Kategóriák
Egyéb kategória

Zöld vacsora

 

Most úgy érzem, ha ezen a héten túl vagyok, akkor végre lezárhatom az év nehezebbik felét. Persze sejtem én, hogy ez nem így lesz, és majd a téli nagy hajtás alatt visszasírom a költözködéssel járó minden nyavalyát. Gyűlölök dobozolni. Mindent szépen becsomagolni, hogy ne törjön el, majd úgy elosztani a dobozokba, hogy még mindegyik megemelhető legyen anélkül, hogy leszakadna az alja. 
Ráadásul valami felirat se ártana rájuk, hogy legalább nagyjából sejtsük mi is van benne, ha gyorsan kellene valami. Ezen bizony a "konyhai apróság" felirat nem segít. Pedig négy olyan doboz is van, ami konyhai aprósággal van tele. És akkor még a könyveket és a gyerekjátékokat nem is említettem.
Nem tudom, mi volt velem tegnap, de kifejezetten zöld színű ételekre vágytam.
Le is szaladtunk Dáviddal a zöldségeshez, ahol akkora mesét adott elő a zöldséges néninek arról, hogy ő milyen zöldségeket szeret, sőt imád, hogy komolyan féltem tőle, hogy a fejünkre szakad a plafon. Kifelé jövet meg is jegyezte a néni, hogy irigylésre méltó a gyerek, aki ennyire szeret minden zöldfélét, még a spenótot és a spárgát is, amiről kiderült, hogy Dávid kedvencei. Attól féltem, hogy még recepteket is elkezd mesélni, de szerencsére odáig nem jutottunk.
Minden esetre, ha már így előadta magát, vacsoránál is kénytelen volt megenni a sok zöldséget, és a spenótot kivéve tényleg egész rendesen eltüntetett mindent a tányérjáról.
Ettünk spárgát, spenótot, újkrumplit, cukkinit, és a gyerek még külön rukkolát is, amit az egyik cserépben talált az erkélyen. (Azt tényleg imádja, nem csak mondja)
 
Spenót:
50 dkg spenót
5 dkg vaj
3 gerezd fokhagyma
10 dkg frissen reszelt parmezán
5 dkg mandulaforgács
só, bors, szerecsendió
A megmosott spenótot igyekeztem megszárítani, amennyire csak lehet, majd a fokhagymát megfuttattam a vajon, és rádobtam a spenótot. Csak addig pároltam, amíg épp összeesett. Belekevertem a mandulát és a parmezánt. Fűszereztem.
 
Spárga:
50 dkg zöld spárga
3+3 ek extraszűz olívaolaj
1 ek citromlé
csipetnyi reszelt citromhéj
nagy szemű tengeri só
frissen őrölt bors
Megmostam a spárgát, majd letörtem a szárukat ott, ahol hajlításra eltörtek, így semmi fás rész nem került bele. Felforrósítottam a serpenyőt és három perc alatt megsütöttem benne a spárgát. Rálocsoltam a maradék olajat, fűszereztem, megszórtam a citromhéjjal, és nyomtam rá kevés citromlét is.
 
Mártogatós a spárga mellé:
2 dl tejföl
10 dkg darált dió
5 dkg kéksajt
A sajtot szétnyomkodtam villával, majd elkevertem a tejföllel és a darált dióval.
 
Újkrumpli:
50 dkg újkrumpli
2 csomó újhagyma
2 ek friss rozmaring levélke nagyon apróra vágva
2 ek vaj
2 ek olívaolaj
só, bors
3 ek tokaji borecet
 
Megsikáltam a krumplikat, a nagyobbakat félbe, vagy negyedbe vágtam. Az olaj és a vaj keverékén, enyhén megsózva, lefedve megpároltam. Néha megkevertem. Ilyenkor még olyan magas a krumpli víztartalma, hogy folyadék nem is kell alá, elég lefedni, megpárolódik a saját levében. Amikor elkészült, rászórtam a karikákra vágott újhagymát, rozmaringot, majd meglocsoltam az ecettel és borsoztam.
 
Cukkini:
2 pici cukkini
olívaolaj
só, bors
Egyszerűen megsütöttem mindkét oldalát a cukkini karikáknak, sóztam, borsoztam.
 
Hát ennyi. Mi pezsgőztünk, Dávid még betolt egy vaníliafagyit.
 

 

Egy hozzászólás a(z) “Zöld vacsora” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?