Kategóriák
Egyéb kategória

Fűszeres rózsaszörp


Mit nem adtunk volna ezért a hőségért két hete! Sajnos a hőséggel nem csak a napsütés érkezett meg, de rengeteg szúnyog is van. Próbáltuk fújkálni Dávidot mindenfélével, mégis több, mint 40 csípést számoltunk meg rajta tegnap este. A szúnyogokat tényleg gyűlölöm! Ha éjjel beledöngicsélnek a fülembe, attól meg tudok őrülni, inkább kiugrok az ágyból, és fél óráig vadászom, vagy a legnagyobb hőségben fülig betakarózok, csak meg ne csípjenek. Ilyenkor is megtalálnak, és persze a legrosszabb helyen csípnek meg: a talpamon, vagy ha szerencsém van, akkor csak a lábfejemen, ott ahol a szandál pántja mindig piszkálja a lábamat.
Azért persze a meleg inkább jobb, mint rosszabb, pl. egész nap kint lehet lenni a szabadban, jókat lehet játszani, vagy faszénen sütni-főzni.
Na és persze sokat inni: limonádét, szörpöt, és a felnőtteknek fröccsöt is a sok víz között néha.
A mentás, fűszeres rózsaszörp meglepően frissítő, pedig a neve hallatán inkább valamilyen arabos fülledtség jut az eszünkbe. Épp szezonja van, ajánlom kipróbálásra most is, de eláll télig is! Csak a vörös, illatos szirmok valóak szörphöz, a rózsaszín csak illusztráció 🙂

Hozzávalók:
40 dkg piros rózsaszirom
2 l víz
1 rúd fahéj
10 szem szegfűszeg
10 szem szegfűbors
1 rúd vanília
1 citrom héja
1 kg cukor

A szirmokat egy nagy fazékba teszem, és felöntöm a vízzel. Addig főzőm alacsony lángon, amíg teljesen ki nem fehérednek. Nagyon össze fog esni, könnyű lesz leszűrni. Miután leszűrtem, beleteszem a fahéjat, a vékonyan lehámozott citromhéjat, és a fűszereket is. A vaníliát félbevágom, de nem kaparom ki a belsejét, úgy teszem vissza a szörphöz.
Két liternyi szörphöz, kb. 1 kg cukrot használok, de ez ízlés dolga, lehet több is. Addig főzőm a szörpöt, amíg a cukor elolvad, majd leszűröm, és üvegekbe töltöm.
Amikor isszuk, egy nagy kancsóba mentát és citromkarikákat teszek, jéggel, szörppel, és vízzel töltöm fel, és hatalmas poharakba öntöm.

8 hozzászólás a(z) “Fűszeres rózsaszörp” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?