
A közös programot vasárnap délben egy csodálatos zenés ebéddel koronáztuk meg a Sárga Borház jóvoltából. Ebédünkhöz Disznókő kóser borokat kóstoltunk.
A narancsos sütőtökleves annyira tetszett mindenkinek, hogy másnap már el is készítettem itthon. Direkt nem kértem el a pontos receptet, kíváncsi voltam, hogy sikerül-e „vakon” is valami hasonlót főznöm. Jelentem, sikerült!
Hozzávalók hat tányérhoz:
6 narancs frissen préselt leve
3 ek vaj
1 fej hagyma
1,2 kg sütőtök
1 dl tejszín
3 ek hántolt tökmag
3 ek extraszűz olívaolaj
só, bors
1 csipet curry
A tököt félbe vágom, a magokat kikaparom. Sütőpapírt fektetek egy tepsibe, erre teszem a tököt, és 200 fokon puhára sütöm. Nagyon jót tesz neki, ha egy picit karamellizálódik a teteje.
A hagymát apró kockákra vágom, és picit megsózva vajon üvegesre párolom. Elzárom alatta a lángot.
Kikaparom a puha, illatos tök belsejét és a hagymára dobom.
A narancsok levét egy lábosban egészen takaréklángon felére besűrítem úgy, hogy egy darab krumplihámozóval lehámozott narancshéjat is belefőzők. Az lenne a legjobb, ha egy vastagabb vaslapon csupán gőzölögne a narancslé, és a hőmérséklete nem menne 60 fok fölé. Igaz, így 12 óra legalább, mire besűrűsödik a lé, de megéri az időt!
Kiveszem a narancshéjat, és a visszamaradt lével felöntöm a tököt.
Annyi vízzel öntöm csak fel a levst, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Persze lehet zöldséglével is, ha van otthon.
Sózom, borsozom, tejszínnel krémesítem, és nagy teljesítményű mixerrel pépesítem, majd átszűröm. Borssal és egy csipet curryval ízesítem. A curry íze egyáltalán nem fog érződni, csupán a többi ízt emeli ki.
Tálalásnál meglocsolom olívaolajjal és megszórom pirított tökmaggal. (Persze ha van otthon, nyugodtan használhatunk tökmagolajat is, de sajnos nekem elfogyott, pedig akkor lett volna tökéletes.)
Ha nem lenne elég édes, mézzel ízesítem.
(Dávid kőlevest evett 🙂
Sózom, borsozom, tejszínnel krémesítem, és nagy teljesítményű mixerrel pépesítem, majd átszűröm. Borssal és egy csipet curryval ízesítem. A curry íze egyáltalán nem fog érződni, csupán a többi ízt emeli ki.
Tálalásnál meglocsolom olívaolajjal és megszórom pirított tökmaggal. (Persze ha van otthon, nyugodtan használhatunk tökmagolajat is, de sajnos nekem elfogyott, pedig akkor lett volna tökéletes.)
Ha nem lenne elég édes, mézzel ízesítem.
(Dávid kőlevest evett 🙂

10 hozzászólás a(z) “Sülttök-narancs krémleves” című bejegyzéshez
Nekem ez nagyon tetszik, en hasonloan keszitem, bar dzsuz nelkul, de ezt mindenkepp kiprobalom! En mindig adok hozza egy csillag anizst..nagyon feldobja!
hmmmm, nyamm-nyamm! finom a naranccsal.
Dávid – haja, feje, tekintete – ezen tiszta Gábor!
Jól áll 🙂
Dávid – haja, feje, tekintete – ezen tiszta Gábor!
Jól áll 🙂
Zsanett! Köszi! csúcs vagy!
A hirdetés így szól: Hústermékek bérfüstölése Gyálon, hivatalos engedélyekkel rendelkező füstölőüzemben. Tel.: 06-70-341-91-28
Nem ismerem őket, feleősséget nem vállalok.
Zsanett
Zsanett, szerintem sokan nagyon hálásak lennének neked az infóért!
Minden évben próbálkozom sütőtök levessel, de eddig egyik sem ízlett, majd talán ez.
Erika! A gyáli újságban szoktak hírdetni bérfüstölést, előkeressem?
Zsanett
Ez mennyire jól hangzik! Jól sejtem, hogy a narancsnak szinte nagyobb a szerepe, mint a töknek?
Még ma meg akarom csinálni!!!
Kedves Eszter! Jujj, ez nagyon ínycsiklandozóan néz ki! Olyan régen szerettem volna már sütőtök levest készíteni, úgyhogy el is követem este!
Egy kérdésem lenne, hátha tud itt Nálad valaki segíteni. Karácsonyra meglepetésből disznótorost készítünk, de Budapest környékén nem tudok senkit, aki vállalna füstölést. Esetleg valaki tud ilyet? Bocsánat, hogy épp Nálad teszem fel a kérdést, de ide nagyon jó arcok járnak.. 😀 Szép napot! Szüti