Kategóriák
Egyéb kategória

Citromos risotto

Tulajdonképpen gasztro répa mesének is hívhatnám ezt a receptet, ugyanis Shadai megrendelte, én megkóstoltam, majd írtam róla. Chilii elolvasta, szerzett egy valódi olasz receptet hozzá, aztán Dolce Vita lefordította. Ezután főztem valami hasonlót, amit a férjem tökéletesített.
Íme, az eredeti recept, amit nagyon köszönök Chiliinek, és nem utolsó sorban DV-nak!

“30 dkg risotto rizs (a recept más fajtát ír, de ezt itthon nem lehet beszerezni), 8 dkg vaj, 3 evőkanál tejszín, egy kis limoncello, Capriból : ), parmezán, 1 sorrentói citrom : ), zöldségalaplé. A rizst vajon pirítsd meg, és folyamatosan kezd el felönteni a zöldséglevessel. Mint a risottónál: egy merőkanál lé, keverés, stb. Az elején nagy lángon, majd takarékon. Mikor al dente a rizs add hozzá a reszelt parmezánt, a tejszínt és pár csepp limoncellót. Miután levetted a tűzről reszelt citromhéjat keverj bele.”

És akkor az én változatom:
40 dkg risotto rizs
10 dkg vaj
zöldség alaplé
száraz fehérbor
2 dl tejszín
1 lime leve, és héja
3 cl limoncello
bors

A zöldség alaplét fehérborral kevertem. A tejszínt két részletben öntöttem a rizshez, az első felét főztem, a másodikat már csak a láng elzárása előtt löttyintettem bele. Parmezán híján a kész risottóra érett Cheddar sajtot reszeltem, amiért elnézését kérem minden olasz hívőnek, de meg kell említenem, hogy nagyon jó lett vele!
Mikor tálaltam, körbelocsoltam extra szűz olívaolajjal.
Mivel a risottót frissen, azonnal kell fogyasztani, a kép a maradékról készült, mire kicsit szárazabb lett a megfelelő állagúnál. Négyen laktunk jól ebből az adagból, és maradt egy “fényképnyi” adag. Nagyon finom!

9 hozzászólás a(z) “Citromos risotto” című bejegyzéshez

DV: nekem van ilyen listám, de lassan egy füzet 🙂
Risotto rizs a Tescoban is van álatában, ha névtelen esetleg nem budapesti lenne. Eddig a nemzetközi konyha résznél találtam, de legutóbb egyszerűen a rizseknél található.

Vélemény, hozzászólás?