
Hozzávalók:
50 dkg liszt,
2 ek mandula liszt (kávédarálón nagyon alaposan megdarált mandula),
1 ek keserűmandula aroma,
3 dl tej,
3 dkg élesztő,
1 ek porcukor,
5 dkg vaj,
2 tojássárgája,
0,5 dl rum.
A hozzávalókból könnyű tésztát dagasztok, majd fél órát meleg helyen pihentetem. Kiborítom, és lisztes deszkán kb. 1 cm vastag lappá nyújtom. Köröket szaggatok belőle, és letakarva duplájára kelesztem őket.
Egy edényben olajat forrósítok, (kb. 10 cm magasan) majd beleteszem a fánkokat. Nem szabad egyszerre túl sokat sütni! Gyorsan lefedem. Pár perc alatt meg is sül az egyik oldala, figyeljünk rá, könnyen megég! Legjobb üvegfedő alatt sütni. Megfordítjuk, de a tetőt már nem tesszük rá. Így lesz a fánk szalagos. Eredetileg a Judapesten.

12 hozzászólás a(z) “Mandulás fánk Chanukkára” című bejegyzéshez
Szia Eszter! Nem vagyok zsidó..és igazán semmilyen vallást nem gyakorlok…de nagyon érdekel az ismeretlen kultúra…..a konyhában szeretek mindent kipróbálni…ami finom…és más módon készül amit én ismerek…most kel a fánkom…:))) írj …írj …mindenről hogy ismerjük jobban a hagyományotok!!!! Marika
Szeretek a blogodon császkálni:),igyekszem hasznosítani is az itt látottakat((bár a lépesméz tortám ilyen szép lett,mint a Tiéd,a család idegenkedett tőle:()A lányom az UK-ban babysitterkedik egy zsidó családnál,ezzel kapcsolatban szeretném a tanácsodat kérni!Mondjuk,ha Channukára szeretné meglepni Őket valamivel,mit ajánlanál,ami hagyományos és a lényeg!!egyszerű elkészíteni!?Ezt a fánkot szerintem meg sem próbálná(annyira azért nem járatos a konyhaművészetben).Melyik napra kéne,hogy elkészüljön,ha rászánja magát?Remélem nem haragszol,amiért ilyen kéréssel zavartalak!
Köszönöm!
Zsuzsa
na igen de keserut irtal 🙂 en voltam a bena:)
A pecséttől, amit a rabbi rátesz?
szabályosan gondolkoztam azon, hogy lehet a kóser a mandula aroma:)
Édesanyám mindig a névnapomra süt fánkot, de azt hiszem, hogy most soron kívül rendelek egyet tőle, és megkérdezem tőle, hogy van-e kedve kipróbálni mandula liszttel :))
Eszter!
Erre ránézni is öröm !
Csak valahogy húzodozom az aromáktól….Nincs más megoldás? Mintha a Culinarisban láttam volna esszenciát árra nem emlékszem….).
gyere edzeni:) és majd receptet cserelgetunk az elipszis járon ötven percen keresztül:)
Ja ott szoktam nézni a tévépaprikat 🙂
Tudom, hogy fogyózol, szoktam is rád gondolni, hogy rávegyem magam…Pedig valamit muszáj lesz elkezdeni.
eszter! én most fogyozok:) nem lesz ez igy jó. A kelkaposzta leves amúgy jó volt, megcsinaltam, csak a konyak maradt ki, mert azt nem bírom:) Fánksütés lesz azt hiszem:)
E-mailben mehet? 🙂
OHHH! 1 fánk rendel. Tejjel kérem, köszönöm!