Kategóriák
Egyéb kategória

Banán ketchup

Nem én találtam ki jó dolgomban! Már a XVIII. században is készítettek hasonlót, az internet pedig tele van banán ketchup receptekkel, de én most készítettem el először.
Régebben ettem egyszer valahol műanyag flakonos változatot, és nekem az is ízlett, de eszembe se jutott utánanézni a receptnek. Tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy megint előkerüljön a banán ketchup, és most meg is csináltam.
Kaptunk ugyanis egy adag házi, sütnivaló kolbászt, ami meglehetősen fűszertelen volt. A kolbászt direkt ilyenre készítették, nagyon jó minőségű hozzávalókból, de nagyon enyhe fűszerezéssel. Ehhez készítettem a meglehetősen fűszeres, szerintem egyáltalán nem banán ízű ketchupot.
A sok interneten talált receptet módosítottam a saját szánk íze szerint.

Hozzávalók:
4 nagy banán
0,5 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
10 dkg világos színű mazsola
3 dl fehérbor ecet
4 ek barnacukor
1,5 ek tengeri só
2 ek kukorica szirup (mézet tettem bele helyette)
1 kk chili
2 tk őrölt szegfűbors
10 szem szegfűszeg
1,5 tk fahéj
1 kk feketebors
0,5 tk őrölt szerecsendió
2 ek rum
4 dl víz

A mazsolát, banánt, hagymát, fokhagymát és paradicsompürét késes robotgéppel teljesen homogénre dolgoztam.
Egy kislábosba öntöttem, hozzáadtam a fűszereket, vizet és ecetet.
Takaréklángon, a végén már gyakrabban kevergetve sűrűre főztem. Ez kb 1,5 órát vesz igénybe. Elzártam a lángot, és hozzákevertem a rumot, és leszűrtem.

11 hozzászólás a(z) “Banán ketchup” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?