Kategóriák
Egyéb kategória

Lencse és birsalma

Ha most lenne itthon egy jó zsíros hússzelet, akkor köretként enném ezt a fogást. Nagyon illene hozzá szerintem valamilyen a serpenyőben enyhe füst ízt kapott, zsírtól csöpögő hússzelet, de ennek hiányában csak álmodozom róla. Különben is, tegnap este alaposan betermeltünk tatár bifsztekből, és hoztam haza is belőle egy keveset, amit még éjfélhez közel megettünk édes kettesben a konyhában, természetesen a pult mellett állva, suttogva. Abba meg tehettem volna egy picit több kapribogyót 🙂
Kint esik, fúj a szél, köd és négy fok van. Nekem nincs bajom a hideggel, sőt a ködöt is szeretem, de ezt a nyúlós, málló időt nehezen viselem. Forralt bort nekem!
Hozzávalók 6 személyre:
3 birsalma
2 ek vaj
3 ek cukor
2 szem szegfűszeg
cajun bors ízlés szerint

25 dkg beluga lencse
1 fej hagyma
10 dkg mazsola
1 dl vörösborecet
3 ek libazsír
2 gerezd fokhagyma
1 csipet madras curry
só, bors

A birsalmát megpucoltam, és 5 mm vastag szeletekre vágtam. Felkockáztam, a magházat kihagyva. A cukorral és a fűszerekkel a vajra szórtam, majd felöntöttem annyi vízzel, amennyi ellepte. Megpároltam. mire megpuhult, a víz elpárolgott róla. Ezután hagytam egy kevés ideig még a lángon, hogy a cukor picit megbarnuljon rajta.
Közben a zsíron megdinszteltem a hagymát és a fokhagymát, rászórtam a mazsolát és a lencsét, fűszereztem és megfőztem. Mikor már majdnem jó volt, akkor kevertem hozzá az ecetet, majd hagytam, hogy elfőjön a leve.
Tálalásnál egy gyűrűben rétegeztem a lencsét a birssel.

9 hozzászólás a(z) “Lencse és birsalma” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?