Kategóriák
Egyéb kategória

Ki szedje össze más szemetét?

Én tökéletesen megértem, hogy bosszantó más szemetét összeszedni, más bunkósága miatt elvégezni egy olyan munkát, amit nem nekünk kéne. De valakinek meg kell tennie, különben belefulladunk a szemétbe. Más szemetébe.
Annyi szépet írtam már Erdőbényéről, jöjjön most valami csúnya, méghozzá nagyon csúnya: hónapok óta rohadó hatalmas szemét a falu legszebb részén a Ligetben, a Fás legelőn. Szinte biztos, hogy nem a helyiek hagyták ott a több száz műanyag palackot, sörösdobozt, tányért és konzervdobozt, de mégis ott van. Mondjuk a patakba pedig nem a turisták dobálnak dezodoros és mosogatószeres és öblitőszeres flakonokat, ugye.  Egy olyan hely van tele szeméttel, amire a falu minden fórumon büszke: a kiadványaiban, a hirdetésekben, sőt, több rendezvényt szerveznek oda.
liget-szemét1.jpgA falunkban sajnos sok a munkanélküli, vagyis sok a közmunkás. Ők nyírják a füvet minden utcában, ami meg is látszik, végre olyan az utcakép, – legalábbis ami a gazhelyzetet jellemzi- mintha egy kedves osztrák faluban lennénk, vagyis szép.
A Ligetbe viszont nem jutnak ki a közmunkások, valószínű nem ez a feladatuk, pedig az önkormányzat úgy tűnik szeretne több vendéget látni a faluban, a napokban adtak át egy új múzeumot, nyáron a piacot, pár éve a tájházat. Csakhogy az a fránya turista nem áll meg a faluhatárt jelző táblánál, tovább fog menni, főleg, hogy mindenhol arról olvas, hogy milyen gyönyörű hely az Aranyosi völgy, érdemes megnézni, és tábla is jelzi: természetvédelmi terület. Csakhogy pár tahó miatt ez a gyönyörűség nem élvezhető. Érthetetlen módon vannak olyan emberek, akiknek tetszik a környezet, hiszen ők is oda mennek piknikezni, pihenni, kicsit lelazulni, aztán maguk után hagyják a szemetüket, hátra se néznek, és azt hiszik úgy van ez jól, az már nem az övék, ők már kiették, kiitták a benne lévőt, nekik már nem kell.
liget-szemét2.jpgÉs nem a védelmükben jegyzem meg, hogy az egész Ligetben egyetlen szemetes sincs, ami volt, az valahogy eltűnt, leszerelték. Csakhogy hiába vitték el, azok a fránya emberek ettől még termelnek szemetet. És azok, akik haza nem viszik magukkal, de legalább annyi jó érzés szorult beléjük, hogy kidobnák a szemétbe, nem tehetik meg, így ott hagyják.
Komolyan kérdem, kinek kéne összeszedni mások szemetét? Mi tavaly összeszedtünk három zsákkal, nem akadt követőnk, persze megértem, azt a szemetet ugyanis a saját kukánkba kell utaztatni, telerakva vele a csomagtartónkat. Idén nem szedtük össze, csak megírom, hátha más is úgy gondolja, hogy valakinek össze kell szednie, mert így nem maradhat. liget-szemét3.jpgMi nem szemetelünk!

A képek minőségéért elnézést, telefonnal fotóztam.

6 hozzászólás a(z) “Ki szedje össze más szemetét?” című bejegyzéshez

Nálunk van egy elhagyott katonai gyakorló terület és félig őrzött elhagyott laktanya. Körben gyönyörű természet, olyan levendulással, ami mellett a tihanyi is elbújhatna.
De:rengetegen hozzák ide a szemetet, sőt, nem is háztartási szemetet, mint autóbontók melléktermékeit és autógumikat, építési törmeléket. (de találtam már tíz lenyúzott birkabőrt és belsőségeket, döglött kutyát, kiskutyákat mínusz tizenfokban papírdobozban, kismacskát plusz negyvenben….szóval minden van itt.
Évente egyszer van szemétszedési akció. Kb. 8-10 nagy konténer telik meg szeméttel, de persze marad is, mert sok szemét olyan helyre van lerakva, ahová nem tudom, hogy tudott az autójuk beállni hozzá.
Szóval, évente egyszer eltűnik a szemét.
Egy napig tart a gyönyörűség, aztán két nap múlva már biztos van vagy egy pár használt autógumi vagy egy bontott wc csésze csempével valahol újonnan leszórva. Néha még tetten is tudnám érni őket (naponta sétáltatok kutyát), de nő vagyok, egyedül sétálok, félek a minimum két fős (egy sofőr, egy lerakó) pasiktól és felhívni nincs kit, hogy MOST jöjjenek… (sem a közterület, sem a rendőrség nem igazán az a szerv, akik hívás után egy ilyen “pitiáner” ügyre öt perc múlva megjelennek….)

Itt nálunk (svájc) úgy kezdődik a dolog, hogy az 5-6 éves gyerekeket kiviszik a suliból az erdőbe, és NEM műanyag pohár tányér evőeszköz, hanem üveg porcelán, mert nem terhelik a felesleges szeméttel a környezetet. Mindenki hazaviszi a saját szemetét, az utcákon nincs szemetes, játszótereken elvétve. A használt papírzsebkendőtől elkezdve mindent. Szerelők munkások maguk után összetakarítanaka magukkal hozott zsákba rakják a szemetet, és viszik vissza a saját műhelyük, telepük szemetesébe. Sokszor gondolkodom én is, mi kellene ahhoz otthon, hogy ez működjön? Valahogy odakerült az üres flakon, szalvéta, sütisdoboz. Miért nem tudják visszavinni is? Üresen már sokkal könnyebb, kevesebb helyet foglal.

Saját tapasztalatom – évekkel ezelőttről, Pécsről.
Ahová a kutyáimat vittem naponta sétálni (gyükési rét) rendszeresen hoztak ki autóval szemetet. Kisebb nagyobb halmokat. Számát nem tudom, hányszor vittem ki saját nylonzsákot, apránként beleraktam, és kivittem az út szélére. Volt, hogy konténert kértem (és kaptam), volt, hogy beszóltam a BIOKOM-nak, hogy ha arrafelé járnak a kukások, és az út mellett találnak kék nyolnzsákban szemetet, dobják már fel a kocsira. Megtették – örökre hálás vagyok nekik ezért. Sem a konténerért, sem a szemét elszállításáért nem kellett fizetnem.

Aztán egy idő után belefáradtam. Miért csak én ? Miért én vagyok az az őrült, aki más mocskát összetakarítja ? Az utolsó években a szemétgyűjtésem már csak a töménytelen mennyiségű üvegtörmelékre szorítkozott, mert féltettem a kutyáimat, hogy belelépnek és megsebesülnek. Ha 100 évig élek, akkor sem fogom megérteni, hogy miféle emberek azok, aki attól boldogok, ha egy sziklához vágják a sörösüvegüket. (Igaz, még nem próbáltam, lehet, hogy tényleg felemelő, boldogító érzés….talán a főnökük fejét látják a szikla helyén ??)

A szeméthegyek nőttek, aztán a gaz nőtte be őket. Aztán volt, hogy felgyújtották. Aztán egy időben az illegálisan éjjel itt lelőtt vaddisznó szőrét-bőrét-belsőségét is itt hagyták, csak a húst vitték el. Kutyákat hoztak ki, döglötten, és kiskutyát dobozban, élve…
Volt ugyan több városi önkéntes takarítási akció is – ide sosem jöttek. Ez a rét, ha valaki is kíváncsi lenne rá, megtekinthető itt és látható, hogy egyáltalán nem világvégi terület….:
maps.google.hu/maps?q=P%C3%A9cs+marx+%C3%BAt+124&hl=hu&ie=UTF8&ll=46.095146,18.245491&spn=0.003809,0.006813&sll=46.09374,18.244879&sspn=0.007619,0.013626&t=h&hnear=7627+P%C3%A9cs,+Marx+%C3%BAt+124&z=17

Persze a rét nyugati oldalába torkolló völgyben is tudnék mutatni három évtizede „üzemelő” lerakót. Itt nem jár szemetes, viszont a romos présházak mind lakottak !!! s akik itt fent laknak, úgy gondolták, a Jóisten a völgyet azért teremtette, hogy ők oda gyűjtsék a mocskukat. Erre a megoldásra jutott egy használt-autógumit tároló cég is.
Valóságos regény ez a völgy. Rém regény…

Mióta a kutyáim az örök vadászmezőkön sétálnak, már nem járok a Gyükésbe, vagy nagyon ritkán. Pár napja épp ott voltam hecsedlit szedni. A helyzet változatlan. Szemét hegyek szanaszét. Hozzá kell tegyem, a rét közepén vezet át egy földút. A lerakás ezen út mentén történik – a térképen is jól látható. Hiába kértem anno a PMH illetékeseit, hogy a bejáratokat pár dózer-túrással zárják le, mert ez talán megakadályozná az autós szemetelők behajtását – semmit sem tett az önkormányzat. Nyilván a PMH kutyatulajdonosai nem itt sétáltatták a kutyáikat.
Mindezt csak azért írtam meg, hogy bizonyítsam, a mi vidékünk sem kivétel – sajnos – az általános magyarországi szokások alól…..

Mellesleg hol van az a Svájc ? Tényleg ezen a Földön ? (Bocs, ezt viccnek szántam. Irigykedő viccnek….)

Szerintem aki rendszeresen jár erdőben gyakran találkozik ezzel. Szégyen, hogy mennyi háztartási hulladék és építési törmelék kerül ki a természetbe. Pest környékén láttam olyan erdőt, ahol undorodtunk a turista ösvényen végig menni, a két szélen szó szerint térdig ért a sitt. Ami a legborzasztóbb volt, hogy beljebb az erdőben őzet is láttunk, ami önmagában örvendetes, de ilyen környezetben kénytelenek az állatok élni.
Szerencsére sok egyesület, civil szervezet szervez rendszeresen szemétgyűjtést.

Vélemény, hozzászólás?