanis. Hála az égnek nem izzadok büdösen, magát az izzadást pedig nekem semmi sem szüntette meg, akkor meg minek használjam? Nyáron teljesen sima hintőport szoktam használni, nagy ritkán, ha tényleg 40 fok van. Az nagyon jó.

Ez az ecet+illóolaj dolog nagyon jó ötlet, főleg, hogy mindig elájulok a kifizetett összegtől mosószervásárlásnál. Milyen tömény ecetet használtok és kb mennyit?

Nekem egyébként rengeteg kézi kötésű gyapjúpulcsim van, emiatt Perwollt használok, de nem tudom, az mennyire durva anyag. Gyapjúhoz van valakinek kipróbált bio cucca?

BLuca

gépsonka és a hentespult kínálata, a nem bio sajtok akármilyen formában, egyáltalán lassan minden, amit egy átlag közértben kapni lehet megbukik nálunk, családilag, nemcsak magányos finnyás vagyok 🙂

alumíniummentes a Laroche-Posay deoja is.

én megteszek, amit lehet mosószer és tiszítószer témában, helyi biotermelőtől szerzem be a lehető legtöbb élelmiszert, szelektíven gyűjtöm a szemetet, a két autó viszont létszükséglet, mert nincs időm napi 1-2×3 órát azzal tölteni, hogy a gyereket eltömegközlekedjem az oviba, majd magamat munkába és vissza.

nekem is büdös mér a tömény öblítő szaga és igy vagyok már a gépsonkával és a fornettifélékkel is, undorodom már a szaguktól is és nem is birom megenni őket
van közületek olyan aki ezt érzi a gépsonkánál?

Kedves Zöld Anyák!
Egy dolgot nagyon hiányolok: hogy nem próbáltok meg hazai előállítású termékekben gondolkodni. Szerintem azzal tehetjük a legtöbbet a környezetért, ha próbálunk (tudom, szinte a lehetetlent kívánom, sajnos) hazai cuccot keresni, találni, használni. Tudom, hogy már a mosószappant sem Cinkotán csinálják, hanem a cseheknél, de pl. Tulasi (egyelőre) még van, és újratölthető (!) az Ökoszolgálat Zöld Boltjában (Bp. V. ker. Nádor utca). Tudom, az alapanyagok itt is sok esetben külföldről érkeznek, de mégis, talán…
Jó hétvégét!
FR

A frosch nem öko, nem teljesen bomlik le! Én az Ecovert használom mindenben, hosszú évek kísérletezése utánn, azt is belevéve, hogy ezért nem kell sokat utaznom. Autóval. Mert azzal járok? Ja, hogy akkor ne csináljak úgy, mintha öko lennék, használjak mosható helyett papírpelust, vegyszereket, stb? Komolytalannak tartom ezt a gondolatot. Eszter, tényleg érdemes alumíniummentes dezodorra áttérni, a másik rákkeltő. Mosogatógépben én is a Denkmit Nature-ban egyeztem ki, az ecover számomra megfizethetetlen. További jó zöldülést!

Frosch mosószer (vagy a sima vagy az aloés, mikor hogy), öblítőnek ha tudok szabad levegőn szárítani ecet és pár csepp citrom illóolaj, ha viszont a lakásban kell teregetni, akkor Denkmint Sensitive.

Erős foltokra marhaepe szappan (kivéve ha színes a ruha, mert akkor a szín is kijön vele :-S).

A mosódió nekem sem jött be, a mosószódát és a fehérítőt egyben még nem mertem beönteni a gépbe, mert mindkettőn rajta van, hogy mással kombinálva nem használható, szóval most tisztes távolságból nézegetem őket :-D.

Dezodorból a DM egyik saját márkájának (Alverde) van alumínium mentes stiftje, nekem bevált.

Attol, hogy valaki mosodioval mos, nem lesz zöld, csak vilagoszöld. de ez nem lehet kifogas a többieknek arra, hogy tovabbra is lelkiismeretlenül pöfögjek a benzinfüstöt, akarmit. Amit lehet, meg kell tennünk, es nem nezni, ahogy elfogynak a keszletek. Tisztelettel tartozunk azok irant, akik megtermelik nekünk, amit megeszünk, es az irant, amit megeszünk/felhasznalunk. Nelkülük elpusztulnank.

Alexandra. Nem is gondoltam, hogy legyünk Amischok, ez túlzás. Én például szelektíven gyűjtöm a szemetet, busszal járok dolgozni, a gyerekekkel el tudunk sétálni iskoláig, óvodáig, ecetet használok felmosáshoz, öblítéshez, mosószódát mosáshoz, nem kérek bevásárlózacskót a boltokban. Egyébként akinek nem inge…

Én a Corában kapható L'arbe vert termékcsaládot használom mosásra, és szerintem az öblítőjének van minimális illata, persze nem olyan erős mint a szintetikusoknak, dehát ez az ára. Amit előnynek tartok még ennél a márkánál, hogy van műanyagflakonos és utántöltős kiszerelés is a mosófolyadékból és az öblítőből is.
A Sonett-et próbáltam még de az nekem kissé büdös.

Névtelen:

Valóban kötözködő a kérdés.
Nem Amishok vagyunk, hanem környezetvédelemre törekedünk.
Sok kicsi sokra megy.
Nem az a kérdés, hogy mi a legkörnyezetrombolóbb, mintha csak azt kellene megoldani, hanem hogy a magunk szintjén, a saját életmódunkhoz alkalmazkodva mi az, amit tehetünk.
A megtakarítás sem mellékes, szerintem zöldnek lenni egyáltalán nem úri muri.
Te mivel járulsz hozzá a környezetvédelemhez?

Kedves Eszter!
Ön, az Ön blogja, könyve nagyon népszerű, rengetegen olvassák. Ha komolyan gondolta a Zöld Mosást, s ezért tette ki Lila Füge írását, szeretném, ha kitenné (nemcsak ide a megjegyzések közé)az Ökoszolgálat (teljesen civilek, nem profit orientált szervezet) Öko-háztartás programját:

Ilyen még nem volt! Öko-háztartás praktikusan – lépésről lépésre… Hogyan vezessünk öko-háztartást? Lakossági tréning a mindennapi környezettudatosságról
Márciusban egyedülálló előadás – és műhelyfoglalkozás sorozatot indítunk mindenkinek, aki szeretne környezetbarát módon élni. A szakemberek és gyakorló „öko-háziasszonyok” és „-emberek” bevezető előadásai után gyakorlati foglalkozások adnak alkalmat a környezetbarát háztartás- és életvezetés ismereteinek elsajátítására. A tartalomból:
1. „Mint a patyolat” – takarítás, tisztítás, mosás természetesen.
2. „Az a szép…” szépségápolás. Mi van a kozmetikumokban? Mire kell
odafigyelni? „Csináld magad” kozmetikumok.
3. Feszültség alatt – Energiatakarékosság, szigetelés, hűtés, világítás.
4. Mi kerül az asztalra? Szezonális étkezés, helyi- és biotermékek,
közösségi kertészkedés, balkonkertészet, természetes tartósítás.
5. Ökobébi – Babaápolás, pelenkázás, bébiétel, babaápoló szerek, mosás,
természetes anyagú játékok.
6. Felesleges holmik? Hulladék: megelőzés, javítás, újrahasználat,
újrahasznosítás.
7. Fűben, fában… – Házi gyógymódok, praktikák, természetes szerek.
Március 3-tól minden csütörtökön, 7 alkalommal, 18:00-20:00 között az Aranytíz Kultúrházban (1051 Budapest, Arany János utca 10.). A részvétel bejelentkezés alapú. További felvilágosítás és jelentkezés: okosz@okoszolgalat.hu, Tel: 06 1 311 7855

link:
http://okoszolgalat.hu/wp-content/uploads/2010/11/Ökoszolgálat-Hírlevél-122.pdf

Nagyon köszönöm:
FR

Ecetről jut eszembe, felmosni is ecetes vízzel szoktam. Max pár csepp jázminolaj. Nem csak azért, mert "zöld" és mert fertőtlenít, de ha már a gyerek "nyalogatja" a padlót, akkor ne a Domestost nyelje:o/ …..és még olcsó is. És nem ecetszegú a lakás!

Nagyon jó hozzászólások, én még ennyire nem mélyedtem bele az ökomosás rejtelmeibe. Egy kicsit azért kötözködnék… ugye ti mind nagyon ritkán ültök autóba? Ezt csak azért írom, mert a legtöbb ismerősöm elmondja, hogy szelektív gyűjti a hulladékot és mennyire szeretné a környezetet óvni, de ha lehetne még a legközelebbi boltba autóval menne, ami azért ha őszinték vagyunk nem éppen a környezetkímélő dolgok közé tartozik.

Eszter!
Az izzadsággátlásról írtam egyszer,kipróbáltam pár terméket.

http://adventuresofdomesticdragon.blogspot.com/2010/09/httpsdocs.html

Mosódiót én is használok,és nekem bevált:a nagy foltokat bedörzsölöm epeszappannal,ha nagyon koszos a cucc,a lavór jól jön,illatosítani nem szoktam,és a ruháink pedig finom puhák.Jobb is vasalni őket.
Nagyon szeretem a békás termékeket igaz,hogy az áruk az én mosódióhoz,mosószódához,ecethez,szódabikarbónához edzett büdzsémnek már magas.Inkább minőségi étkezésre költök belőle….
Klassz és tanulságos cikk!Szívesen olvasnék még ilyeneket!

Mosódió,mosószóda, szódabikarbóna, ecet, illóolaj + egy környezetbarát fehérítő, napon szárítás.
Nekem mindez bevált, a pelenkákhoz is.
A gyereket meg nem öltöztetem át többször egy nap, csak ha nagyon szükséges.
Egyébként szinte mindent lecseréltem itthon környezetbarátra. Most van soron a smink felszerelésem, amit az ár miatt apránként teszek.
Szerintem sokkal olcsóbb zöldnek lenni.

Mosószóda, mosódió, fehérítő, epeszappan, mosószappan. Öblítés pedig ecetes illóolajos vízzel.
Vendégségben az öblítős ágyneműtől már rosszul vagyok. A kisfiam se szereti, kijelentette, hogy az büdös és nem alszik benne, uh le kellett neki takarni a lepedőt a mi ruhánkkal.

ha már valaki meg van elégedve azzal, amit a mosódió tud, annak merem ajánlani a mosógolyót. Egyszerre kell érte kiadni vagy 20-30 eurót, de irtó sokáig lehet használni. Én kipróbáltam, ezért írom.
Az erősebb piszkot, izzadságot ugyanúgy nem viszi ki, mint a mosódió sem. Viszont! Ovis gyerekek ruhájához szerintem nincs is jobb. Úgyis állandóan összekoszolják magukat, és nem kell hogy öblítőszagú ruhában játsszon a homokozóban 🙂

akit érdekel, a neten sok infot talál.

Az öblítő használatát én soha nem értettem. Nagyanyáink tiszta vízben öblítették/tisztálták a ruhát. Minek még egy vegyi anyagot tenni az utolsó vízbe? Mindig ezt hallom, hogy "na de akkor nem puha!" Szerintem nincs is jobb egy ropogós, friss, a szabadban száradt törölközőnél 🙂
egy Eszter

Sziasztok, én is mosódióval mosok, plusz ha szükséges, egy kis epeszappan és mosószóda. Annyira nem nagy macera szerintem. Öblítésre nekem bejött az ecetes-illóolajos víz, a ruhák enyhén illatosak, nem ecetszagúak. Én már rosszul vagyok a tömény szagtól, ha a boltban végig kell mennem a mosóporos-öblítős polc előtt… Egyébként pedig szívből ajánlom a http://www.antalvali.com oldalt, rengeteg hasznos dolgot lehet olvasni ott! Zsu

én mosódióval mosok, és hozzá Frosch öblítőt, vagy néha Denkmit öblítőt használok, időszakonként meg ecetet és illóolajat. aztán mikor megint illatos-puha ruhára vágyok, jön újra az öblítős időszak 🙂 A DM Denkmit Nature mosogatógéptablettához csak annyit tennék hozzá, h hosszú ideig használtam, remek volt, de mostanában nem oldódik rendesen fel, és ha azt használom, a gépem elkezd nyikorogni. ha mást használok, nem csinálja… :-(( próbáltam úgy is, h keszedtem az amúgy oldódó fóliából, akkor is nyikorgott, hörgött tőle.

Igen hasznos a bejegyzes, koszi.
En is mososzodaval mosok, a Ferenc koruton 25 kg/os kiszerelesben beszerezve fillerekbe kerul egy mosoas. Eleg jo is, nagy zsiroldo hatasa van, de nem feherit, ezert a feher ruhakhoz egy kis Ecover feheritot adok, es a napon szaritok, kivalo (ha nem esik). Oblito? 20 szazalaekos ecet, ez fertotlenit is, pelenkak eseteben nem butasag. A gyapjumososzerem most DM, de volt oko is, csak azt tul draganak talaltam.
Es igen, ebben az esetben is erdemes vegig gondolnia mindenkinek, mi az, ami valos igeny, es mi az, amit a fogyasztoi tarsadalom rad tukmal, igy, vagy ugy. (akar oko cimen is, ez nagy divat manapsag)

A dezodorok tobbsege aluminiumot tartalmaz, ami rakkelto. Persze, nem egyik naprol a masikra, hanem szep lassan.

Es persze, nekem is van hova fejlodni.
Pl. sztem tok fontoslenne, hogy mindig tele legyen a mosogep!

A mosódióról sajnos el kell mondani, h klasszikus "amit nyertél a réven, elveszíted a vámon" eset:
mivel nekünk itt úri jódolgunkban megtetszett a mosódió, egyre nagyobb mennyiségű exportra van szükségünk. ezzel a termelők nehezen tudnak lépést tartani.

így azokon a helyeken, ahol a növény őshonos, mind drágább és drágább lesz a mosódió beszerzése, a helyiek ezért egy idő után nem engedhetik meg maguknak, h azzal mossanak. kénytelenek tehát átállni az olcsóbb, de agresszívebb kemikáliákat tartalmazó mosóporokra, ezeket engedik bele a természetes vizekbe, ezzel elszennyezve azokat és az egész vízparti, vízi élővilágot.

szerintem ezt érdemes észbentartani, és megfontolni, szép és jó-e a saját érdekünket szem előtt tartani a zöld gondolat jegyében.

Őszintén: miért kell, hogy illatos legyen a ruha, mikor dezodort meg kölnit ken mindenki magára????
Már az is környezetbarát, ha a mosóporhoz fele-fele arányban mosószódát kevertek. Ennél már csak az a jobb, ha mosószappant reszeltek a gépbe, s hozzá mosószódát adtok. Mosószappan mindenhol kapható, mosószóda zöld boltokban, a pécselyi kisközértben (:-)) és a neten.
Öblítőnek, színtartónak, vízkőoldónak öntsetek a gépbe ecetet. NEM lesz ecetszagú a ruha, teljesen szagtalan lesz, az ecetet nagyanyáink szagtalanításra is használták!
Aki tud, nyáron szárítsa a napon a ruhákat (kifordítva! dehát amúgyis így mosunk), annál jobb fehérítőt és illatosítót még senki sem talált fel.
Bocs, de mindig felidegesít ez az öblítő dolog meg, hogy jaj milyen drága zöldnek lenni. Nem az. Pont, hogy olcsóbb, csak vissza kell venni a nem valós igényekből, amiket a fogyasztói társadalom generál teljesen feleslegesen és kártékonyan.
Ja, és amit úgyis lehány a gyerek egy nap ötször, annak miért muszáj teljesen folt nélkülinek lenni?
Szerintem érdemes Polcz Alaint olvasni a mértékletesség jegyében…
a neten a zöldköznapok.hu-ban nemcsak jó ötleteket találtok, de szemléletformálónak is nagyon alkalmas.
Ja, és az Al Gore filmet feltétlen nézzétek meg, hátha le tudtok mondani az öblítőről, a dezodorrol (ami egyébként hozzájárulhat a mellrák kialakulásához) és még sok "nélkülözhetetlen" dologról.
Jó munkát!
FR

Olcsó és hatékony öko "dezodor": szódabikarbóna. Csak a hónaljra kell dörzsölni, szagmentesít, nem hagy foltot. Nekem nagyon jól működik, nem az ökosága miatt kezdtem használni, hanem mert semmilyen más dezodor nem hatott hosszútávon, a nap végére mindig büdös voltam. De ez egy nagyon jó mellékhatás, hogy természetes, és baromi olcsó. Viki

Hát az ilyenektől én is kivagyok. Bár lehet, hogy az asszony jól érezné magát attól, hogy ilyenekkel mos, miközben én olajpalát bányászok, veszélyes hulladékot temetek, vagy más módon rombolom a környezetet, hogy előteremtsem a rávalót…

Köszi a beszámolót, jó ötlet a zöld rovat!
Igen, ez nagy dilemma, öko legyen a mosópor, de mosson is. Akármennyire szeretném, az Ecover ezt a funkciót nem váltja be teljes mértékben. A Froscht kipróbálom, nem tudtam, h az is öko. Anyukám az AlmaWin termékeket preferálja.

remek dolognak tartom a "zöld" törekveseidet! azt is, hogy nemcsak konyhai tudomannyal derited fel az olvasoidat, hanem sima haziasszonyi aprocseprö dolgokkal. nagyszerü!
arra gondoltal mar, hogy a dezodoraitokat lecsereld "zöldre"?
azokat talan kiveszi a mosodio. egy feheritö es egy vizlagyito hozzaadasaval mar remekül lehet mosni, ez nem macera. az aztatasra se megy ra egy egesz nap, azik ö magatol is. 🙂

Őszinte beszámoló! Tetszett!
Nálunk most tesztelődik az Ecover a mosogatógépben, bár tényleg elég húzós az ára:o(
A mosódió nem jött be:o( Nem tudtam kibékülni a maradó foltokkal. Bár az EPESZAPPAN tényleg csodákra képes. Főleg ha két kisgyerek van a családban.
Jelenleg Blink meg Ökonetes mosószer. Öblítésre Frosch, Ökonet vagy pici ecet esetleg semmi.
És fehér ruháknál a mosószóda.

Egyébként meg Persil érzékeny bőrre, amikor nagyon nem vagyunk zöldek.

Én is nagy Frosch rajongó vagyok, de egy időre eltűnt sajna a DM-ből, mintha most szivárogna vissza… A Müllerben – meg persze a hiperekben, az OBI-ban és Ausztriában – egész sok félét lehet belőlük kapni, nekem a takarítószereik (levendulás univerzális lemosó, ecetes vízkőoldó) szintén nagy favoritok. Írhatnátok a mosogatógép tablettákról is, mert nálunk ez most a nagy para: egy tanulmány szerint a végbélrákosok nagy része mosogatógépet használ… Azonnal elrohantam a DM-be, lecseréltem a mostani a DenkMit Nature-ra. Szépen mosogat, nincs szaga stb. és kicsit lenyugodtam….

Vélemény, hozzászólás?