
A mézes, édes, illatos sütemény kötelező fogása a Ros Hásánai étkezéseknek. Ilyenkor mindig örülünk neki, mert nagyon jó illat lengi be az egész lakást, egy pici tepsi süteménytől is, aztán mikor elfogy, egy évig eszünkbe se jut sütni belőle, annyira tömény. Szerintem reggelire a legjobb, egy pohár tejjel, de alma mellé is finom, a lényeg, hogy valami enyhítsen a töménységén. Ha mégis maradna belőle, akkor hagyni kell megszáradni, majd ledarálni, és nagyon finom morzsa alapja lehet egy túrótortának, vagy almás rétesbe is kiváló, az alma közé keverve.
Hozzávalók:
1,5 bögre simaliszt
1 bögre méz
1/3 bögre kristálycukor
2 tojás
1 tk reszelt gyömbér
1 narancs reszelt héja
1/2 narancs leve
1 ek fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt kardamom
1 tk szódabikarbóna
2 ek olaj
A hozzávalókat összekevertem, és sütőpapírral kibélelt tepsibe töltöttem. 180C-ra előmelegített sütőben 50 percig sütöttem. (tűpróba!) Egy hétig eláll.
Sana Tova!
Eredetileg a
JUDAPESTEN. 
13 hozzászólás a(z) “Mézes süti az ünnepre” című bejegyzéshez
ez szenzációs. viszont az évente egyszer-rel nekem is vitatkoznom kell: pár hete ezt vittem egy buliba, azóta a barátaim kijelentették, hogy karácsonyig csak ezt hozhatom 😀 szóval minden héten sütök egy tepsivel, és még nem unom 😀
Na, nálunk nem egy év múlva lesz, hanem szerintem a jövő héten, már feladták a rendelést! 🙂
Én megmondtam előre: nagyon tömény!
Ezért is írtam menekülési útvonalakat, ha maradna. Jelentem, nálunk ma reggel fogyott el.
Legközelebb egy év múlva.
Hű, Eszter, ez nagyon tömény! Persze a receptet olvasva is gondoltam, de megkóstolva mellbevágó. Ami nem baj egyáltalán, még az egyébként nem édesszájú nagylányom is repetázott belőle.
Egyik gyerkőc citrus-allergiás, így a narancsot sajnos ki kellett hagynom belőle. Amikor kész lett, ketté vettem, és a felét, még melegen, forró narancssziruppal megöntözgettem, ezt a módszert csak ajánlani tudom! 🙂
Köszönöm, Shana Tova!
Nagyon jol hangzik ez a suti, remelem meg a hetvegen kiprobalasra kerul nalunk is! 🙂 Shana Tova!
mi nagyon sok sütibe,krémbe stb teszünk kardamomot, sőt kávéba is, mert állítólag semlegesíti annak savasságát, ezért óv a ráktól
shana tova!
Shana Tova!
shana tova!
Köszönöm Chilii!!!
ez nem igazság! itt napról napra egyre több finomság tűnik fel, én meg sose fogom utolérni magamat a kipróbálásban!!!!! 😉
Nem írtam el, valóban kardamom. Nem csak indiai kajákhoz használatos, hanem a mézeskalács fűszerkeverék egyik összetevője is. Ez a süti pedig ízre eléggé hajaz a mézeskalácsra, csak puha.
Kardamom? Nem írtad el? az indiai kajákba kell szerintem.