Azt hiszem, szállóige lesz nálunk egyik vendégünk kisfiának beszólása a maceszgombócra: nekem nem ízlik ez a húsgombóc a levesben!
Én akkor szeretem, ha apró, diónyiak a gombócok, és viszonylag kemények, de van aki a hatalmasakra esküszik. Állandó vita tárgya, hogy petrezselyem, vagy gyömbér kell-e bele, mi a gyömbéresre, és a meglehetősen borsosra szavazunk! Gőzölgő tyúkhúslevessel az igazi, de persze egy libaaprólék-levesből se ugranak ki a maceszgombócok.
Hozzávalók kb 25 darabhoz:
4 nagy tojás szétválasztva
4 ek libazsír
12 dkg maceszliszt
2 maceszlap langyos vízbe áztatva, majd kinyomkodva
Só, sok bors
1 kiskanálnyi friss, reszelt gyömbér
leheletnyi szerecsendió
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és beledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel, szerecsendióval és a gyömbérrel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel diónyi gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe. Másnap sós vízben kb. 15 perc alatt kifőzöm. felverem. Nem tudom miért sikerül jobban a lefagyasztott maceszgombóc, de mindig jobb, mint amit rögtön kifőzök. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!
3 hozzászólás a(z) “Maceszgombóc” című bejegyzéshez
Helló, nem tod véletlenül hol lehet rendes maceszlapot kapni – nem ezt a sápadt valamit, amit a boltokban árulnak?
@ciccmicc: szia, jó fekete házimaceszt a chabadban lehet pészah előtt szerezni, de különben is, áprilisban sok helyen lesz normális macesz. Amit a Dob utcai kóser boltban árulnak, az szerintem nagyon jó! (a Gozsdu udvarnál)
Nagyon szépen köszi a tippet!