Kategóriák
Egyéb kategória

Útban a tökéletes gulyás felé

Hogy készül a gulyás?
Amikor a tökéletes lecsót készültem megfőzni, akkor a gulyásról is kikérdeztem az ismerőseimet. Most a kedves olvasók véleményét is szeretném megtudni! Mielőtt leírom az összesített eredményt, megosztok pár számomra érdekes szokást:
  • jó gulyás hátszínből készül
  • legalább annyi zeller van benne, mint krumpli
  • cukrot kell bele karamellizálni
  • sok lestyánnal
  • tejföllel
És van pár olyan is, amit én is szoktam csinálni:
  • erős marhaalaplével öntöm fel
  • a hússal csak a krumpli fő együtt, a zöldségek külön, és csak a végén kerülnek a bográcsba
Apropó bogrács: ebben mind a negyven válaszadó egyet értett, jó gulyás csak bográcsban készülhet.
A válaszok alapján szeptember 25-én Erdőbényén megpróbálom elkészíteni a tökéletes gulyást. Remélem sikerül!

Hetedhét Pásztortüzek – Szüreti Nap
2010. szeptember 25.
Erdőbénye
P r o g r a m o k
Kovácsműhely, Vörösmarty u. 1.
10 órától – 17 óráig műhely látogatás, 12 órától 14 óráig mesterség bemutató

Kádárműhely-múzeum

Szűcs János Hunyadi u. 49. műhelylátogatás 10 órától – 17 óráig

Művelődési Ház, Kossuth u. 38.
Művelt Alkoholista – Furmint szimpózium 14 órától

9 órától – 11 óráig gyermek kézműves-játszóudvar – Hetedhét kitűző készítése

Nyitott pincék – 10 órától

Tájház, Kossuth u. 52. – BLOGGER KONYHA
Nemzeti ételek
Chili és Vanilia – Fregula sarda
Fűszer és Lélek – Gulyás
Liga Füge – Túróslepény vagy almásrétes, hamuban sült töltött alma
Malackaraj – Igazi chilis bab
Délutántól liptói körözött, erdélyi padlizsánkrém, tepertőkrém házikenyéren
Doromb Tanoda Szilágyi Áron vezetésével
Párlat kurzus – Pelle Lászlóval
(Pelle Párlat) 10 óra, 13 óra, 15 óra, 17 óra – előzetes jelentkezés alapján
Szüreti Felvonulás a Sportpályáról 13 órakor
Játszótér – Rendezvénytér, Mátyás király u.
Kézműves piac és vásár 10 órától szörnyen finom házi lekvárokkal is!
Kézműves játszóház 12- 16 óráig
Megnyitó – 14 órakor
köszöntőt mond Kántor Dezső polgármester
Kádártánc
FolkBEATS sátor
autentikus népzenei és világzenei színpad 14,30 órától
Közreműködnek:
Apnoe – Magyar népzenei alapokon nyugvó fúziós zenék, Cantara – Magyar és germán eredetű népzene, modern klasszikusokkal ötvözve, Lingara – tradicionális roma zene és tánc, Orthent – világzene, Shkayach – tradicionális zsidó ének, Hypernomad Live Essence – globális, új népzene, Yanka Rupkina – ének (Bulgária), Kolyo Ivanov duda, tapan (Bulgária), Szilágyi Áron doromb.
1830 órakor – gyülekező a Játszótéren a közös tűzgyújtáshoz.
Varga Mihály bugaci dudás – mesemondó
19 órakor Erdőbénye dűlőiben pásztortüzek gyúlnak
Gyertek!!!!

11 hozzászólás a(z) “Útban a tökéletes gulyás felé” című bejegyzéshez

Én ugyan nem vagyok nagy gulyásfőző csak eszem, de anyu csinál egy jó pörköltet és arra nyomja a zöldségeket és addig főzi míg puha nem lesz. Jó sok csipetke bele és friss ropogós fehér kenyér. 2 hete ettünk és a 2,5 éves unokahúgom leutánozta a kenyértunkolós levesevést. 🙂 öröm volt nézni. 🙂

Eszter, túl sok okosságot nem tudok mondani, mert ritkán főzök, de régen, főleg nagyobb mennyiségnél a hagymát pépesítettem, úgy pirítottam meg, attól sűrű, homogén lett a leve. Ha volt éppen, alaplevet is tettem hozzá. Néha pedig egy kevés, kockára vágott füstölt kolbászt. Ettől ugyan végképp nem lett autentikus, de nagyon finom !!:))

A tejfölt saját szememmel láttam, hogy valaki pöttyintett a tetejére. Elborzadtam, aztán kipróbáltam. Miért is ne, hát így sem lesz igazi gulyás, de nagyon jó:))

Én az elején az apróra vágott, üvegessé párolt hagymát az olajon a pirospaprikával egy kis vízben főzöm úgy 30-45 percig. Csak utána rakom bele a többi hozzávalót, öntöm fel sok vízzel. (Szerintem) ettől lesz jó sűrű a gulyásom. Meg persze jóóóó sokáig kell főzni, dehát ezt talán mindenki tudja…

Vélemény, hozzászólás?