Kategóriák
Egyéb kategória

Selymes őszi leves

 

Tegnap délután almásrétest sütöttem. Amikor az almákat a mosogatóba borítottam, megcsapott az almaillat. Isten hozott ősz! Szeretem az alma illatát, amikor tele van vele a kamra, vagy a picelejáró. Valahogy olyan régi, békebeli illat, amikor még kislány voltam, és az almák illatosak voltak. Észrevettétek, hogy a hipermarketekben szinte csak a banánnak, vagy a rohadó vöröshagymának van szaga? A gyümölcsök teljesen illatmentesek.
Tehát jó almát sikerült vásárolnom, talán érdemesebb lett volna magában enni, de így legalább biztos lehettem benne, hogy nem egy ízetlen massza lesz a rétesben.
Jó sok rétes sült, fahéj, vaj, sültalma, és karamell illat terjengett az egész lakásban, amikor elmentem itthonról. Fél hét körül, szinte egyszerre értünk haza mindhárman. A rétes illata a lakásban, de rétes sehol. Egy árva szelet se.
Még szerencse, hogy előző nap megsütöttem egy sonkatököt, aminek megmaradt a fele, tíz perc alatt összedobtunk belőle egy levest. Biztosan tegnap erre volt kihegyezve az összes ízlelőbimónk, de teljesen elájultunk magunktól, hogy milyen finomat főztünk 🙂
Tettünk bele egy kanálnyi mascarponét és kevés chilit, ettől olyan selymesen csípős lett a leves, hogy kétszer is ettünk belőle, még Dávid is.
Hozzávalók:
fél sonkatök sütőben megsütve (kb 60 dkg)
2 dl 100%-os narancslé
5 dkg vaj
1 kis fej hagyma
1 púpos ek mascarpone
chili pehely,vagy friss chil
só, bors
A hagymát egészen apróra vágom és a vajon egy csipet sóval megdinsztelem. Rádobom a sült tököt, felöntöm a narancslével és annyi vízzel, hogy kellemes állagú leves legyen belőle turmixolás után. Beleteszem a mascarponét majd leturmixolom. Felforralom, sózom, borsozom. Ha nem volt elég édes a tök, esetleg kerülhet bele egy kevés méz is. A chilit tálalásnál teszem bele.

 

10 hozzászólás a(z) “Selymes őszi leves” című bejegyzéshez

Gyertek ide Szabolcsba, itt a sok jonatán alma, rázzák léalmaként adják el pár forintért.
Már kézzel nem is szedik.
Bizony ez az igazi az almás réteshez.
Én almát, birsalmát és őszibarackot lereszelek, és ebből készül a dzsem cukorral.Fahéj helyett hársfa virágot főzök bele, és pár levél mentát,mert a fahéjra allergiás vagyok.
A sütőtöklevest én holnap készítem,pár db hársfavirágot szoktam tenni bele, nagyon pikáns tőle.
Gratulálok a Tv paprikás felvételhez.
Csak a kész étel látványát hiányoltam.
A Dávid egy talpraesett, bátor gyerek.

Újpesti piacon a múlt hétvégén jó sok jonatán alma volt, finom ízes és ropogós. Igaz aprók voltak, nem olyan 'szépek' mint a nemzetküzi társaik, de mi nem bántuk meg, hogy vettünk egy nagy szatyorral belőle 🙂

Tegnap mi is sütőtöklevest főztünk, amire én is azt mondtam, milyen finom selymes, erre Emma: Mint a hajam?
Nagyon kevés kardamomot tettem bele, Emmának adtam oda, hogy próbálja kiszedni a magokat belőle, egy ideig próbálkozott, aztán megszólalt: Bíztass, Anya!

Nagyon bízom a jövő hétvégi időjárásban, mert nagyon szeretnék kimenni a pásztorételek kóstolójára!! Remélem, sikerül…

Ez nagyon szuper leves! Épp van otthon egy fél tök, csak mascarpone kell hozzá.
Én egyszr követtem el a hibát, hogy rossz almából csináltam rétest, mert nem bírtuk megenni. A rétes is a szemétben végezte.
Viszont nem tudod, hogy a Lehelen (ha jól vettem ki, ti is szoktatok néha odajárni) hol lehet igazi jó ropogós jonatánt kapni? Mert azt valahogy mostanában nem találok.

Hova tűnt a rétes, én ezt nem értem! Valaki másnak sütötted, és nem magatoknak? Vagy valaki titokban megetette?:)
A Tv Paprikás felvétel után elgondolkoztam, hogy Dávid lesz az új Cseh Tamás.

Hova tűnt a rétes, én ezt nem értem! Valaki másnak sütötted, és nem magatoknak? Vagy valaki titokban megetette?:)
A Tv Paprikás felvétel után elgondolkoztam, hogy Dávid lesz az új Cseh Tamás.

Vélemény, hozzászólás?