
Ahány ház, annyi szokás… Erre a zsidó tojás, más néven lengyel tojás igazi jó példa. Mindenki ismeri, de mindenki másképp készíti. Én a nagyanyámtól tanultam, aki talán a legegyszerűbb módón készítette, úgy, ahogy a Déditől ő is látta. Ebben a változatban se csirkemáj, se libamáj nincs, persze gondolom Dédi nem sokszor találkozhatott libamájjal gyerekkorában. 1897 áprilisában a Dob utcában született nagyon szerény körülmények közé, ezzel a recepttel kicsit rá is szeretnék emlékezni, mert a család egyhangúan megszavazná, ha lenne ilyen kérdés, hogy ő volt az igazi kedvence mindenkinek. Az „Ájer lájber cibelesz” ami szintén a zsidó-tojás egyik változata, nem nyers hagymával, hanem libazsíron üvegesre dinsztelt hagymakockákkal készül. Erre a hagymára dobták a liba, vagy csirkemájat, majd ezt keverték a lereszelt főtt tojáshoz. Nagyon finom, de én a libamájat sajnálom összekeverni tojással : ) A zsidó tojás annyira népszerű, hogy
Bálint Endre (1914 – 1986) festőművész meg is festette,
Csendélet Zsidó-tojással című akvarelljén. Na jó, ez kicsit más tojás, de tojás!
Hozzávalók:
6 kemény, főtt tojás, villával összetörve, vagy lereszelve
2 nagy fej hagyma felaprítva (újhagymával is nagyon finom, hogy a lilahagymáról ne is beszélünk. Ebben az esetben nem olyan erős hagymaízű, de többszöri fogmosással és rágózással sok mindent el lehet fedni, különben is egyen mindenki, és akkor nincs probléma!)
2 kanál libazsír
Mustár
Só
Bors
Ha éppen szem előtt van, mehet bele egy csipetnyi pirospaprika is.
2 hozzászólás a(z) “Zsidó tojás” című bejegyzéshez
Én is máj nélkül csinálom, majdnem ugyanígy. Ha a fentiekhez még hozzákevertek 1-2 szem főtt krumplit, úgy is nagyon finom 🙂 (Miri)
Na, ezt a receptet pont nem vettem észre. De épp ma én is leírtam. És csodák csodája pont ugyanaz a recept.:)