Kategóriák
Egyéb kategória

Cimesz

Eljött ez a nap is, amit annyira vártam hónapok óta. Ros Hasana a zsidó újév. Vártam, mert épp itt az ideje, hogy átgondoljam, hogy számot adjak az elmúlt évről, hogy elkezdődjön valami új, valami kerekebb, valami édesebb. Hosszú év volt, spontán történésekkel, de 5771 más lesz. Szinte minden hónapra tudom mit szeretnék. Kívánok mindenkinek boldog esztendőt, hogy a tervei úgy sikerüljenek ahogy szeretné, hogy békességben éljen, egészségben, és gazdagságban!
Dávid tegnap boldogan jött haza az iskolából, végre megszólalt a sófár az ő szájában is, és vettünk sok gránátalmát, amit imád, sok mag, édes bíborság.
Van egy nagyon különleges, illatos almás süteményem az újévre, holnap felteszem. Remélem olyan lesz az elkövetkező év, mint az a sütemény. Kicsit más, kicsit jobb, mint az eddigiek.
Ez a cimesz pedig a borjúsült egyik körete, ami megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes, ünnepi.
Hozzávalók:
8 szál sárgarépa lereszelve
16 szem érett szilva
1 kk őrölt fahéj
1 csipet só
3 ek méz
8 ek olívaolaj
2 szem szegfűszeg
1 késhegynyi curry por
1 ek reszelt gyömbér
A sárgarépát és a gyömbért lereszelem, majd a félbevágott és kimagozott szilvákkal együtt megdinsztelem az olajaon nagy lángon a sóval. Ha nem túl friss a sárgarépa, kell hozzá egy deci víz. Beleszórom a fűszereket, és a mézet is hozzá öntöm. Aki szereti ekkor tegyen bele mazsolát is.
Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát.
Shana Tova!

9 hozzászólás a(z) “Cimesz” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?