
Alig van benne kalória, kellemesen savanykás, hidegen is fogyasztható, de legjobb langyosan. Közeledik a cukkini szezon, és a most kapható zsenge kis zöldségekből isteni leves készíthető, ami különösen jól esik ezeken a forró napokon.
Ha nem lenne ennyire meleg, akkor chilit is tennék bele, de ez most kimaradt.
Hozzávalók:
2 kicsi cukkíni (30-40 dkg a kettő)
2 fej hagyma
4 dl kefir
olívaolaj
1 citrom leve, és héja
só, bors
tárkony
A hagymát karikákra vágtam, olajon megfonnyasztottam, sóztam. Közben a nagylyukú reszelőn lereszeltem a cukkínit, és rádobtam a hagymára. Kicsit kevergettem, amíg összeesett. Sóztam, borsoztam, ráreszeltem a citrom héját, felöntöttem két liter vízzel, belenyomtam a citromlevet, és felöntöttem a kefirrel. Összeforraltam, és rászórtam a tárkonyt. Szerintem nem kell habarni, de aki a sűrűbb leveseket szereti, az keverhet a kefirhez egy kanál lisztet, sőt kefir helyett használhat tejfölt, vagy tejszínt is.

9 hozzászólás a(z) “Citromos cukkini leves” című bejegyzéshez
Hm, nagyon guszta, a hitvesem imádja az ilyen különleges ízkölteményeket, még ma megcsinálom, sztem én bevállalom azt a chilit 🙂 Köszönöm a receptet,Magusz (nemtom, az előző elment-e, sebaj, legfeljebb kétszer dicsértem meg a receptedet)
INFO tájékozatlanoknak!
A cukkini a zöldségfélék kaméleonja. Mivel ízsemleges, olyan ízűvé válik amilyennel összekeverjük: Sós, édes, fűszeres stb. Tehát ha "mosogatóvíz" ízű lett a leves az nem a cukkini hibája.
Egy cukkini-rajongó
Megcsináltam én is, de egy citrom/tárkonyízű tejszínes lé lett belőle, semmi cukkíni íze nem volt. Szóval nem volt rossz citromlevesnek, de máskor inkább kihagyom 🙂
Nagyon finom!!!!!!!!!
Megcsináltam én is, nekem is ilyen sárga, vagy inkább halványzöld lett, és nekünk nagyon ízlett. Nyári üditő leves. A hideg uborkaleves jutott róla eszembe kaporral. Jövőhéten az lesz, de az nagyon hasonlít erre. Én végül tejszínnel főztem, és piritóssal ettünk.
Vegetát? Nem, az nem lehet. Sosincs itthon.
Nekünk nagyon ízlett, sajnálom, hogy nektek nem.
én is megfőztem, és sajnos azt kell mondjam, ritka rossz ez a leves! Olyan, mintha meleg mosogatóvizet kanalaznék 🙁 A színe sem ilyen, a sok kefírtől inkább fehér, mint sárga. Nem lehet, hogy tettél bele vegetát?
Gabi
Én megcsináltam, ugrott még bele egy kis piros színü elfekvö paprika is, jó lett. Forrón ettük, mert nagyon éhesek voltunk, de langyosan is jó lehet 🙂
Ez nagyon jónak tűnik, épp van a hűtőben három cukkíni, meg is csinálom, de én tejszínnel, és teszek bele egy pici szerecsendiót.
Kaska