
Általában csirkemell vagy csirkecomb mellé esszük, én bulgurral szeretem a legjobban, de kuszkuszt vagy rizst is lehet mellé adni.
Nagyon egyszerű, hamar elkészül, és ilyenkor télen van benne valami ünnepélyesség, talán a sokféle ország ízeinek keverése miatt.
Szárított paradicsomból sokkal finomabb, mint az olajban eltett társából, érdemesebb inkább azt venni hozzá, és használat előtt megkóstolni, mert ha nagyon-nagyon sós le kell öblíteni.
Hozzávalók 6 személyre:
6 csirkemell (igazság szerint elég lenne 3 is, félbevágva)
2 gerezd fokhagyma
só
3 ek olívaolaj
3 csomó újhagyma
10 dkg szárított paradicsom (A Lehelen a magosnál általában kapható)
5 dkg mazsola
3 doboz kókusztejszín
1-2 ek akácméz
1 ek koriander mag
1 pici chili
1 ágacska friss rozmaring
frissen őrölt bors
A csirkemellet sózom, gyengén borsozom, és olívaolajon hirtelen szép pirosra sütöm minden oldalát. Mikor elkészült rádobom a fokhagymát, kiveszem a melleket egy tányérra, letakarom és melegen tartom.
A visszamaradt oljat kiegészítem és megdinsztelem rajta megmosott mazsolát és a szárával együtt karikákra vágott újhagymát. A koriandert száraz serpenyőben megpirítom.
Felöntöm a hagymát a kókusztejszínnel, belekeverem az apró darabokra vágott paradicsomot, koriandert, vékony csíkokra vágott chilit és a nagyon apróra vágott rozmaringot is.
Csak az utolsó pillanatban adom hozzá a mézet és a borsot.
A csirke mellé szedem.
Tettünk már bele sok petrezselymet, sőt friss zöldkoriandert is. A koriander mellé érdemes pár csepp lime levet nyomni, és fél lime héját bele is reszelni.

7 hozzászólás a(z) “Napmártás csirkéhez” című bejegyzéshez
Igazad van. Soha nem leszek ilyen tudatos környezet védő, egyszerűen muszáj néha (gyakran) olyan dolgokat ennem, ami nem 50 km-en belül terem, nekem ez a gyengém, én erről nem mondok le. Lemondtam viszon a palackos vízről stb. Nem mondtam soha, h zöld lennék, a legkevésbé sem vagyok tökéletes. Egyenlőre tőlem ennyi telik.
Kedves Eszter, szeretem olvasni a blogodat, szeretem Zemplént, pataki diák voltam.
Az előző bejegyzésben a globális fölmelegedés problémájával foglalkoztál.
Ez a mai étel tipikusan olyasmi, aminek az elkészítése erősen környezetromboló. Nem csak a sok pepecs miatt, ami már magában is energiapazarló. A hozzávalók feldolgozása, a konzervdobozok legyártása is sok energiát igényel. Egyetlen alumínium doboz gyártásához annyi olajat kell elégetni, amennyi a doboz harmadát kitölti.
Vedd hozzá, hogy a hatalmas távolságokból való szállítás mekkora környezetterhelést okoz.
Ezért, ha valóban komolyan veszed a környezeti krízist, akkor olyas alapanyagokból készült ételeket ajánlasz, amelyek a környéken kaphatók, minél kevésbé feldolgozottak, és minimális, lehetőleg nem eldobós a csomagolásuk.
Köszi! És kókusztejszínt hol szerzel be? Azt is általában ott árulják, ahol k.tejet kapni? 🙂
Ed
🙂 Magamra nem kenném, túl hagymás…
Szépen kinéző, izgalmas hatású étel. A napmártás, "Sun Sauce",egyébként egy amerikai napozó márka neve is. 🙂
A kókusztejszín az sűrűbb, mint a tej, de a tej is megteszi.
Sajnos az egész készletet felhasználtam, de olyan 6 dl körül volt összesen.
Nagyon ínycsiklandó.
Két kérdés:
kókusztejszín = kókusztej?
a 3 doboz az mennyi dl-ben? Lehet kapni elég sokféle kiszerelésben kókusztejet.
Köszi,
Ed