Kategóriák
Egyéb kategória

Zöldparadicsom ketchup

Sajnos idén alig értek be a paradicsomok. És nem csak nem értek be, de a sok eső miatt mostanra meg is repedeztek, van amelyik elkezdett rothadni, muszáj vele valamit csinálni. Pedig annyi mindent terveztem befőzni paradicsomból, de azt hiszem a jó minőségű, tehát drága paradicsomért kiadni 500 forintot kilónként, majd befőzni, az nem túl gazdaságos.
Arra gondoltam, nem teszem el mind a zöldet csalamádéba, meg savanyított zöldparadicsomnak, hanem főzők belőle valamilyen ketchup szerűséget. És milyen jól tettem! Jó csípősre, fűszeresre ízesítettem, húsok mellé tökéletes lesz. Így is megmaradt a kellemes zöld íze.
Úgy kezdtem, hogy fele annyi lilahagymából, mint a paradicsom súlya, olajon kevés sóval, egy kanálnyi cukorral szép lassan hagymalekvárt főztem.
Közben a zöldparadicsomot vastag szeletekre vágtam, sóztam, borsoztam, meglocsoltam kevés olívaolajjal és pár gerezd ellapított fokhagymával együtt a sütőben megsütöttem. Még nem lett teljesen puha, amikor kivettem a tepsiből, a hagymalekvárhoz öntöttem, és locsoltam rá fehérborecetet és annyi vizet, amennyi épp ellepi. Felforraltam, fűszereztem fahéjjal, sóval, mézzel, és sok-sok chilivel, majd paradicsom passzírozóval lepasszíroztam. Visszatettem a lábosba, és kevergetve sűrűre főztem.
Forrón üvegekbe töltöttem, és mehetett is a dunsztba. 
Kármentés kipipálva.

6 hozzászólás a(z) “Zöldparadicsom ketchup” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?