Kategóriák
Egyéb kategória

Sárgabarackos kalács


Annyi dolgom van mostanában, hogy “normális” ételt nem is nagyon fotóztam. Pedig főzők, néha nagyobb társaságra is, meg 5-6-7-8 félét, sőt mindezt más konyhájában adom elő, de a gép elé leginkább dolgozni ülök le. Na mindegy, nem sajnáltatni akarom magam, csak közlöm, hogy most éppen azt tudom felposztolni amire van öt percem, hogy le is fotózzam, és az nem biztos, hogy az aznap legjobban sikerült étel lesz. (Ez most úgy hangzik mintha mentegetni szeretném a kalácsot, pedig nem, mert az igazán jól sikerült!)
A kalács egy hirtelen elhatározás eredménye, semmi koncepció nem előzte meg, egyszer csak felugrottam, kirongyoltam a konyhába, bekapcsoltam a dagasztógépet, és benéztem a hűtőbe. Sima fahéjas kalácsnak indult, valami bolus féleséget akartam sütni, de a hűtőből rám kiabált fél kiló puhulás útjára indult kajszi. Végül kalácstésztába tettem a fél barackokat, és úgy fontam a kalácsot, ahogy a kakukkfüves kenyeret szoktam.
Kósernek kóser, úgyhogy nagyon beválna szombat reggelinek. Mi uzsonnára ettük egy bögre tejjel.
Hozzávalók:
1 csésze meleg víz (2,25dl)
4 csésze liszt
4 ek cukor
1 csomag élesztő
2 tojás
2 ek olaj
1 kk só

10 szem sárgabarack (fél percre forró vízbe mártva, héja lehúzva)
6 ek cukor
2 ek fahéj
3 ek zsemlemorzsa
2 ek durvára vágott dió
A lisztet átszitáltam, a cukrot a vízzel és az élesztővel elkeverve pihentettem pár percig, majd a többi hozzávalóval a dagasztó gépbe öntöttem, és 15 perc alatt fényesre, hólyagosra dagasztottam. Hagytam a duplájára kelni, majd hosszúkás téglalappá nyújtottam a lisztezett deszkán. A két oldalát bevagdostam (lásd a képeket itt), közepére tettem a fél barackokat, megszórtam 3 ek zsemlemorzsával, cukorral elkevert fahéjjal, dióval, és “befontam”. A kalács tetejét megkentem tojással, majd vastagon megszórtam cukros fahéjjal. 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütöttem meg.
És a bizonyíték arra, hogy főzök:

16 hozzászólás a(z) “Sárgabarackos kalács” című bejegyzéshez

Szia Eszter,

régóta olvaslak és nagyon-nagyon klassz a blogod. A kalácsot tegnap elkészítettem, csak sárgabarack híjján szilvával, de így is igazán finom volt és sikeres. 🙂
Köszönösm az írásaidat, sokat tanulok belőlük.
Szép 7et!
Monyi

Szia Eszter,
Ráakadtam az ír hátszín posztodra és gondooltam beírom, h az itt ajánlott Nagycsarnoki hentesnél vettem egy kilót, két napot pácoltam csak és nagyon finom puha lett. A maradék két szeletet még hagyom pár napig, majd beszámolok akkor milyen lesz. A Bűvös Szakácson olvasottak szerint egyszer szeretném majd rendesen megpihentetni csak úgy magában legalább egy hétig és utána steak-nek ahogy kell, csak egyszer megfordítva, ha összejön majd megírom:-) Amit most sütöttem csak jóféle mustárban állt két napig, és a végén sóztam borsoztam semmi más nem ment rá. Jó lett. Hajában félig főtt, kariázott és libazsíron megsütött krumpli volt hozzá, sült hagyma meg fokhagyma savanyítva:-)
Macaroon

Húúú Eszter! (a kalácsot nálunk már a legöregebb ember sem igen szerette).Ellenben ez az asztal… a földi jókkal! Az innenső tányér végülis a helyén maradt, vagy sikerült neki leesnie? 😀 Vagy netán az csak egy árnyék a szélen és valójában 14 méteres az asztalotok? Egy cseppet sem csodálkoznék…Gyönyörű, pazar, példás, szuper!
Irigykedve: Ofélia

Vélemény, hozzászólás?