
Annyira laktató, és kerek az egész, hogy egy jó kis saláta kell csupán hozzá, és a hús el is maradhat. Szabadtűzön minden sokkal jobb, szokás mondani, és ez ilyen ételekre tényleg nagyon igaz!
A kakukkfű teszi illatossá, de igazán finom attól a fél óra állástól lesz, amit a lefedett edényben tölt a krumpli, mielőtt öt újabb percre edényestől visszakerül a parázsra.
Sajnos az összes rozmaringunk kifagyott idén, pedig azzal is nagyon finom lehet. Túlélte viszont a majoránna, és a kakukkfű. Sőt, a kakukkfű már el is kezdett újra burjánzani, tele van friss hajtásokkal, alig várom már, hogy kibontsa lila virágait!
Hozzávalók:
1,5 kg jóféle krumpli
2,5 dl tejszín (nem főző, hanem habtejszín!)
2 ek vaj
1 marék friss kakukkfű
frissen reszelt szerecsendió
frissen, durvára őrölt bors
nagyszemű tengeri só
A krumplikat héjában megfőztem, majd hosszában félbevágtam. Vágott felükkel lefelé tettem a parázs fölé. Hagytam, hogy szép barnára süljenek, az se baj, he némelyik megpörkölődik kicsit, jó lesz az íze. Megforgattam őket, hogy az aljuk is teljesen átforrósodjon. Kellemesen megfüstölődik ennyi idő alatt.
Egy fém tálba szedtem, sóztam, borsoztam, megszórtam a kakukkfűvel és a szerecsendióval, majd elkevertem a vajjal. Rálocsoltam a tejszínt és letakartam.
Fél órát pihent így, közben háromszor átkevertem. Szinte az összes tejszínt beissza.
Fél óra után az edénnyel együtt betettem a parázsba öt percre.
Egy nagy adag boglárka salátát ettünk hozzá.
Szuper boglárkasaláta receptet hozok délután!
17 hozzászólás a(z) “Füstös, tejszínes krumpli” című bejegyzéshez
sebaj, újtövet!
Késő! 🙂
még nem mondj le a rozmaringról, tegnap gazoltam a fűszereskertem, és a szárazra fagyott rozmaringtövek egy vékony ágácskával, egyetlen zöld levélkével hajtanak, ne szedd médg ki a földből, hátha!
A Boglárka salátára beneveznék ha lehet:-D! Malka
Bocsánat, lebetegedett a fiam, szerintem csak hétfőn fogom feltenni.
Merlyik délután jön a boglárka saláta?Száz év múlva???
Nagyon jóóó….
"… még több napfényt,
még több napfény, ide…"
trallallala
zp 🙂
Hát igen, ezért írtam, hogy jó krumpli kell hozzá. Addig is:
http://csiten.blogspot.com/2009/12/korosodo-francia-dama-utolso-tanca.html
istenien néz ki a krumplid, csak az a bökkenő számomra, hogy hol lehet kapni jóféle krumplit??? Mindegyik ronda, fekete, fagyott, a felét elfarigcsálom.Alig várom az újkrumplit már ilyenkor.
Pont valami hasonlót ettünk tegnap, csak füst nélkül.
Az alsó képen gondolkoztam egy csomót, hogy mit ábrázol. De végül megfejtettem 🙂
😀
Nagyon vicces amit kérdezel, mert a családom legnagyobb felháborodására mindent vittem magammal, reszelőt a szerecsendióhoz, borsdarálót és sódarálót is, de a fokhagymát otthon hagytam.
Biztosan jó lett volna bele, de egyhangúan megszavaztuk, hogy nagyon finom volt nélküle!
Ez most nekem életmentő, mert holnap grillezni megyünk, és jön velünk két vega is.
Fokhagyma mehet bele?
Hát, végülis, én is nézni szeretem, csak belülről 😀
Szeretem a hegyeket.. nézni 🙂 A fák is megnyugtatnak, mégse megy a kirándulás, ez valami genetika 🙂
Amikor Bp éltem alig vártam, hogy kijussak pár órára a nyüzsgésből, úgyhogy megértem.
Erdő nélkül beleőrülnék Budapestbe, de az Alföldön se tudnék élni, ott meg hiányoznának a hegyek!
Épp a hétvégén készültem kakukkfüves krumplit készíteni 🙂 Nagyon finom ahogy írtad. De jó neked, hogy szertesz erdőben kirándulni, persze az mindig jó barátokkal én max egy sétára vagyok kapható. 🙁
Mennyeien néz ki. Isteni lehet