
Nincs benne juharszirup, de van benne mogyoróvaj. Méghozzá a húsgombócba keverve, merthogy húsgombócot is rejt a pite, ha már hamburgert nem rejthettek bele 🙂
Hozzávalók a tésztához:
16 dkg simaliszt
6 dkg vaj
1 tojás sárgája
1 kk kakukkfű
2 ek jeges víz
só
Minden hozzávaló legyen jéghideg, és a késes robotgépet is tegyük a mélyhűtőbe egy pár percre. Gyorsan dolgozzuk össze a tésztát, majd nylonzacskóba csomagolva egy órát pihentessük a hűtőben. Közben elkészülhetnek a töltelékek.
Hozzávalók a húsgombóchoz:
50 dkg darált hús
2 ek zsemlemorzsa
1 ek szezámmag
1 púpos ek natúr mogyoróvaj
1 kk kakukkfű
só, bors
1 tojás
Összegyúrtam a masszát, majd kisebb diónyi gombócokat formáztam belőle, és olajban pár perc alatt megsütöttem.
Hozzávalók a hagyma töltelékhez:
4 nagy fej vöröshagyma, vagy 3 szál póré
2 ek liszt
3 dl tejszín
só, bors
szerecsendió
15 dkg reszelt sajt (válasszunk valamilyen pikáns franciasajtot)
vaj
A hagymát karikákra vágtam, és a vajon sóval megdinszteltem. Rászórtam a lisztet, és felöntöttem a tejszínnel. mikor besűrűsödött belereszeltem a sajtot, a szerecsendiót, és a borsot.
A tésztát kinyújtottam, és kibéleltem vele a piteformát. Elosztottam benne a húsgombócokat, majd rásimítottam a hagymát. 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt sütöttem meg.

17 hozzászólás a(z) “Hagymáspite” című bejegyzéshez
A mogyoróvajat mivel lehetne helyettesíteni?
persze, egyből a szakácsképző és a fotós tanfolyam után 😉
Szerintem a liszt szemek egy pillanat alatt megszívják magukat, azért kell mindennek az első perctől hidegnek lennie.
Vagy végezzünk cukrász iskolát?
🙂
Vkorsi, köszi az infót, nyilván az nem lehet, hogy egyszerű legyen…
Tintaleves,
ha minden szobahőmérsékletű, akkor a liszt megszívja magát már zsiradékkal, és más lesz a tészta állaga.
Eszter,
köszi az infót, na, akkor végképp eldőlt, hogy ez lesz, most már csak a méreten filózok.
Na itt az alkalom feltenni a saját hülyegyerek kérdésemet: miért nem elég aránylag szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozni, majd a tésztát lehűteni a formájában. Sokkal egyszerűbb lenne az élet. Bár tudom, hogy olyan nem nagyon van…
Ebből szállóige lesz:-)))
Azon gondolkodom, hogy mondhatnék valami nagyon okosat omlóstészta ügyben, mert sokat készítek. De nem tudok:-)) Csak azt, hogy igen, szivacsos, rugalmatlan, ragacsos lesz egy kicsit a tészta, ha melegen gyúrjuk össze. De miért kell még a kést is hűteni??? (Azt is gyakran olvasom, hogy a hideg vajat reszeljük le. Ezt sosem tettem még:-)
Amikor a terrint csináltam, ott felhívta a recept erre a figyelmet, hogy minden eszközt dobjunk be a fagyasztóba, a tojásfehérje miatt. De itt??
Eszterdrága!
Milyen pikáns franciasajtot ajánlsz? Ebben mi van?
Ezt olvastad, vagy Te találtad ki, vagy?
Megáll az ész. Csak hüledezek, mint a késes robotgép a mélyhűtőben.
Van hozzá rendes méretű, de nekem sajnos még csak egy különálló van. Ami késik nem múlik!
Eszter,
a chefhez van késes aprítód?
nézegettem ezeket az aprítós feltéteket, de kicsinek tűnnek, bár lehet, hogy én gondolom rosszul 😉
Szia!
Egy kerdes,ha van kedved:
http://zsurkenyer.blogspot.com/2008/02/tavasz.html
udv
zsurkenyer
Igaza van Juditnak, akkor lesz a legjobb a tészta, ha a lisztszemek nem a zsiradékot, hanem a nedvességet szívják magukba. Régen, amikor még nem késés robotgéppel dolgoztam, és még a kezeimet is jól lehűtöttem, mielőtt összemorzsoltam a tésztát.
A pite kb ötven perc alatt készült el, plussz a sütés. Amíg a tészta pihent, addig összedobtam a húst, és kisütöttem, miközben sült, addig felvágtam a hagymát, és amíg a hagyma dinsztelődőtt, addig kiszedtem az olajból a húst. 🙂
Bocs, hogy Eszter helyett, de az ilyen tesztaknal gyorsan kell dolgozni es hideg alapanyagokkal, hogy a vaj ne olvadjon bele. Akkor teljesen mas lesz, olyan osszesuppedos-odaegos, nem pedig levegos, morzsalodos. Valami ilyesmi. 🙂 Kelt vagy kevert tesztaknal persze mas a helyzet.
Azt értem, hogy a tésztát iért tegyük be a frigóba felhasználás előtt, de miért dolgozzunk eleve hideg anyagokkal? áruld el mi itt a csel?
Ezt hány órán keresztül készítetted Eszter? 🙂
Hu, ez megint mennyire tetszik. Hetvegen meg is csinalom. (Csak lehet, h husgomboc helyett valami fustolt tofus dolog kerul bele.)
Jaj Eszter, ha ezt így folytatod, le kell, hogy vegyelek a kezdőlapomról :)Reggeli…