Kategóriák
Egyéb kategória

Jeruzsálemi túrótora

Nagyon megijedtem tegnap mikor az újságosnál legalább 20 féle karácsonyi receptmagazint pillantottam meg. Hol van még karácsony, és már készülni kell a vacsorával? Akkor én nagyon elmaradtam a Chanukkai előkészületekkel, ugyanis idén december elejére esik.
Úgyhogy addig jöjjön hetente egy-egy recept, nehogy valaki csak fánkot tudjon sütni a vendégeknek! Persze lesz fánk is, mert hallottam egy nagyon különleges receptet, és nem tarthatom meg magamnak. Az ünnepről, és annak gasztronómiai szokásairól majd később írnék, de a lényeg, hogy ilyenkor sok olajban sült étel, illetve, tejterméket, sajtot eszünk.
Ez a Jeruzsálemi Túrótorta méltó versenytársa a New Yorkinak, eddig még mindenki imádta.
Hozzávalók a „tésztához”:
1 bögre kuszkusz
2 tojás
5 dkg vaj
1 ek méz
1 csipet só
Forró víz
A kuszkuszt leöntöttem a forró vízzel, sóztam, hozzákevertem a mézet, és a vajat, majd 20 percig lefedve pihentettem. Mikor megpuhult, hozzákevertem a tojásokat.
Hozzávalók a túrókrémhez:
50 dkg tehéntúró áttörve
1 doboz Philadelphia sajtkrém
2 tojás
1 nagy narancs héja
3 ek méz
A krémet összekevertem, majd egy tortaforma aljára sütőpapírt fektettem. Erre simítottam a kuszkusz felét, majd a túrókrémet. A tetejére a maradék kuszkuszt tettem. 200C-ra előmelegített sütőben 40 perc alatt sütöttem meg. Mikor kihűlt a tetejét megszórtam dióval, és a narancs levéből, illetve mézből kevert szirupot öntöttem a felszeletelt tortára. Maga a torta egyáltalán nem édes, mindenképpen kell hozzá a szirup, de így az édességét már mindenki maga szabályozhatja.
Eredetileg a Judapesten.

40 hozzászólás a(z) “Jeruzsálemi túrótora” című bejegyzéshez

Isteni ez a torta. De nekem is gondom volt a fölső réteggel mert nagyon híg lett a túrókrém, és nehéz volt ráegyengetni. Ezt már másoktól is hallottam, nem tudom h mi rontottunk-e el valamit, vagy ez így normális. Hm?

Szia Eszter!
Ma készítettem el a túrótortát, nagyon finom, whiskysen, ahogy javasoltak az öntetet. De, a krémhez is jön a narancs kifacsart leve+3ek méz, vagy az csak a szószhoz?
Köszönöm, Bora

Szia Eszter!
Véletlenül tévedtem ide az oldalra és a túrótorta fogadott… hirtelen felindulásból megcsináltuk és hú meg ha… este hatkor csináltuk, másnap délben már nem volt egy morzsa se. Remélem sok hasonlóval örvendeztetsz meg minket. 🙂

skkor meg bullshit volt a koser so elmélet:) megnyugodtam. Kit, kit majd ha estére megnézed az oldalamat és meglátod kinek a darabjára megyek szinházba akkor rájössz:) amugy barátokat és ha van kedved gyere te is…

Na kérem, direkt felhívtam a rabbit, aki ortodox ám, és azt mondta, hogy minden konyhasó kóser.
Kit látsz vendégűl, a szatmái rebbét? 🙂
És voltak az edényeid a mékvében? Csak viccelek!

Kedves névtelen az a mennyiség amit írtál, az kb megfelel.

Meir: az arab kettővel van a biobolt mellett. Ha nem a gyógynövényesnél vetted, mert az még arrébb van. Éremes megnézni, van nála nagyon jó olajbogyó, finom joghurt, csomó fűszer.
Még nem láttam itthon kóser sót, de a rabbi szerint minden só kóser. Olvastam viszont egy cikket róla, hogy valamiért egészségesebb, és mikroszkóp alatt gyönyörű kristály formákat ad, nem úgy, mint a közönséges. Svédországabn azt használtam, de csak mert durvább.

Kedves Eszter!

Nagyon jól hangzik a recept, csak egy technikai kérdés:
Mennyi vizet öntöttél a kuszkuszra?
(Ha simán csinálom, akkor én az 1 rész kuszkusz 2 rész víz elvet követem, de gondolom, itt bejátszhanak a további hozzávalók is.)

Most voltam Izraelben, Jeruzsálem teljesen elvarázsolt. A falafel, a humusz és természetesen a rengeteg, finomabbnál finomabb édesség, igencsak próbára tették a gyomorkapacitásomat. Bár Jeruzsálem tortát nem ettem, de ahogy kuszkuszhoz jutok, rögtön ki fogom próbálni. Gondolom amilyen gyönyörű, olyan finom is.

neska:) miert lenne törvényellenes:) hiszen csak egy kattintasra vagyunk egymastól:)

amugy meg a lehelen vettem kuszkuszt, hazi turot, meg mezet. Igen ebbol az kovetkezik semmi nem volt itthon. ( narancs sem, na meg sutopapirt is)

Vélemény, hozzászólás?