
És most nagyon örülök neki!
Fogalmam sincs, hogy nem jutott eddig eszembe, és most miért villant be, de végre megtaláltam a kirándulás alkalmával süthető legfinomabb padlizsán receptjét. Próbáltam én már mindenhogy, de sehogy nem volt az igazi. Ha karikákra vágtam, akkor valahogy kiszáradt, bárhogy is kenegettem sütés közben. Ha egyben sütöttem, akkor teljesen padlizsánkrémmé változott (naná, hiszen az is így készül) mire elkészült.
Na de most! Most félbe vágtam, és a feleket hosszában és keresztben bemetszettem a héjáig. Kicsit széthúztam a kezemmel, hogy a fűszeres olajat mindenhová be tudjam kenni, és így tettem a padlizsánokat a parázs fölé a rácsra.
Öt percig sütöttem alulról, majd öt percre megfordítottam, hogy a teteje is kapjon egy kis füstöt és színt. Aztán visszafordítottam, és készre sütöttem. Akkor jó, ha a bevágásoknál már bugyborékol a padlizsán leve, és az olaj, illetve ha már érezhetően mindenhol puha. Szerintem összesen 15-20 percet lehetett a rácson.
Csodálatosan krémes, kicsit füstös, nagyon pikáns lett.
A kenő olajhoz:
2 rész olívaolaj
1 rész balzsamecet
1 rész méz
só, bors
helyben szedett kakukkfű 🙂
csipet chili
rozmaring
Sütöttem már mézes padlizsánt sütőben, de az egész más.

11 hozzászólás a(z) “Padlizsán a kedvünkre” című bejegyzéshez
Jogos.
Talán csak pisztráng van fent az oldalon. valóban lehetne több, de az az igazság, hogy sajnos sokkal kevesebb halat eszünk, mint kéne.
De most, hogy felhívást kaptam, hétvégén csinálok halat 🙂
Kipróbáltuk és nagyon bejött.
Három beirdalt tenyeres keszeget olívaolaj+halfűszer keverékkel bekentünk. Mellé egy nagyobb padlizsánt tettünk a fent módszerrel elkészítve.
240°/40 perc alatt csodásan megsült, megpirult minden.
Köszönet az ötletért.
—-
Eszter: hiányolom a halas ételeket az oldaladról. Biztos belefér néhány módszer a sietősbe és a kóserbe is… Köszönet előre is.
Kakukkfű könnyen termeszthető az erkélyen, konyhaablakban
medvedr
én meg már azt hittem, hogy _tényleg_ feltaláltad a spanyol viaszt 😀 😀 😀 😀
Olyan mint a mangó, igen! 🙂
Kóser tarja nincs, csak vicceltem.
ez akkor kb olyan, mint a mangókifordítás, nem? úgy kell bevágni.
(mi az a kóser tarja???)
Cidert ittunk, és kóser tarját ettünk mellé 🙂
Mmmm…. ezt én is elkövetem!
Egy kérdés: mihez talál? (Étel, ital egyaránt érdekel.)
Mi is szoktunk ilyet, csak a vájatokba nagyon sok apróra vágott petrezselymes, olivaolajas, zúzott fokhagymás, sós, borsos kencét teszünk. Próbáljátok ki így is, nagyon finom 🙂
Ezt most a Pilisszentlászló után szedtük, egy óra séta az erdőben, utána egy rét és ott 🙂
Bocs, de egészen pontosan nem tudom megmondani.
Rengeteg helyen nő az országban, ilyenkor könnyű észrevenni a lila virágjáról, de mindig felhívja magára a figyelmet a csodálatos illatával. Ahol megérzed, érdemes alaposan körülnézni.
Hol lehet kakukkfüvet találni?