Kategóriák
Egyéb kategória

Másnapra korhelylevest

Bevallom, napok óta korhelylevesen élek, annyira elteltem mindenféle földi jóval ez alatt a pár nap alatt. Még a vörösbort se kívántam tegnap este 🙂
Van, ahol lencsével köszöntik az újévet, és van, ahol korhelylevessel. Nálunk ez utóbbi a szokás, méghozzá sok-sok szárított vargányával. Annyira sok vargányát szoktunk beletenni, hogy nagyapám Erdőbényén egyenesen gombalevesnek hívta, még csak nem is káposztalevesnek.
Van, aki csalamádéból készíti, húsgombóccal, van, aki ecetes almapaprikából füstölt hússal. Én nem cifrázom ennyire, ha csak a vargánya nem számít cifrázásnak, egyszerűen savanyú káposztát használok, és füstölt libakolbászt.
Nem véletlen korhelyleves a neve, remekül rendbe teszi a háborgó másnapos gyomrot. Nekem még nem készült megfelelően savanyítani káposztát, ezért mindig teszek bele egy kis citromlevet is, mert az ecettől nem annyira jó az íze.
Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta, ha van, akkor egy bögre káposzta lével
1 nagy fej hagyma
1 szál füstölt kolbász
Szárított vargánya
Só, bors
Pirospaprika
4 babérlevél
Majoránna
Kapor
Kömény
Tejföl
Citromlé
Olaj
A hagymát az olajon megdinsztelem, lehúzom a tűzről, és rádobom a káposztát. Felengedem forró vízzel, beledobom a fűszereket, és a gombát is. Mire a gomba megpuhul, addigra a káposzta is jó. A kaprot csak a végén szórom bele a kolbásszal együtt. Tálalásnál meglocsolom a tetejét tejföllel. Citromot, és erős paprikát kínálok mellé.
Hosszabb utakra nem tanácsos menni a korhelyleves után.
BUÉK!

5 hozzászólás a(z) “Másnapra korhelylevest” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?