Nem kívánom a húst, legszívesebben mindenféle tavaszi zöldséggel tömném magam, kilószám enném a spárgát, medvehagymát meg az újhagymát. Ehhez képest még tél van akárhogy is szépítem. Sajnos semmiféle tavaszi zöldség nem kapható, így be kell érnem a téliekkel a napsütésben.
Édeskömény, póré, mascarpone.
Tulajdonképpen ennyi a recept, Ez a három dolog szerintem mindig nyerő együtt. Van, amikor levesnek készítem el, kicsit hosszabb lére hagyva, csak egy kanálnyi mascarponét keverve bele, de jobban szeretem, amikor sűrű ragu, mondjuk egy pár szem nudlival vagy gnocchival. Ma is ez volt az ebéd. Tegnapról maradt gnocchi, tényleg csak annyi, amennyi a szaft miatt kell, és gyorsan összedobtam az ebédet. Záli is nagyon jól szórakozott, az édeskömény is különleges illatú, a pórét is lehet egy ideig szagolgatni, mielőtt benyomkodja a kanapéba, úgyhogy amíg elvolt a zöldségek levágott végeivel, addig meg is főtt az ebéd.
Ja, és a 2014-es grillszezont ezennel ünnepélyesen megnyitom. Az idei első grillvacsora később, de már ti is elővehetitek a grillrácsot, és maradék faszenet. Csak szólok.
Hozzávalók:
2 db édeskömény
2 vastag póréhagyma
5 dkg vaj
1 dl fehérbor
1 ek citromlé
1/4 citrom reszelt héja
10 dkg mascarpone
5 dkg gorgonzola
csipetnyi szecsuáni bors
csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
só
Az édesköményt és a porét is 3-3 mm vastag szeletekre vágom. A vajat megolvasztom egy serpenyőben, rádobom a zöldségeket, és nagy lángom, folyamatosan kevergetve 5 percig pirítom. Felöntöm a borral, alacsonyra veszem a lángot, citrommal és a többi fűszerrel ízesítem, majd további 5 percig rotyogtatom. Belekeverem a mascarponét és a gorgonzolát, hagyom amíg elolvad, és már tálalom is.
Rizzsel, vagy egy kacsacombbal se akármi!
Egy hozzászólás a(z) “Krónikus zöldhiány” című bejegyzéshez
Kedves Eszter!
Az édesgyökérnek az íze is ánizsos, vagy csak az illata? Nem mertem múltkor beletenni a vacsorába, mert félem, hogy medvecukoríze lesz az ételnek. Nagyon domináns?