
Íme, az eredeti recept, amit nagyon köszönök Chiliinek, és nem utolsó sorban DV-nak!
“30 dkg risotto rizs (a recept más fajtát ír, de ezt itthon nem lehet beszerezni), 8 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín, egy kis limoncello, Capriból : ), parmezán, 1 sorrentói citrom : ), zöldségalaplé. A rizst vajon pirítsd meg, és folyamatosan kezd el felönteni a zöldséglevessel. Mint a risottónál: egy merőkanál lé, keverés, stb. Az elején nagy lángon, majd takarékon. Mikor al dente a rizs add hozzá a reszelt parmezánt, a tejszínt és pár csepp limoncellót. Miután levetted a tűzről reszelt citromhéjat keverj bele.”
40 dkg risotto rizs
10 dkg vaj
zöldség alaplé
száraz fehérbor
2 dl tejszín
1 lime leve, és héja
3 cl limoncello
bors
A zöldség alaplét fehérborral kevertem. A tejszínt két részletben öntöttem a rizshez, az első felét főztem, a másodikat már csak a láng elzárása előtt löttyintettem bele. Parmezán híján a kész risottóra érett Cheddar sajtot reszeltem, amiért elnézését kérem minden olasz hívőnek, de meg kell említenem, hogy nagyon jó lett vele!
Mikor tálaltam, körbelocsoltam extra szűz olívaolajjal.
Mivel a risottót frissen, azonnal kell fogyasztani, a kép a maradékról készült, mire kicsit szárazabb lett a megfelelő állagúnál. Négyen laktunk jól ebből az adagból, és maradt egy “fényképnyi” adag. Nagyon finom!
9 hozzászólás a(z) “Citromos risotto” című bejegyzéshez
nem, ez nekik sem könnyű…. Ettél már szar rizottót:)
Az olaszosoknak könnyű! 🙂
risottoban én is jó vagyok asszóm:) ez pedig nemes egyszerűséggel, kurva jóóóóó
DV: nekem van ilyen listám, de lassan egy füzet 🙂
Risotto rizs a Tescoban is van álatában, ha névtelen esetleg nem budapesti lenne. Eddig a nemzetközi konyha résznél találtam, de legutóbb egyszerűen a rizseknél található.
Nagyon jól hangzik.
Biztosan kipróbálom!
Névtelen 🙂 rizotto rizs pl. a culinarisokban mindig van.
és majd elfelejtettem: nagyon szép a kép!
félig off:a könyvet elkezdtem, de még csak a technikai részeknél tartok.
Akkor már csak nekem kell kipróbálni! : )))) Gyártanom kell egy “receptek, amelyeket meg kell főznöm listát”
🙂 azóta én is kipróbáltam és nekünk is nagyon ízlett, csak írni nincs időm mostanában 🙁
Azt hittem sárgarépa van a tetején. 🙂
Nagyon finm lehet, kellemesen savanykásnak tűnik. Hol lehet risotto rizshez jutni?