
Régebben ettem egyszer valahol műanyag flakonos változatot, és nekem az is ízlett, de eszembe se jutott utánanézni a receptnek. Tizenöt évnek kellett eltelnie, hogy megint előkerüljön a banán ketchup, és most meg is csináltam.
Kaptunk ugyanis egy adag házi, sütnivaló kolbászt, ami meglehetősen fűszertelen volt. A kolbászt direkt ilyenre készítették, nagyon jó minőségű hozzávalókból, de nagyon enyhe fűszerezéssel. Ehhez készítettem a meglehetősen fűszeres, szerintem egyáltalán nem banán ízű ketchupot.
A sok interneten talált receptet módosítottam a saját szánk íze szerint.
Hozzávalók:
4 nagy banán
0,5 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsompüré
10 dkg világos színű mazsola
3 dl fehérbor ecet
4 ek barnacukor
1,5 ek tengeri só
2 ek kukorica szirup (mézet tettem bele helyette)
1 kk chili
2 tk őrölt szegfűbors
10 szem szegfűszeg
1,5 tk fahéj
1 kk feketebors
0,5 tk őrölt szerecsendió
2 ek rum
4 dl víz
A mazsolát, banánt, hagymát, fokhagymát és paradicsompürét késes robotgéppel teljesen homogénre dolgoztam.
Egy kislábosba öntöttem, hozzáadtam a fűszereket, vizet és ecetet.
Takaréklángon, a végén már gyakrabban kevergetve sűrűre főztem. Ez kb 1,5 órát vesz igénybe. Elzártam a lángot, és hozzákevertem a rumot, és leszűrtem.
11 hozzászólás a(z) “Banán ketchup” című bejegyzéshez
izgis, kipróbálom,
szép napot mindnekinek,
Marci, azért mert a sok fűszernek jót tesz a hosszú főzési idő. Ahhoz pedig víz kell.
GMX, semmitől. De nem én neveztem el ketchupnak. Ez a neve 🙂
Ez mitől ketchup inkább, mint chutney? Nem kekeckedek, kíváncsi vagyok.
Mert nekem egyértelműen chutney ugye.
miért raksz hozzá vizet, ha úgyis elfőzöd a végén? …és a turmixoláshoz sem kell
Szia Eszter!Nem bántásként,de ezek meg milyen képek???Tudom,a recept a lényeg,de akkor is!Nálad még ilyen rossz képeket nem láttam!Mimi
Ez nagyon-nagyon tetszik!:)
Itt Amricaban nagyon nepszeru a banana ketchup, es bbq alkalmaval esszuk inkabb. Kostoljatok meg sult oldalssal is!
A sok fűszer között elvaszik a rum íze, de mégis jobb lesz tőle a végeredmény.
Rum?
De furcsa!
Akácmézet tettem hozzá, annak van a legsemlegesebb íze.
Ez mennyire jól hangzik! Ki is próbálom. Milyen mézet tettél bele? Kukoricaszirupom nekem sincs!