Kategóriák
Egyéb kategória

Őszi mártogatnivalók tiniknek

martogatos2.jpgHa feljönnek a fiam haverjai számítógépen játszani, akkor megszűnik számukra a világ. Nem hallják ha csengetnek, nem hallják ha szól a telefon, vagy azt hiszek úgyse őket keresik. Válaszolnak ugyan a feltett kérdésre, de az agyukig nem jut el se a kérdés, se a saját válaszuk. Az evéssel ugyanígy vannak, sokáig nem érzik a testük jelzését, de ha valamelyiknek leesik, hogy éhes, akkor abban a pillanatban rögtön éhen akar halni az összes. Nem szoktam túlerőlködni ilyenkor az együnk egészségesen és kiegyensúlyozottan témát, de azért egyszer leültetem őket az asztalhoz. Lehet választani, hogy mikor legyen ez, de általában az ebédet választják. 
Így aztán a vacsora valami olyan szokott lenni, amit lehet úgy enni, hogy közben valamelyik fantáziavilágban mentik meg éppen egymás életét, vagy építenek városokat.

Fontos, hogy ez nem lehet olyan étel, amihez asztalhoz kell ülni, vagy két kézzel kell enni, mert egyikben ott a joystick, csak a másik szabad. Nem árt, ha nem túl folyékony, mert jó eséllyel a földön köt ki belőle valamennyi. Na és persze az is jó, ha se nem forró, se nem olvadós, mert sokszor órák alatt fogy csak el a nagy háború közben.
Nálunk ez mindenféle házi mártogatós szokott lenni, tortilla chipsel, grissinivel. A chipset is és a grissinit is a boltban veszem általában, és inkább a buli utáni nagytakarításba ölöm a plusz energiáim.
(A képen sütőtökös nincs, abból egy falatnyi se maradt 🙂

 

Sütőtökös
20 dkg sütőtök apró kockákra vágva
1 kis fej hagyma apró kockákra vágva
2 ek olívaolaj
10 dkg feta elmorzsolva
1 csipet cayenne-i bors

A hagymát megdinsztelem az olajon, rádobom a sütőtököt, öntök alá egy kevés vizet, és fedő alatt megpárolom. Cayenne-i borssal ls sóval fűszerezem, botmixerrel pépesítem, majd belemorzsolom a fetát.

Indiai krémsajtos
20 dkg friss krémsajt
2 kk curry por
1/2 gerezd fokhagyma
só, bors
1 dl tejföl

Mindent összeöntök, botmixerrel pépesítem, és kész is.

Sült paprika dip
4 kaliforniai paprika
4 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 kk méz
1 ek fehérbor ecet
1 kk friss kakukkfű
só, bors

A paprikát sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és 200 fokos sütőben 30 percig sütöm. Egy jól záródó műanyag dobozba rakom, ahol negyed óra alatt a héja megpuhul a saját gőzében, és könnyen lehúzhatóvá válik. Megpucolom, késes robotgépben pépesítem, majd hozzákeverem a többi hozzávalót is.

Sok tippet olvashattok a közös étkezésekről az Együtt Egy Asztalnál mozgalom facebook oldalán, érdemes like-olni!  

 

Vélemény, hozzászólás?