Kategóriák
Egyéb kategória

A kóser só parasztvakítás

Bevallom, egyszer, miután ezredszer olvastam valahol a kosher salt kifejezést, felhívtam a rabbit, és megkérdeztem, hol lehet kóser sót kapni Magyarországon.
-A só kóser.
-Akkor miért ajánl egy nem zsidó szakácskönyv mindenhez kóser sót?
-Olvass zsidó szakácskönyveket, abban nincs kóser só.
Hát, így jártam pár éve a kóser sóval. Ennek ellenére nem hagyott nyugodni a dolog, mert az a fránya kosher salt bizony csak ott van a receptekben, és pár napja e-mail formájában megérkezett hozzám is a kérdés:
Szia!
Kaptam egy szépséges szakácskönyvet, (Thomas Keller, Bouchon) és rendre “kóser sót” ír a receptjeiben. Maguk a fogások nem kóserek, tehát valami más lehet az oka. Arra gondoltam, te talán tudod. Tudod?
Köszi
Megírom itt is a választ, hátha más is épp kóser sót keres az USA-n kívül:
Szia!
A kóser só magyarul inkább kóserező só, és semmi mást nem jelent, mint azt, hogy kicsit durvább szemű. Eredetileg arra használják, hogy a húst beszórják vele, és a sószemek magukba szívják a véletlenül a húsban maradt vért. Után a húst lemossák.
Mondhatnám azt is, hogy a kóser só igazi parasztvakítás, ugyanis alapból minden só kóser.
Hát ennyit mára a kóser sóról.

13 hozzászólás a(z) “A kóser só parasztvakítás” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!
A kóser só kifejezésnek nincs köze a kóser eredeti jelentéséhez. Amerikában azt a sót hívják így, ami nem jódozott, és azért használ sok recept ilyet, mert a jódozott sóénál kellemesebb az íze.
Üdvözlettel,
Anikó

Kedves Eszter!

Én is most hallottam azt a forgalomban általában kapható sókról, hogy nagy mértékben keverve vannak KCl-lel. Ez nem ugyanaz, mint a kálium jodid, ami csak egy csekély része a sónak, hanem vannak sók, tengeri sók is (asszem Sale Marino nevű) aminek a fele Káliumklorid. Állítólag több bizonyíték van arra, hogy ez milyen rossz élettani hatással bír, sőt, mérgező, megbetegítő. Eztzel szemben emlegetik a kóser sót, mint olyant, amiben nincs semmi más, mint kb 97% NaCl, plusz egyéb ásványi anyagok. De nagy részben NaCl. Tehát, a kóser só a normális, hagyományos só szinonímájaként szerepel.

Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet ilyen kóser sót kapni? Nem vagyok járatos a kóser konyhában, boltokban, de nagyon szeretnék Káliummentes sót használni (és nem feltétlenül valami méregdrága fleur de selt, vagy Maldon sót, ami szitén tiszta).

Előre is köszi a választ!

Engem a tengeri só kifejezés akaszt ki, amikor azt mondják: tengeri sóval sózzuk meg. Jól tudjuk, hogy minden só tengeri, hisz évmilliókkal ezelőtt a tenger visszahúzódása után maradt itt a só. (Nyilván, most is párolnak le tengervízből) Akkor van helye ennek a kifejezésnek, ha hozzáteszik, melyik tengerből származik.

Ami a káliumos illetve a kalciummal dúsított sót illeti,ezeket a magas vérnyomásúaknak "találták ki", mert a nátriumklorid emeli a vérnyomást. Igaz, ezek kevésbé sós ízűek, s hogy jók-e, nem tudom.

Szerintem sokat számít, hogy milyen vágásból származott a hús. A kosher vágásnál az állat majdnem tökéletesen kivérzik és a kisózással eltávolítható a vér.A sót a hústra kell szórni és utána lemosni ha jól tudom és döntve rácson tartani, hogy a lé lecsurogjon róla , majd lemosni és ezt háromszor megismételni. Ha nem lehet kikóserítani akkor valami baj volt vele, mármint az állattal. (kosher vágásnál ez valószínű és jelen tudásom és véleményem szerint bölcs rendelkezés a fogyasztásra alkalmatlannak nyilvánítás) Ha nem kosher vágásból származik a hús akkor a kivérzés nem lehet tökéletes a kábítás miatt, és ez is okozhatja. Azért ne keseredj el az alakos elemek nélküli szövetnedv is lehet vérszerű. Ha vallási szempontból kérdezed, meg kéne mutatnod egy gyakorlattal rendelkező vallásos személynek, rabbi, sakter, aki el tud igazítani, hogy az vér e avagy nem. Ha húsban levő erek teltek akkor biztos vér az nem jó.

Szia Eszter!
Régóta csendes olvasója vagyok a blogodnak és nagyon tetszik! Most viszont lenne egy kérdésem. Ha még 20 perces nagyon sós vízbe áztatás után is véres marad a hús, mit lehet csinálni? Szerintem lehetetlen tökéletesen vérteleníteni, hiszen teljesen átszövik az erek a húst. Köszönöm a válaszod és további szép hetet!
M. Eszter

Szerintem az előző megjegyzés a kálium jodidra vonatkozik. A Mo. nagyrészén jódhiányos a talaj. Ezért vezették be az étkezési só jódozásá. Elsősorban az egyes területekn népbetegségnek számító a golyva (Jódhiányos pajzsmirigy alulműködés) megszüntetése miatt. A felsorolásban levő tengeri sók tartalmaznak (kálium) jodidot. Gyerekeknek mindenképpen érdemes jódozott sót adni, ha valakit ez taszít, akkor tengeri sót. A kóser só az én tudomásom szerint is a vér tökéletesebb eltávolítását elősegítő durva szemcséjű só.
Üdv: medvedr

Sziasztok,

én nemrég tudtam meg, hogy nem is akkora hülyeség, mivel Mo-n a sókat gyakorlatilag káliumkloridozzák. A legtöbb só nagy része nem nátriumkloridot, hanem káliumkloridot tartalmaz, ami ilyen mennyiségben és arányban káros. A kóser só tiszta, nagy része nátriumklorid, kisebb részben több ásványi só, amely ilyen arányban egészséges. Ilyenek a himalája só, a fleur de sel, és sel de guérante, a maldon só is.
Ennyiből nem baj, ha kóser sót használtok, biztos, hogy az van benne, amit ráírnak. De ha vki olcsóbban akarja megúszni, lehet nátriumkloridot gyógyszertárban venni, az 100%-os.

Üdv: Ildi

Vélemény, hozzászólás?