
Imádom a magyar konyhát. Engem nem érdekel, hogy nehéz, hogy zsíros, hogy paprikás. Még nem nagyon készültem több recepttel VKF-re, de ez most egy több pályaműből álló sorozat lesz.
Kezdem Simon bácsi örök igazságával, hogy a magyar egy disznóevő nemzet.
Simon bácsi kóser zsidó, és Izraelben él. Amíg Magyarországon lakott, addig is kóser konyhán élt, ugyanis édesanyja nem engedett be semmiféle röfögő állatból származó húst a konyhájába. Mégis együtt ették a szalonnát a szomszédnál, mert imádták. De haza nem vitték soha, hogy nézne az ki az ő házukban? 🙂
Amióta az öreg évente hazajár, alig várja, hogy földet érjen a repülő. Szalad a henteshez kolbászozni. Nagy fájdalma, hogy egyre kevesebb helyen árulnak a hentesek főtt kolbászt. Szeret ő mindent, az oldalast, a virslit, a rakott krumplit, a toroskáposztát.
Aztán egy heti tréflievés után hazautazik, és úgy csinál, mintha semmi se történt volna.
Érdekes dolog ez a disznóevés. Úgy tudom, a magyarok is csak a török megszállás óta ilyen nagy disznófogyasztók, ez volt ugyanis az egyetlen állat, amit a törökök nem vittek el. Persze, hogy elszaporodott! Előtte sokkal több birkát ettek, és milyen jól tették! Imádom a birkahúst!
A toros káposzta (persze, hogy disznótoros) igazi téli étel. Ilyenkor készül el a hordóban a savanyú káposzta, csak hogy egy kis sváb beütés is legyen a receptben, még van egy kevés az előző évi füstölt szalonnából, jobbesetben a kolbászból is. A disznó is mázsán felüli, le kell vágni, jöhet a káposzta, és Simon bácsi kedvence.
Hozzávalók:
1 kg disznócomb
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
2 ek nyáron eltett lecsó (vagy egy paprika, és egy paradicsom)
só, bors
pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 kg savanyú káposzta
2 kk majoránna
2 kk kömény
4 babérlevél
1 ek egészbors
Ha van, egy szál szárazkolbász, a tálaláshoz tejföl, és friss kenyér.
Először hagyományos módon pörköltet készítek. A szalonnát pici kockára vágom, kiolvasztom belőle a zsírt. Rádobom a kockákra vágott hagymát, és ha nem túl sós a szalonna, akkor meg is sózom egy kicsit. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött lehúzom a tűztől, és beleszóróm a pirospaprikát. Hozzáadom a kockákra vágott húst, megkeverem, és zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a lecsót. Pótolom a vizet, majd letakarva puhára párolom a húst. A végén sózom, borsozom, majd beletöröm a fokhagymát.
Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom, ha nem, akkor egy kevés zsíron vagy esetleg olajon (bár elég nehezen elképzelhető, hogy egy disznóvágáson ne legyen zsír) a köménnyel, majoránnával, egészborssal és a babérlevéllel megdinsztelem.
Mikor mindkettő elkészült, összeöntöm őket, és együtt is főzőm egy pár percig. Ekkor kell beletenni a kolbászt is.
Szigorúan nem kóser! Köszönöm a barátnőnek, hogy ilyen nagy disznolkodást művelhettünk a konyhájában!
Ha van, egy szál szárazkolbász, a tálaláshoz tejföl, és friss kenyér.
Először hagyományos módon pörköltet készítek. A szalonnát pici kockára vágom, kiolvasztom belőle a zsírt. Rádobom a kockákra vágott hagymát, és ha nem túl sós a szalonna, akkor meg is sózom egy kicsit. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött lehúzom a tűztől, és beleszóróm a pirospaprikát. Hozzáadom a kockákra vágott húst, megkeverem, és zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a lecsót. Pótolom a vizet, majd letakarva puhára párolom a húst. A végén sózom, borsozom, majd beletöröm a fokhagymát.
Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom, ha nem, akkor egy kevés zsíron vagy esetleg olajon (bár elég nehezen elképzelhető, hogy egy disznóvágáson ne legyen zsír) a köménnyel, majoránnával, egészborssal és a babérlevéllel megdinsztelem.
Mikor mindkettő elkészült, összeöntöm őket, és együtt is főzőm egy pár percig. Ekkor kell beletenni a kolbászt is.
Szigorúan nem kóser! Köszönöm a barátnőnek, hogy ilyen nagy disznolkodást művelhettünk a konyhájában!

25 hozzászólás a(z) “Toros káposzta VKF” című bejegyzéshez
Na én megéheztem,csak az a baj hogy nem nagyon van a hűtőben semmi disznóság,a disznó meg még kicsi,úgy 200.kg,úgyhogy még nem akarom levágni!
Igen arrafelé is a rizses megy nagyon, én azt nem birom annyira, de ettem már zsömléset is, és nekem se tetszett annyira. Szokás kérdése.
Én meg gerslivel szeretem a májasat, de csak én, úgyhogy leginkább rizzsel készül, és nagyon sok rizst teszünk bele, többet mint máshol, hívhatnánk rizses hurkának is.
Újfehértón, Egyébként igazad van,"ki hogy szokta meg él az úgy" A nagynéném szeged melett lakik ,ott meg ahurkát nem rizzsel csinálják hanem tejben áztatott zsömlével,hát mit mondjak,nem igazán jött be!
Inkább Zemplén, mint Borsod, de nálunk ez a toroskáposzta. Ezen vitázni mondjuk elég értelmetlen dolog.
Jaj, közben válaszoltál. Az pedig nincs is messze.
Ok, értem én, de hol?
Mert mi Mályiban lakunk, az Miskolc mellett van, minden évben vágunk két disznót, sé bizony abból így készül a toros, mint Eszternél, ami nem csoda, mert Eszter is Borsodi felmenőkkel rendelkezik.
Tehát hol is?
Csak kiváncsiságból kérdem, mert egyszer összeírtuk a vérshurka magyar változatait, és több mint 30 félét találtunk, és jelentős eltérés volt köztük.
Lindának. szabolcs déli csücskén.
Linda,kedeves ,szívesen meghívnálak egy igazi vidéki disznóölésre,legalább ennél egy kis igazi torost,egyébként én kimondottan csak disznóöléskor csinálok torost,mert a friss húsból az igazi!!
Az ország melyik részén?
A toroskáposzta ugyanolyan sűlhússal készül,mint amilyet disznóöléskor szoktunk csinálni reggelire,fokhagymásan hagymásan.Egy kis pirospaprikát teszek bele a legvégén amikor megsült az egész a káposztával eggyüt.Próbáljátok ki,szerintem sokkal jobb ízű,mintha pörköltet csinálnátok alá.Pörköltel esetleg elmegy székelykáposztának!
Nálunk pont így készül a toros káposzta Miskolcon, úgyhogy az előttem szólónak figalma sincs a toros káposztáról! 🙂
Bocsi de ennek az ételnek semmi köze a toroskáposztához!!!!
Kata, vasárnap 😀 És kapkodtam rendesen.
Remélem hétköznap főzted, és sietősen 🙂
Én imádok másokkal közösen főzni. Ez is így volt, mondjuk úgy, hogy csak én keverek-kavarok ott, az valóban furcsa lenne nekem is. Mintha az éjjeliszekrényében kutakodnék 🙂
Hát mert a disznóhús (is) finom :). Főleg, ha jól csinálják.
Nekem nagyon fura lenne más konyhájában főzni, anyámnál se szoktam. Valahogy az a másik kizárólagos territóriuma :).
Rácosnak biztosan nem rácos, és az erdőbényei nagyanyám receptjét főzöm, arrafelé tótok laknak, de rácok nem.
Végülis mindegy, ilyen ez az ország, egy nagy olvasztótégely, mint tudjuk 🙂
Nemis, naná, hogy szoktam, nem is titkolom. De nem voltunk itthon. Ez a titok. És a barátnőm bár nem zsidó, nem szereti a disznóhúst. Ez most nem láttszott rajta.
De, de de! Ez a toros káposzta. Legalábbis nálunk is így készül Újhelyben.
Jól néz ki, de hogyhogy nem a saját konyhádban csináltad? Szoktál te máskor is nem kósert főzni.
Horasz, igazat szólsz,amit Eszter ír, az mifelénk nem toros, ámbár attól finom lehet..
De lecsó és tejföl..az valami rácos cucc lehet, nem toroskáposzta.
Örülök, hogy több pályamüvel is készülsz, bár titkon reméltem valami ilyesmit! ;o)
Megsúgom, hogy még soha nem csináltam toros káposztát! De psszt!
Szia Eszter!
Mi is így csináljuk a toros káposztát a Zemlénben, de kolbász sajnos soha nem jut bele 🙂
Üdv, Juli
erdekes, ugye mi mindig a nyirsegben vagtunk disznot, arrafele a hus ala nem raknak semmit, csak egy kis zsir-olajat, es hosszan paroljak/zsirjara sutik.
persze egy kis lecsoval feldobva is jol hangzik..:)
Csorog a nyálam!