Kategóriák
Egyéb kategória

Keserű szájíz fenyőmagtól

Hétvégén jól “befenyő- magoztam”. Érzem is most a büntetést, és tudom, hogy még két-három napig így lesz: erősen keserű íz a számban, különösen evés, ivás után. Annyira erős ez a keserűség, hogy szinte minden ízt tönkretesz. 
Rossz ízű a sajt, keserű az alma, de ami a legfurcsább, hogy vacak lesz tőle a kávé íze, ami különben is keserű.
A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleménye szerint:
A BfR is foglalkozik azzal a keserű íz jelenséggel, amit Koreából, Kínából és Pakisztánból származó fenyőmag elfogyasztása után tapasztaltak a fogyasztók. A jelenség okát az EFSA is kutatja, eddig ismeretlen. Gyanítják, hogy egy természetes összetevőre vezethető vissza a keserű íz, a növényvédőszer-maradékokat, penészgombák méreganyagait vagy nehézfém-szennyeződést kizárják. 
A megoldás egyszerű, de drága: nem szabad kínai stb. fenyőmagot vásárolni. Ez sajnos nem olyan egyszerű, mert az üzletekben szinte csak kínai fenyőmag kapható. Az olasz, sokkal jobb minőségű fenyőmag, ami után nincs napokig tartó keserű íz a számban, nagyon drága, úgyhogy a megoldás az, hogy nem gyakran eszek majd fenyőmagot, de akkor olasz lesz, az biztos.
A témáról írt már Zsuzska magyarul, és itt egy cikk angolul is.
Kép innen.

31 hozzászólás a(z) “Keserű szájíz fenyőmagtól” című bejegyzéshez

Én most estem ebbe a hibába..
Naturfood – ez is kínai volt és persze jött a keserűség, meg a tehetetlen düh. Az ilyen alapanyagokat ki kellene tiltani, az importőr/forgalmazót meg jól megbüntetni. A röhej, hogy a MÉBH már régóta tudott róla, mégsem történt semmi hivatalos lépés. Mellesleg az is abszurd, hogy ezek a cégek (Naturfood, Gilan-Kalifa, stb.) már a tökmagot is Kínából szerzik be. Mintha közelebb nem teremne… Persze az is ugyanilyen silány, pici, színtelen, és íze sem sok van. A kapzsiság nem ismer határokat!

Hogy valami jóról is írjak: a Müller boltokban kapható egy német márka: Seeberger – különféle magvak, aszalt gyümölcsök, ízléses csomagolásban, kiváló minőségben, igaz kissé drágábban, mint a silány hazai natúr-forgalmazóké. A Seebergerben viszont még nem csalódtam, és most fedeztem fel, hogy van fenyőmag is, 60gr – 780 Ft. Igaz hogy származási hely ezen sincs feltüntetve, de külalak alapján ez nem a gagyi ázsiai – szép hosszúkás, vékonyabb magvak, picit fényesek a magasabb gyantatartalomtól, és persze finomabbak is. Úgy látszik a németek még odafigyelnek, hogy ne csak a világ sz…-t etessék meg a vásárlóikkal…

Mi gyanakszunk valamire, megerösítés várok csak: nálunk mintha akkor tört volna ki a keserüség, amikor a mag elfogyasztását követö napon édességet (leginkább csokit) ettünk… ès persze a következö "keserü napokban" mindig az édesség evést követöen a legborzasztóbb… Èn már kilábaltam,páromnak még kb 2 nap hátra van… pfff

Fenyőmag helyett én kipróbáltam már dióval is igaz nem pótolja, de legalább nem keserű.
Házilag készítem a pestót, saját nevelésű bazsalikomból.Kimentem megnézni a spájzba a kalifa fenyőmagon bizony nincs származási hely. Ott a fekete pötty a végén!!!!
El nem tudtam képzelni, miért rossz ízű minden , ha fenyőmagot eszek ez okozza?
Imádja az unokám, a pestót, mit tegyek, készítem.
Jó, hogy itt barangolok, sok mindenre fény derül.

Pár napja akartam venni Kalifa fenyőmagot, hogy pótoljam az itthoni készletem. Mérgelődtem is, miért nincs a boltban.. Most már örülök neki:)
Valószínű nem mostanában fogok enni fenyőmagot..olaszra szerintem itt esélyem sincs, a kínait meg nem próbálom be… Nem is tudom, hogy nekünk volt-e tőle kesernyés szájízünk, bár rémlik valami enyhe dolog…

"Ha dundi a fenyőmag, és a végén van egy pici sötét pötty, akkor kínai."
Ja… :)))))

Egyebkent nem kell, hogy feltetlenul olasz legyen, eleg ha mediterrán. A proba nagyon egyszeru: a kinai torik meg ropog, a mediterran foszlik meg omlosan gyantaizu. Az olasz a legdragabb, a torok a sokszor kaphato. Ara kb 12-14.000 ft/kg. En mar inkabb nem is hasznalom, ha nincs jo, mint hogy ezt az azsiai ocsmanyt alkalmazzam…

"Ha dundi a fenyőmag, és a végén van egy pici sötét pötty, akkor kínai."
Ja… :)))))

Egyebkent nem kell, hogy feltetlenul olasz legyen, eleg ha mediterrán. A proba nagyon egyszeru: a kinai torik meg ropog, a mediterran foszlik meg omlosan gyantaizu. Az olasz a legdragabb, a torok a sokszor kaphato. Ara kb 12-14.000 ft/kg. En mar inkabb nem is hasznalom, ha nincs jo, mint hogy ezt az azsiai ocsmanyt alkalmazzam…

Rossz hírem van. Májusban a jeruzsálemi piacon vettem sok fenyőmagot. Még mindig van belőle, mert senki sem tud a keserűség miatt sokat enni belőle. Csak a saláták, pestók része. Az pedig csak tán nem kínai.

Nekem egyébként az erősen mentolos rágó segített az első napok átvészelésében. Vasárnap felfaltam a fél csokikészletünket, pedig én nem vagyok egy nagy csokievő, aztán jött a rágó, attól az etkezések közötti időszakok jók voltak, csak enni volt rossz, mert minden keserű volt. Főleg hogy keddre egy nagyobb adag süti gyártását vállaltam be…

Renáta

Megáll az eszem. Én szombaton ettem fenyőmagot és azóta is keserű a szám, szerencsére már nem annyira mint vasárnap. Ha ezt nem írod le rá, nem jövök mitől. Pedig azt terveztem, hogy a holnapi ebédem a maradék pestó lesz, de ezek után meg nem eszem…

Renáta

kb. egy éve figyeltem fel a jelenségre és olvastam erről a kínai fenyőmagról. azóta nem veszek ilyent. sajnos a legtöbb fajtára nem írják rá honnan származik, így a "biztos" módszer a vizuális beazonosítás. az olasz fenyőmag nagyobb szemű világosabb és nincs a végén egy kis sötétebb folt, mint a kínainak. ja és az olasznak min. 1000Ft./10 dkg az ára:))

A blogomon kb. fél éve jött fel a téma és ahogy én is elolvastam a cikket, az "orvosság" a cointreu volt, rohantam is éppen aktuálisan rettentő keserű szájízzel az osanba, de hátrahőköltem, mert majd' 6e Ft-ot kóstált az üveg. Jó másfél hétig szenvedtem vele mire elmúlt, de gyötrelem volt addig is, úgyhogy teljesen együttérzek veletek! Cointreu-t pedig most hoztam Olaszországból 13 euróért, jöhettek hozzám öblögetni! 🙂

Nahat, eleg gyakran fordul elo, h minden keseru napokig, de eszembe nem jutott volna a pestoval/fenyomaggal osszekotni, kulonosen, h pestot altalaban olaszt veszek (bar ki tudja, abba mit tesznek). Azt amugy honnan lehet tudni, mi volt a fenyomag eredeti szarmazasi orszaga?
Az is erdekes meg, h altalaban csak nekem okoz ez gondod, a tobbi csaladtag nem is erti mirol beszelek, pedig ugyanazt esszuk.
Erdekes.

zs

A férjemmel már 4 napja szenvedünk. Hibáztattuk az új fogkrémet, a vélhetően permetezett cseresznyét, az is eszünkbe jutott hogy talán a vezetékes vizet tisztítják. De soha nem jöttem volna rá, hogy a torta della nonna készítése után megmaradt fenyőmag behabzsolása büntet…

Itt tipródtunk a férjemmel már 4 napja, hogy miért keserű minden, amit eszünk. Gondoltunk már mindenre, hogy permetezett ez a cseresznye, hogy az új fogkrémünk a hibás, hogy a csapvizet tisztítják most biztosan. De soha az életben nem jöttem volna rá, hogy a torta della nonna készítése után megmaradt fenyőmag behabzsolása okozta…

Vélemény, hozzászólás?