Sajnos idén alig értek be a paradicsomok. És nem csak nem értek be, de a sok eső miatt mostanra meg is repedeztek, van amelyik elkezdett rothadni, muszáj vele valamit csinálni. Pedig annyi mindent terveztem befőzni paradicsomból, de azt hiszem a jó minőségű, tehát drága paradicsomért kiadni 500 forintot kilónként, majd befőzni, az nem túl gazdaságos.
Arra gondoltam, nem teszem el mind a zöldet csalamádéba, meg savanyított zöldparadicsomnak, hanem főzők belőle valamilyen ketchup szerűséget. És milyen jól tettem! Jó csípősre, fűszeresre ízesítettem, húsok mellé tökéletes lesz. Így is megmaradt a kellemes zöld íze.
Úgy kezdtem, hogy fele annyi lilahagymából, mint a paradicsom súlya, olajon kevés sóval, egy kanálnyi cukorral szép lassan hagymalekvárt főztem.
Közben a zöldparadicsomot vastag szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és pár gerezd ellapított fokhagymával együtt a sütőben megsütöttem. Még nem lett teljesen puha, amikor kivettem a tepsiből, a hagymalekvárhoz öntöttem, és locsoltam rá fehérborecetet és annyi vizet, amennyi épp ellepi. Felforraltam, fűszereztem fahéjjal, sóval, mézzel, és sok-sok chilivel, majd paradicsom passzírozóval lepasszíroztam. Visszatettem a lábosba, és kevergetve sűrűre főztem.
Forrón üvegekbe töltöttem, és mehetett is a dunsztba.
Kármentés kipipálva.
6 hozzászólás a(z) “Zöldparadicsom ketchup” című bejegyzéshez
Kedves Eszter!
Ennyi zöld paradicsom szolanin tartalma nem lesz veszélyes?
Köszönettel:
É.
Köszönöm szépen, várom! Kedvet kaptam a készítéséhez. 🙂
Holnap kiveszek egyet a dunsztból és lefotózom, de nem nagy kaland. Barna színű ketchup egy üvegben 🙂
Nagyon kíváncsi lennék a végeredményre is! Nem tudsz fotót feltenni róla? Én savanyúságnak tettem el rendgeteget.
Naccerű. Már adom is le a rendelést a mamának – pont hétvégén panaszkodott, hogy nem tudja befőzni a sok éretlen paradicsomot.
De jó, pont ma gondoltam rá, hogy kár hogy utálom a zöld paradicsom savanyúságot, mert szerintem ötven kiló paradicsomom maradt zölden.
Én is befőzöm ketchupnak!!!