
Na jó, ötkor keltem… A harminchat bagelnek idő kell, még akkor is, tegnap este elkészítettem őket, letakarva a hűtőbe toltam, ahol nagyon lassan megkelt reggelig, így hajnalban már csak főzni kellett, majd sütni.
A hummusz:
25 dkg csicseriborsó
2 ek tahina, vagyis szezámmag paszta
1 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
1 kk római kömény
1 kk koriander
4 ek olívaolaj
só, bors
A borsót előző este beáztattam. Aki hirtelen felindulásból szeretne hummuszt készíteni, az nyugodtan használhat konzerv csicserit is. Másnap sós vízben egy csipet szódabikarbónával megfőztem.
Nem öntöttem le róla a főzőlét, mert azzal hígítottam a a masszát. Régebben mindig sokkal darabosabb, sokkal “háziasabb” volt a hummuszom, ami persze nem baj, de a bolti krémességet azért szerettem volna valahogy elérni. Hiába próbálkoztam, sehogy se sikerült. De most már tudom, hogy kézi botmixerrel nem lesz olyan, akárhogy is próbálom! A turmix viszont hozza a színvonalat!
Merőkanállal átmertem a borsót a turmixba, hozzáadtam a többi hozzávalót, és egy merőkanálnyi főzőlét is. Nagyon alaposan, többször átkeverve elturmixoltam. Ha úgy látjuk jónak, adjunk még hozzá főzőlét, a házi hummuszok ugyanis általában túl sűrűek.
Az elkészült pépet egy nylon zacskóba töltöttem, aminek lecsíptem a végét. Ezzel adagoltam a kivájt paradicsomok közepébe.
Minden szem paradicsomra nyomtam egy szem fenyőmagot, Dávid pedig egy-egy szem gránátalmamagot tett rá, mert az olyan, mint a fülbevalóm 🙂
12 hozzászólás a(z) “Hummusszal töltött paradicsom” című bejegyzéshez
Akkor lehet,hogy ezt a receptet kihagyom,én vidéken élek,és a hiperekben,illetve bio boltokban néztem,itt arab üzlet nincs.
Melinda, én a Corvin mozi melletti arabnál vettem, de van a nagycsanok aljában az Ázsiában is, és a Lehelen az arabnál is.
Szerintem fontos bele.
Szia Eszter!
A szezámmag pasztát hol szerzed be,mert én tegnap nem találtam sehol? Ha nem lesz a hummuszban,akkor is finom?
Annyira szépek… már rájuk nézni is öröm…
ilyeneket olvasva szinte bánom, hogy itthon dolgozom :-))
a lányom (17 hónapos) ma kapott először hummuszt, cuppogva tömte magába, de így paradicsommal is tetszeni fog neki legközelebb. köszi az ötletet!
Helga
Ma én is koránkelős voltam, annak ellenére, hogy nem is mentem iskolába.
Hummuszt már nagyon régen ettem, teljesen el is feljetettem milyen izű. 🙁
Erről a ne szórakozz Zohannal cimű film jutott eszembe! Malka
Tízre 🙂
Na de kávé, zuhany, sütés, csomagolás, család elindítása, és már fél tíz is volt 🙂
5-kor keltél?! 😮 Na de hányra kellett menni?!
Szíriában ettem először hummuszt, és most olyan boldog lettem, eszembe juttattad a nászutamat, ugyanaos azon voltunk.
Köszönöm!
Tami
Ildikó, ezt is a XIII-ba vittem, de ezekszerint egy másik munkahelyre 😀
Te Eszter, én a XIII. kerületben dolgozom, egyszer hozzánk is hozhatnál ilyet! 🙂