
Szerintem a leves sokkal fontosabb a gombócnál, hiszen a gombóc az csak a betét. Úgyhogy én ha lehet, házi tyúkból, és nem csirkéből főzőm ilyenkor a levelesemet, mégozzá hosszan, másfél napig.
Ilyen csodálatos levesbe való a maceszgombóc. Persze ezt is legalább százféle képpen készítik, van aki csak lisztből, de akad, aki csak „összegyűrt” maceszlapból. Kell bele gyömbér, vagy az csak elrontja? Ez is csak ízlés kérdése. Azt a barátnőmtől tanultam, hogy ha egy éjszakára betesszük a nyers maceszgombócot a mélyhűtőbe, majd onnan azonnal a forró vízbe dobjuk, akkor könnyebb lesz. Azóta én is így készítem.
Hozzávalók:
4 tojás szétválasztva
4 ek libazsír
10 dkg maceszliszt
2 maceszlap beáztatva, majd kinyomkodva
Só, bors
Csipetnyi gyömbér
A tojásokat szétválasztom, majd a fehérjét egy csipet sóval felverem kemény habbá. A sárgákat elkeverem a meglangyosított libazsírral, és leledolgozom a kinyomkodott maceszlapokat is. Óvatosan hozzákeverem a fehérjét, sózom, borsozom, meghintem a maceszliszttel és a gyömbérrel, majd egy fél órát a hűtőben pihentetem. Nedves kézzel gombócokat formázok belőle, egy tálcára téve beteszem a mélyhűtőbe. Másnap sós vízben kb. 20 perc alatt kifőzöm. Az elsőt vágjuk félbe, és ellenőrizzük le, hogy valóban megfőtt-e!
20 hozzászólás a(z) “Maceszgombóc leves” című bejegyzéshez
Kedves Eszter!
Bár én hívő katolikus vagyok, a párom zsidó. Így alakult, hogy tegnap volt finom tyúkhúsleves maceszgombóccal utána pedig hal házi majonézes salátával. A könyvét karácsonyra kaptam a páromtól, a maceszgombócokat is ő készítette ezen recept alapján, zseniális volt. Bár gondolom, a tyúkhúsleves minősége is hozzájárult. Köszönjük, hogy segít, hogy összehozzuk kettőnk vallását a konyhában is, így minden ünnepet sikerül mindenki számára ízletesen megünnepelni.
Kedves Eszter, tudom, hogy sokkal a recept megjelenése után kérdezem, de a libazsír helyett milyen olajszerűséget javasolnál a gombóchoz? Gondban vagyok, mert olyannak kell készítenem, aki nem hajlandó zsírt fogyasztani 🙂 Előre is köszönöm, szép napot!
Ildikó
Na végre! Maceszgombóc!!!! Véletlenül találtam rá erre az oldalra, de épp jókor! Töri vetélekedőre készülök a nagylányommal és egy bombaötlet hiányzott. Megvan!
Kösssssssz!
Dorti, igaz, vasárnap veszem le a levest! 🙂
Nem kötözködésből ,de nekem sehogy se jön össze a 1.5 nap…Ha péntek este felrakod és szombat reggel leveszed a tűzről akkor az nálam csak kb. 12-14 óra (ami nem kevés idő egy levesért,de akkor sem 1.5 nap) Legalábbis az én értelmezésemben másfél nap az kb. 36 óra…
Vagy vasárnap reggel veszed le a tűzről? Bocsi az értetlenségért….
Csak kivártam. 🙂 Hány éve is kértem, hogy írd be a maceszgombócot? 🙂 Látom, te is gyömbérpárti vagy.
A maceszliszt pászkából, vagyis maceszból készül, úgy, hogy ledarálják azt.
A macesztorta receptemnél középen van róla fotó.
Kedves Eszter!
Nekem is lenne egy nagyon amatőr kérdésem, már régóta foglalkoztat: Mi a maceszliszt? Vagyis miből készül? Előre is köszönöm!
Kedves Erzsébet!
Neked is hasonlókat kívánok! Megkaptam a képeslapodat, nagyon köszönöm!
Kóser Peszachot kívánok a zsidó olvasóknak, a keresztény olvasóknak pedig áldott húsvéti ünnepeket!
Medvedr, úgy készül másfél napig, hogy este felteszem, és másnap reggel zárom el alatta a gázt. Nem forr, szerintemcsak 90-95 fokos.
Éva, neked is hasonlókat kívánok!
Én tegnap megint vettem maceszlisztet a Rothchildban a Károly krt-n, de itt írja valaki, hogy az Ázsiában is van a csarnok aljában.
Egyébként vízbe áztatom, és tulajdbonképpen nem szükséges hozzá liszt, elég a kinyomkodott lap is.
Miben áztatod a pászkát (viz, tej stb)? Feltétlenül szükség van a maceszlisztre is, nem elegendő az összetört pászka?
Minthogy a tortához korábban javasolt Rotschild(ok)ban sem kapható a maceszliszt.
Szép, kóser peszachot kívánok! Rákosi Éva
A leves hogy készül másfél napig? Tudom a könyvedből, hogy sokáig főzöd a levest, de ez mintha hosszú lenne. A tojás témánál azt írtam, hogy a különböző tyúk tartásmódok szerintem közel egyenértékűek. Ezt természetesen jóléti szempontból értettem, nem gasztronómiai minőségi stb. szempontból. A tyúkhúslevest hosszú életű (több kakast megtapasztalt!! :-))tyúkból kell készíteni min.!! 5 óra főzéssel. Ennek a tyúknak a lelőhelye ismerősöknél vagyon. Esetleg saját baromfiudvarban.Ha kertszétkaparás miatt már meggyűlölt egyed úgy a leves még jobb. Egy kérdésem lenne: A kifőtt macesz gombóc meddig áll el-ha valakinek van ilyetén tapasztalata
Üdv
medvedr
De megenném én most ezt…
A Nagycsarnok aljában, az Ázsiában tegnap láttam maceszlisztet, 800 forint körül volt 500 g.
Én nemcsak egy éjszakára szoktam mélyhűtőbe tenni, de eleve dupla mennyiséget készítek, és a fele a mélyhűtőben várja a következő levest. Egyébként teszek bele gyömbért,szerecsendiót, és petrezselymet is. 🙂
Imádom! Én csak összetöröm a lapot, nyami!!
Icus: a lisztet nem tudom, de a lapot a szupermarketek is árulják.
Ettől a képtől írtóra megéheztem… szuper!
Kedves Eszter!
Épp tegnap este lapozgattam a szakácskönyvedet, és elhatároztam, hogy a hétvégén kipróbálom a gerslis palacsintát. Erre megláttam a maceszgombóc levesedet, és odalettem teljesen. Szívesen elkészíteném, mert még sosem ettem, és nagyon jól néz ki a fotón. Tudnál tanácsot adni, hogy hol vehetek maceszlisztet és maceszlapot?
Apropó, hogy áll a kertészkedős projekt? Várom válaszod, és szép napot kívánok.
Üdv. Icus