Kategóriák
Egyéb kategória

Narancstorta liszt nélkül

Ez egy Judeo-Spanyol sütemény, de hasonlókkal találkozhatunk a mediterrán országokban máshol is. A szefárd zsidók nagyon kedvelik, és sütik széder estére is, mert nincs benne liszt, (ezért glutén érzékenyek is ehetik) de szukkot idején is gyakori, akkor nem naranccsal, hanem etroggal.
Mielőtt bárki elszörnyülködne, hogy vagyok képes 41 fokban sütni, elárulom a titkomat. A szomszéd néni ajándékozott egy főző alkalmatosságot édesanyámnak azzal, hogy ő soha nem használja. Anyu pihentette pár évig, majd nekem adta, mert ő szintén soha sem használta. Azóta én szinte soha sem használom, kivéve ezeket a meleg napokat, amikor nagyon tudom szeretni.
Ez tulajdonképpen egy elektromos lábosszerű, de nem alulról fűt, mint a sóletfőző, hanem a fedelében vannak a melegítő cekászok. Még egy torta is remekül elkészül benne. Mivel hosszú a csatlakozó zsinórja, egy székre állítom, és kiteszem a lépcsőházba, fűtsön ott! A tortával nincs is gond (csodás az illata), de gondolom a benne főtt lecsónak annyira már nem örülnek a szomszédok. Szuper még benne a rakott krumpli is.
(Mint megtudtam az edény neve Remoska. Köszönet érte Anyu(ha) blogerinának.)
A recept szerint két narancsot másfél órán keresztül kéne főzni, hogy nagyon puha legyen. Most miután jól megszurkáltam őket, egy kevés vízzel 15 perc alatt lekvár puhaságúvá mikróztam, amitől szintén nem emelkedett a benti hőmérséklet.
Hozzávalók:
2 narancs
4 tojás
15 dkg cukor
20 dkg őrölt mandula (helyett dió volt itthon)
Egy sütőpor
A puhára főtt narancsot pépesítem robotgéppel, majd hozzáadom a felvert tojásokat, a cukrot, a diót, vagy mandulát, és a sütőport. 10 percet pihentetem, majd 25 perc alatt tűpróbáig sütöm. Sütőben 190 fokon, és kb. 40 percig tart.
Csokoládé fagylalttal a tetején pazar.

22 hozzászólás a(z) “Narancstorta liszt nélkül” című bejegyzéshez

Jó lett, narancsos, kesernyés, és kifejezetten krémes, holott megsült.
Egy kérdés: dióból akartam csinálni én is, megdaráltam, majd rájöttem, hogy ez csupa olaj, szinte összeragad az egész, mÍg a darált mangula száraz. Nem mertem a frissen darált dióból megcsinálni. Felesleges ijedelem volt mégis a kész darált mandulát választani?

Én ma sütöttem meg – szintén dióval -nagyon finom lett. Nem fagyival tálaltam, hanem bevontam a tetejét csokoládéval és kandírozott narancshéjjal díszítettem. A család is nagyon szerette, köszi a receptet 🙂

Nahát, már egészen megfeledkeztem remuskáról! Pedig nekünk is volt úgy kb. 15 évvel ezelőtt. És egy csomót használtuk, csak már nem emlékszem, mire. De megkérdzem anyukámat, és ha van tippje, majd megosztom 🙂

Nahát, már egészen megfeledkeztem remuskáról! Pedig nekünk is volt úgy kb. 15 évvel ezelőtt. És egy csomót használtuk, csak már nem emlékszem, mire. De megkérdzem anyukámat, és ha van tippje, majd megosztom 🙂

Valahol anyukám szekrényében lapul egy öreg remuska. Emlékszem, egyszer sütöttünk benne piskótát, hát nem lett tökéletes; olyan “szalonnás” lett az állaga. Ezt a sütit azonban muszály kipróbálnom, de én inkább a hagyományos sütőt használom (na jó, nem a hőségriadó alatt).

Vélemény, hozzászólás?