
Persze fenyőmagom se volt itthon, pirított mandulát használtam, igazán finom lett vele.
Hozzávalók:
50 dkg darált hús
1 csokor újhagyma
4 gerezd fokhagyma
4 ek zsemlemorzsa
1 tojás
só, bors
1 kk római kömény
1 mandarin leve
3 ek házi pesztó (1 csokor friss bazsalikom levél, pár levélke rozmaring, 5 ek pirított mandula, 5 ek olívaolaj, frissen őrölt bors)
A pesztóhoz a hozzávalókat a turmixba tettem, és összeturmixoltam. Minden mást egy tálban összegyúrtam a vékony karikákra vágott újhagymával, és összezúzott fokhagymával együtt.
Legközelebb teszek bele egy csipet fahéjat, és egy kevés chilit is.
A masszából apró gombócokat formáztam, és olajban kisütöttem.
10 hozzászólás a(z) “Pesztós húsgombóc” című bejegyzéshez
A pulykának? Nem, nem kell.
Vagy a bornak? Az is lehet más tulajdona, lényeg, hogy szombat tartó zsidó kezelje.
Egy kérdés a kósersághoz: nem kell zsidó tulajdonban lennie a kósersághoz?
medvedr
Magában a húsban is volt egy kevés mandarin lé, ezért nagyon illett az ízéhez.
Nagyon jól néz ki.
A mandarin ízben is illik hozzá, vagy csupán csak díszítés?
Magyarországon drága, és elég gyér a kóser hús választék.
Igen, nem mindegy ki vágja, egyetlen metszéssel kell elvágni a torkát, és hagyni teljesen kivérezni. Egyszerűbb mint a bor, mert bárki etetheti, csak vágni kell sakternak. Bővebben a
kóserségről itt írtam.
Miért kellett Németországból érkeznie a pulykának? Valami kóser-farmról származik? Borral kapcsolatosan olvastam, hogy a kóser borokhoz csak megfelelő emberek és kóser eszközök érhetnek a teljes folyamat alatt – egészen a bontásig. Ez a húsoknál is így van, hogy nem mindegy pl. ki tekeri ki a pulyka nyakát?
Rátapintottál a gyenge pontra 🙂
Otthon “darálom” le, de az igazi húsdarálóm nem kóser, csak a kiskéses robotgépem. Ami ugye nem darál, hanem aprít, de jobb mint a semmi. Egyébként a pulyka Németországból érkezett 🙂
Ilyenkor Te egyébként otthon darálod le a húst egy külön kóser darálóval, vagy behunyod a szemed a hentesnél ?
Kata, én darált pulykacombból csináltam, de szerintem bármilyen húsból elkészíthető, mivel aprók a gombócok, a sok hagymától szaftosak. Persze ha disznóból készíted, akkor a hús szárazsága nem problémás, ugye 🙂
Nyami! Megkérdezhetem, hogy milyen húsból csináltad?
Kata