Kategóriák
Egyéb kategória

A ciderben párolt hagyma lényeg

csicseri cider1.jpgEgy éve még elég volt hármunknak két kacsamell ebédre, de azóta Dávid is simán megeszik egyet, és Záli is beszállt a harcba, ha olyanja van, nála is lecsúszik egy fél.
Mindegy, most csak egy csomag volt itthon, ami két darab, úgyhogy valami komolyabb köretet kellett mellé készíteni, hogy mindenki jóllakhasson.
Nem tudom mi történt, de idén alig eszünk krumplit. Ok, az újkrumpliból azért többször jóllaktunk, de különben kéthavonta ha a tányérunkra kerül. Ez persze nem baj, csak most épp rácsodálkoztunk.
Különben az egész ebéd a ciderben párolt hagyma utáni vágyamból indult, mondhatni az benne a lényeg, a többi csak a körítés. Megállja a helyét főételként is, egy jó meleg saláta szerepében. Ebben az estben tennék rá petrezselymet vagy snidlinget. 

Hozzávalók:

4 nagy fej, gyenge hagyma (én fehéret használtam)
0,5 dl extraszűz olívaolaj
4 dl félédes cider (Almacid)
1 kk frissen reszelt gyömbér
nagyon kevés chili

2 doboz 400g-os csicseri konzerv
1 gerezd fokhagyma
2 kaliforniai paprika

50 dkg salátaburgonya héjában megfőzve
4 ek kacsazsír (ami a mellből kisül)
2 kacsamell
só, bors

A kaliforniai paprikát a gázlángon minden oldalán feketére sütöttem, majd egy nejlonzacskóba tettem tíz percre, hogy könnyen hámozható legyen, végül megpucoltam, és leöblítettem, felkockáztam. A hagymát vékony félkarikákra vágtam, és a cider felével, illetve az olívaolajjal együtt feltettem egy serpenyőbe párolódni. Néha megkeverve addig pároltam, amíg a cider elfőtt. Ekkor sóztam, és a gyömbérrel illetve a chilivel fűszereztem. Apró adagonként hozzáöntöttem még a maradék cidert, majd amikor már az utolsó csepp is a hagymában volt, és el is párolgott, akkor hozzákevertem a leszűrt csicserit, a felkockázott paprikát és a fokhagymát. 
Közben megfőztem a krumplit. Kisütöttem a kacsamelleket, oldalanként 5 percig. Amikor megsült, betettem a sütőbe 60 fokra kicsit pihenni. A visszamaradt zsírban megsütöttem a hosszában félbevágott krumplikat.

10 hozzászólás a(z) “A ciderben párolt hagyma lényeg” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?