Kategóriák
Egyéb kategória

Toros káposzta VKF

Maci VKF kiírása már nagyon kapóra jött, ugyanis végignézve az eddigi receptjeimet, nem éppen a magyar konyha remekeivel van tele. Pedig…
Imádom a magyar konyhát. Engem nem érdekel, hogy nehéz, hogy zsíros, hogy paprikás. Még nem nagyon készültem több recepttel VKF-re, de ez most egy több pályaműből álló sorozat lesz.
Kezdem Simon bácsi örök igazságával, hogy a magyar egy disznóevő nemzet.
Simon bácsi kóser zsidó, és Izraelben él. Amíg Magyarországon lakott, addig is kóser konyhán élt, ugyanis édesanyja nem engedett be semmiféle röfögő állatból származó húst a konyhájába. Mégis együtt ették a szalonnát a szomszédnál, mert imádták. De haza nem vitték soha, hogy nézne az ki az ő házukban? 🙂
Amióta az öreg évente hazajár, alig várja, hogy földet érjen a repülő. Szalad a henteshez kolbászozni. Nagy fájdalma, hogy egyre kevesebb helyen árulnak a hentesek főtt kolbászt. Szeret ő mindent, az oldalast, a virslit, a rakott krumplit, a toroskáposztát.
Aztán egy heti tréflievés után hazautazik, és úgy csinál, mintha semmi se történt volna.
Érdekes dolog ez a disznóevés. Úgy tudom, a magyarok is csak a török megszállás óta ilyen nagy disznófogyasztók, ez volt ugyanis az egyetlen állat, amit a törökök nem vittek el. Persze, hogy elszaporodott! Előtte sokkal több birkát ettek, és milyen jól tették! Imádom a birkahúst!
A toros káposzta (persze, hogy disznótoros) igazi téli étel. Ilyenkor készül el a hordóban a savanyú káposzta, csak hogy egy kis sváb beütés is legyen a receptben, még van egy kevés az előző évi füstölt szalonnából, jobbesetben a kolbászból is. A disznó is mázsán felüli, le kell vágni, jöhet a káposzta, és Simon bácsi kedvence.
Hozzávalók:
1 kg disznócomb
10 dkg füstölt szalonna
1 nagy fej hagyma
2 ek nyáron eltett lecsó (vagy egy paprika, és egy paradicsom)
só, bors
pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 kg savanyú káposzta
2 kk majoránna
2 kk kömény
4 babérlevél
1 ek egészbors
Ha van, egy szál szárazkolbász, a tálaláshoz tejföl, és friss kenyér.
Először hagyományos módon pörköltet készítek. A szalonnát pici kockára vágom, kiolvasztom belőle a zsírt. Rádobom a kockákra vágott hagymát, és ha nem túl sós a szalonna, akkor meg is sózom egy kicsit. Mikor a hagyma üvegesre dinsztelődött lehúzom a tűztől, és beleszóróm a pirospaprikát. Hozzáadom a kockákra vágott húst, megkeverem, és zsírjára sütöm. Ekkor teszem bele a lecsót. Pótolom a vizet, majd letakarva puhára párolom a húst. A végén sózom, borsozom, majd beletöröm a fokhagymát.
Közben a savanyú káposztát, ha szükséges kicsit kimosom, ha nem, akkor egy kevés zsíron vagy esetleg olajon (bár elég nehezen elképzelhető, hogy egy disznóvágáson ne legyen zsír) a köménnyel, majoránnával, egészborssal és a babérlevéllel megdinsztelem.
Mikor mindkettő elkészült, összeöntöm őket, és együtt is főzőm egy pár percig. Ekkor kell beletenni a kolbászt is.
Szigorúan nem kóser! Köszönöm a barátnőnek, hogy ilyen nagy disznolkodást művelhettünk a konyhájában!

25 hozzászólás a(z) “Toros káposzta VKF” című bejegyzéshez

Újfehértón, Egyébként igazad van,"ki hogy szokta meg él az úgy" A nagynéném szeged melett lakik ,ott meg ahurkát nem rizzsel csinálják hanem tejben áztatott zsömlével,hát mit mondjak,nem igazán jött be!

Ok, értem én, de hol?
Mert mi Mályiban lakunk, az Miskolc mellett van, minden évben vágunk két disznót, sé bizony abból így készül a toros, mint Eszternél, ami nem csoda, mert Eszter is Borsodi felmenőkkel rendelkezik.
Tehát hol is?
Csak kiváncsiságból kérdem, mert egyszer összeírtuk a vérshurka magyar változatait, és több mint 30 félét találtunk, és jelentős eltérés volt köztük.

Linda,kedeves ,szívesen meghívnálak egy igazi vidéki disznóölésre,legalább ennél egy kis igazi torost,egyébként én kimondottan csak disznóöléskor csinálok torost,mert a friss húsból az igazi!!

A toroskáposzta ugyanolyan sűlhússal készül,mint amilyet disznóöléskor szoktunk csinálni reggelire,fokhagymásan hagymásan.Egy kis pirospaprikát teszek bele a legvégén amikor megsült az egész a káposztával eggyüt.Próbáljátok ki,szerintem sokkal jobb ízű,mintha pörköltet csinálnátok alá.Pörköltel esetleg elmegy székelykáposztának!

Én imádok másokkal közösen főzni. Ez is így volt, mondjuk úgy, hogy csak én keverek-kavarok ott, az valóban furcsa lenne nekem is. Mintha az éjjeliszekrényében kutakodnék 🙂

Rácosnak biztosan nem rácos, és az erdőbényei nagyanyám receptjét főzöm, arrafelé tótok laknak, de rácok nem.
Végülis mindegy, ilyen ez az ország, egy nagy olvasztótégely, mint tudjuk 🙂
Nemis, naná, hogy szoktam, nem is titkolom. De nem voltunk itthon. Ez a titok. És a barátnőm bár nem zsidó, nem szereti a disznóhúst. Ez most nem láttszott rajta.

erdekes, ugye mi mindig a nyirsegben vagtunk disznot, arrafele a hus ala nem raknak semmit, csak egy kis zsir-olajat, es hosszan paroljak/zsirjara sutik.

persze egy kis lecsoval feldobva is jol hangzik..:)

Vélemény, hozzászólás?