Kategóriák
Egyéb kategória

Köztéri fűszerkertek Budapesten

Azt gondoltam, hogy a sárga cukkínimnek ugyan olyan íze lesz, mint a zöldnek. De tévedtem!
Más, sőt még azt is megkockáztatom, hogy jobb ízű.
A magjai így bébicukkíniként is nagyobbak, mint a hagyományosé, de annyira puhák, hogy nevezhetném “textura javítónak” is, mert van tőle valami harapható a sült cukkini karikákban.
A lila bazsalikom nem újdonság a konyhámban, de szépen mutat a sárgával 🙂
Viccet félre téve, pár éve örömmel fedeztem fel, hogy a Budapesti Kertészeti Vállalat fűszerkertet telepít a város néhány részére. Megenni nem tanácsolom ezeket a fűszereket, hiszen egész nap a benzingőzben állnak, és az arra járó kutyák is “kedvelik”, de nagyon jó érzés zöld, lila, és görög bazsalikom között sétálni, sőt, rozmaringot és curry növényt is láttam már.
(Érdemes a Várban, a Szabadság téren, és a Gyöngyösi sétányon is nyitott orral járni!)
Chilis, bazsalikomos cukkini hozzávalók:
4 kisebb cukkini (lehet zöld is)
20 dkg apró krumpli
1 chili
2 ek vaj
2 dl tejszín
1 kk chili paszta
só, bors
balzsam ecet ízlés szerint
1 ek méz
10 bazsalikom levél
5 gerezd fokhagyma
A cukkinit felkarikáztam, a krumplikat félbe vágtam. Sóztam, borsoztam és fedő alatt megpároltam a vajon. Rádobtam a fokhagymát, és a csíkokra vágott bazsalikomot is. A tejszínt elkevertem a chilipasztával, mézzel, ecettel, majd nyakon öntöttem vele a zöldségeket.
Tálalásnál megszórtam frissen felaprított chilivel.
15 perc alatt elkészült, nagyon finom, laktató ebéd.

5 hozzászólás a(z) “Köztéri fűszerkertek Budapesten” című bejegyzéshez

Mondtam a férjemnek a múltkor, hogy nézze meg, ez bazsalikom. Még le is szedtem egy levelet, hogy megszagolja, és ragaszkodott hozzá, hogy nem az! Pedig olyan erős bazsalikom illata van.
Csak menjek haza! :o)

Vélemény, hozzászólás?