Kategóriák
Egyéb kategória

Töltött szőlőlevél lencsével

Fotók nem készültek az ételekről, kivéve Zsófi egyik csodájáról, de azt majd ő felteszi. Ezeket Gábor fotózta, az egyiken felfedezhető a címben szereplő szőlőlevél is 🙂
Ahhoz képest, hogy azt hittem 90%-os elkészültségben viszem magammal a fogásokat, volt még mit csinálni a helyszínen is. Hárman együtt 1300 adag ételt készítettünk, amihez kaptunk egy csomó segítséget is. Zsófi hozta Angélát, de rengeteget segített nekünk a helyi séf és pár embere is, sőt kaptunk egy Ancsikát is, aki egy oroszlán határozottságával gyűjtötte a tálcákat, regálokat, és még bort is kerített, hogy megalapozza a hangulatot. Köszönet érte mindenkinek!
Sokkal többet nem írok az előzményekről, majd megteszi Gábor, szerinte ugyanis megérünk hárman lányok egy posztot.
Az alapkoncepció az volt, hogy mindhárman kigondolunk egy-egy ételt egyegy borhoz, és a vendégek borhoz kóstolják a falatokat.
Ehhez képest azt történt, hogy amikor megérkeztünk a fogásokkal, mindenki elkezdte enni, kapkodták le az asztalról, egy szót se tudtunk váltani velük, hogy milyen borhoz is gondoltuk a falatkát, sőt hallottam olyat is, hogy valaki a currys golyóból már ötöt evett, de a patéból még egyet se. Így aztán sajnos nem maradt mindenkinek, csak azoknak akik korán érkeztek, vagy megküzdöttek az első sorért 🙂 Egyébként tényleg a színpad előtt álltunk.
Miután kiosztottuk mind az 1300 adag ételt, még volt időnk leszaladni tunkolni picit Litauszki Zsolt körömpörköltjéből is. Húh!!! Komolyan, azóta se találok rá szavakat, annyira jó volt!
A töltött szőlőlevélhez leszaladtam Tokaj-Hegyaljára és szedtem 120 szép még soha nem permetezett furmint levelet. Na jó, ezt kellett volna tennem, ha már lett volna levél a tőkéken, ennek hiányában elmentem a törökhöz és vettem sós lében eltett konzerv levelet.
Az az igazság, hogy a konzerv szőlőlevél elég kényelmes megoldás, már eleve teljesen puha leveleket nagyon könnyű használni.
Hozzávalók a töltelékhez:
2 rész jázmin rizs
1 rész beluga lencse
0,5 rész földimogyoró megpörkölve
0,5 rész petrezselyem
0,25 rész olívaolajon megdinsztelt lilahagyma
0,25 rész hársméz
0,25 rész olívaolaj
római kömény
koriander mag

bors
kapormag
citromhéj és citromlé
A rizst és a lencsét megfőztem, a hagymát megdinszteltem, a mogyorót megpirítottam, majd durvára vágtam, a petrezselymet apróra vágtam, végül mindent összekevertem, és megtöltöttem vele a szőlőlevelet. Nagyon szorosan tettem egymás mellé őket egy lábosba, öntöttem alá egy kevés vizet, olívaolajat és alacsony lángon negyed órát gőzöltem fedő alatt.
Hidegen, vagy langyosan a legfinomabb.
Update: posztom írásakor több hibát is vétettem. Nem igaz, hogy Ancsika szerezte a bort. A bort Zuzu szerezte. Lencsike nem ette fel sáska módjára a büfét, én tukmáltam rá a tálcát, amit aztán megosztott a Disznókő dolgozóival.

6 hozzászólás a(z) “Töltött szőlőlevél lencsével” című bejegyzéshez

Azért vicces ennyi ember teli szájjal a tálcája fölé hajolva… 🙂
Eszter, amikor ilyen tömegnek főzöl (de ha kevesebbnek is) nem vagy ideges, ha nem készülsz el időre? Most komolyan kérdezem: időben hogyan tudod kiszámítani, hogy minden klappoljon, egyszerre legyen készen aminek kell?

Jaaaj…Ez a fotó elég ciki rámnézve, úgy fest a dolog, hogy én vagyok a fősáska a sáskák között, aki egy egész tálcányi falatkát elpusztít. Sajnos tényleg így is volt, igaz Emma is besegített… de akkor is…nem cserélnétek le 🙂
Nekem is a polenta ízlett a legjobban!

Vélemény, hozzászólás?