Kategóriák
Egyéb kategória

Boglárka saláta

 


Nem vagyok igazi salátázós típus, étteremben pl. soha nem kérek főételként salátát, pedig jobban tenném, tudom 🙂
Azt sikerült meghonosítanom itthon, hogy a főétel előtt sokszor eszünk valami salátát, és néha vacsorára is, de az hogy ez nekünk nem természetes, abból is látszik, hogy ilyenkor felettébb büszkék vagyunk magunkra.
Tavasz van, és eljött az a pillanat is, amikor már nem csak a téli zöldségeket unom halálosan, de a húst is. Szerencsére ilyenkor bújik ki a földből a salátaboglárka, hogy aztán két hét múlva eltűnjön, és megint ne lássuk egy évig viszont. De az a két hét nálunk a boglárka ünnepe.
Dávid is imádja, mert közösen szedjük a játszótér után, és ha szerencsénk van, találunk kucsmagombát is, meg szedünk több marék illatos turbolyát, aztán ő mindig egy fagyival a kezében jöhet haza.
Tavaly már írtam a salátaboglárkáról, arról, hogy nehéz összetéveszteni bármivel is, de azért érdemes odafigyelni rá, ezt most nem írom le mégegyszer. Jöjjön a recept.
Grillezett kecskesajt mellé, de egy szelet pirítóssal is nagyon finom!
Hozzávalók:
8 nagy marék boglárka levél
pár szál boglárka virág a díszítéshez
1 citrom leve és héja
1 chili
1 ujjnyi gyömbér
1 kis csokor turbolya (Hú, ez a turbolyás sárgarépakrémleves mennyire finom!)
0,5 dl extraszűz olívaolaj
pelyhesített só (pl. Maldon)

A boglárka leveleket lecsipkedem a száráról, alaposan megmosom, és megszárítom. (Salátacentrifuga! 🙂 A citrom héját egy órára a citrom levébe áztatom, majd egy mozsárba szórom a chilivel és a gyömbérrel együtt. Ráöntöm az olajat, és alaposan elnyomkodom a mozsár törőjével, hogy minden íz átkerüljön az olajba.

A turbolyát apróra vágom, és belekeverem az olajba.
Elkeverem a citromlé negyedével, és ráöntöm a salátára. Enyhén megsózom.
A boglárka csak frissen jó, hamar tönkremegy, legjobb elfogyasztása előtt közvetlenül leszedni.

 

9 hozzászólás a(z) “Boglárka saláta” című bejegyzéshez

Elnézést a késői válaszért. Nem voltam biztos a leves elkészítésével kapcsolatban, mivel csak anyum készítette, és meg kellett kérdezzem őt. Azt mondta, hogy ugy készítette el mint a saláta levest(öntött saláta – mi így hívjuk). Ha emlékeim nem csalnak savanykás volt, de akkor (ennek van kb 4 éve)nem nagyon szerettem csak megkostoltam és mentem is tovább. Most pedig valahogy nem kívánom levesként, saliban jobban lecsúszik.:D

De érdekes. Ezt a saláta fajtát mi szentgyörgy salátának hivjuk (nem írom, hogy mifelénk, Erdélyben, mert nem tudom pontosan)mármint a családom és ismerőseink, mert Szent György napja körül jelennek meg. A tegnap én is készítettem egy salátát amiben szerepelt ez a boglársaláta és a cikoria friss hajtásai. Idáig levest készítettünk beléle, az idén próbáltuk ki "nyersen". Jó volt.

Nem is ertem azokat, akik imadjak a hagyomanyos ertelemben vett salataka, nem a Vancsa feleket!
Persze neha nagyon jol esik, de allandoan azt enni nekem felerne egy kinzassal annak ellenere, hogy hust hetente egyszer eszem csak.
Persze a mindenfelevl agyonturbozostt husos, sajstos ezerfele fott, sult zoldseges salatakt en is birom egy nap egyszer, es nem foetelkent.
Asszem ahhoz ujra kene szuletnem, vagy nem tudom mi kene hozza!

Vélemény, hozzászólás?