Kategóriák
Egyéb kategória

Somogyi kifliburgonya a király!

baranysteak04.jpgNem tudtam eldönteni, hogy a két rossz fotó közül melyiket osszam meg, úgyhogy itt van mindkettő a ros hasanah-i vacsoráról. Elnézést a képminőségért, de egyszerűen se idő, se helyem, de kedvem nem volt fotózni igazán, annyira vártam már, hogy végre megigyuk a pohár bort és nekilássunk a vacsorának.
Báránycombot készítettem, mellé pesztós kifliburgonyát, és most ennek osztom meg a receptjét, mert szerintem simán megállja a helyét önálló vacsoraként is egy hús és tejmentes napon.
A somogyi kifliburgonyát egyszerűen imádom! Sokkal jobb ízűnek találom, mint a többi salátaburgonyát, és nagyon jó tud lenni az igai sűrű, masszív állaga. Szerintem egyébként nem is főzve, salátának a legjobb, hanem libazsírban kisütve egy kis sóval, de az az igazság, hogy akármi is libazsírban megsütve a gasztronómia csúcsa.
Most viszont valami ünnepibbet szerettem volna, na nem mintha a bárány magában nem az lenne, de a köretet is szerettem volna kicsit felturbózni. Egy megjegyzésem lenne csupán: frissen sokkal-sokkal jobb, érdemes csak annyit készíteni belőle, amennyi el is fogy. Csirkecomb, vagy kacsamell filé mellé is el tudom képzelni.

Hozzávalók 6 adagnyi körethez:
1 kg somogyi kifliburgonya
12 db olívaolajban eltett aszalt paradicsom
12 szem kapribogyó
12 szem koktélparadicsom
1 gerezd fokhagyma
10 dkg mandula (barna héja nélkül)
2 ek tahini (szezámmag paszta)
1 dl extraszűz olívaolaj
1 ek friss citromlé
3 ek méz
1 pici chili
só, bors

+6 ek olívaolaj
1 csokor petrezselyem
A krumplit héjában megfőzzük, majd megpucoljuk, és 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk, végül 6 kanálnyi olívaolajban óvatosan összeforgatjuk a langyos burgonyaszeleteket.
A pesztó hozzávalóit egy magasabb, széles pohárba töltjük, és botmixerrel pépesítjük. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés meleg vízzel lehet rajta lazítani.
A pesztóval összekeverjük a krumplit, majd megszórjuk a petrezselyemmel.

baranysteak03.jpg

Vélemény, hozzászólás?