Kategóriák
Egyéb kategória

De mi az a ricset?

ricset08.jpgGyerekkoromban sokat ettünk, de most úgy tűnik, senki se tudja igazán, hogy mi is az a ricset. Gábor megfőzte. Pár hónapja jó kis vita alakult ki róla a facebookon a sólet klubban. Mindenki mást mondott: olyan sólet, amiben nincs hús, olyan sólet, amiben nincs gersli, olyan sólet, amiben nincs bab.
Nagyanyám szerint is egy szegény sólet, vagyis bab és gersli van benne, de hús nincs. Ezt a változatot többen is magukének vallották, de nem sokkal a vita után volt a Budai gourmet és ott a Rosenstein ricsettel készült, amiben bizony volt hús. Sőt!
Úgyhogy meghajolok a nagyok tudása előtt, és mától én is elismerem, hogy a ricset abban különbözik a sólettől, hogy SOK benne a gersli. Egyébként ezt a receptet most úgy készítettem, ahogy nagyanyám a sóletet: külön főztem meg mindent, aztán összesütöttem a végén. Nagyon megérte a fáradságot!

A végén leírom a hozzávalókat is, de azt mindenki kedve szerint változtathatja, a lényeg az elkészítésen van!
Egy éjszakára beáztatjuk a babot.
Másnap a babot megfőzzük sós vízben két babérlevéllel, majd leszűrjük.
A gerslit szintén puhára főzzük sós vízben, majd leszűrjük.
A füstölt húsokat (libacomb, marhaszegy, stb.) kuktában megfőzzük.

Miért kell külön főzni mindent? Nagyanyám szerint azért, mert különben “szappanyos” lesz.

Egy nagy öntöttvas lábosban megdinszteljük a hagymát a zsíron. A hagymára egy réteg babot szórunk, majd rá gerslit. Erre jönnek a húsok, majd sok zúzott fokhagyma, amit meghintünk köménymaggal, majorannával, majd újabb bab és végül gersli kerül rá. A hús főzőlevével öntjük fel, annyival, amennyi ellepi, ha szükséges, sózzuk.
Ekkor tettem bele a négy nagyon alaposan megmosott tojást is. Lefedve toljuk a sütőbe, és 180 fokon sütjük, kb 1,5 órát, de húsz percenként pótoljuk a folyadékot a főzőléből.
Mikor elkészült borsozzuk, öntünk rá egy kis levet, átkeverjük, és tíz percig pihentetjük.
A ricsetbe egyébként szoktak tenni zöldséget is, könnyebb is és olcsóbb is lesz tőle az étel. Mehet bele sárgarépa, krumpli, és fehérrépa is felszeletelve, akkor, amikor bekerül a sütőbe. Érdemes pár libacombot “szétcincálni” a főzés végén, mert ez az adag legalább nyolc főnek elég, ne maradjon senki hús nélkül. Bár egy ilyen húsevőnek mint én, kicsit meglepő, de nem mindenki tud megbirkózni egy egész libacombbal.

Hozzávalók:
4-6 fütölt libacomb
6 ek libazsír
2 nagy fej hagyma
25 dkg gersli
50 dkg tarkabab
6 gerezd fokhagyma
só, bors
2 kk majoranna
1 kk köménymag
4 tojás

ricset.jpg

7 hozzászólás a(z) “De mi az a ricset?” című bejegyzéshez

Nagyanyám lencséből is készített ricsetet. A nagymamám egyik barátnője- Ilonka néni -meg külön tálalta fel hozzá a gerslit. Szerintem definitíve egy olyan sólet amiben gersli és zöldségdarabok vannak, hogy hogyan kerüljenek bele az a magyarázat, hogy mikor az az értelmezés.:)

Vélemény, hozzászólás?