Hétvégén betapostuk a káposztát, és annyira megkívántam a savanyú káposztát, hogy vettem egy konzerv káposztát a boltban. Egészen meglepődtem egyébként, mert jobb minőségű volt, mint az, amit a piacon árulnak, és nem fermentálják, hanem egyszerűen ecettel besavanyítják. De a házilag betaposott káposztánál jobb nincs, ezt garantálom, úgyhogy bíztatnék is mindenkit, aki tudja hol tárolni, hogy taposson káposztát!
A konzervből tárkonyos levest főztem, azt hittem a gyerekek nem szeretik majd, de úgy tolták befelé, hogy öröm volt nézni. Igazi téli leves.
Hozzávalók:
1 fej hagyma
3 ek libazsír (zsír)
1 ek fűszerpaprika
50 dkg marhalábszár
kb. 50 dkg savanyú káposzta
2 szál sárgarépa
4 szem boróka
2 babérlevél
1 pici chili
6 szem egész bors
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 ek liszt
2 kk szárított tárkony
só
A hagymát megdinszteljük a zsíron, rászórjuk a felkarikázott sárgarépát, pár percig dinszteljük még, majd meghintjük a paprikával. Rádobjuk a felkockázott lábszárat, átpirítjuk, majd rászórjuk a kicsit apróbbra vágott káposztát is, és ráöntjük a levét is. Fűszerezzük, felöntjük borral, és kb. 2 liter vízzel. Lassan puhára főzzük benne a húst.
Amikor megpuhult, elkeverjük a tejszínt a liszttel, és besűrítjük vele a levest, végül tárkonnyal fűszerezzük.
2 hozzászólás a(z) “Tárkonyos savanyú káposzta leves” című bejegyzéshez
ez most jókor jött Eszter, ez kell a vírusos beteg családomnak! Köszönet!
elkészítettük: nagyon finom! 🙂