Kategóriák
Egyéb kategória

Bagel

Ha egyszer egy üzlet beindul… Ma reggel is, hagymás bagel, vagyis jó jiddis szóval élve beigel volt a család reggelije, férjem kívánsága szerint. Ugyanúgy készül, mint az előző, csak a formázásnál hagymakarikák kerülnek bele. A bagel törte 1683-ban Bécsben kezdődik, ahol a helyi pék köszönetet akart mondani a lengyel királynak, amiért az megóvta a vidéki rokonait a török betolakodóktól. Készített egy lovagló-kengyel alakú péksüteményt, amellyel megemlékezett a király kedvenc időtöltéséről a lovaglásról. A bagel népszerűsége Lengyelországban lett igazán nagy, amikor elkezdték vajúdó nőknek ajándékozni a nagy tápanyagtartalma miatt. Később a nők a gyermekeiknek adták tovább, mert könnyű volt megfogni, és a kicsik szerették rágni édeskés íze miatt a fogzás idején. A Bagel útja Oroszországba vezetett bubliki néven, ahol spárgára fűzve árulták, és mint oly gyakran a kerek dolgokat, ezt is szerencsehozó tulajdonsággal ruházták fel, valóságos varázs süteményként tekintettek rá.
A kelet-európai zsidó bevándorlók vitték az Egyesült Államokba, ahonnan a Bagel elindult világhódító körútjára. 1910 és 1915 között már 300 iparos élt Bagel sütésből New York-ban. Eleinte a Bagelt tálcákról, botra fűzve árusították mindenféle töltelék nélkül.
A Bagelt „ipari” körülmények között a hatvanas évek óta gyártják, amikor is Dan Thompson feltalálta azt a gépet, amely dagasztás után rögtön főzi a süteményt, majd süti, és utána csomagolja. Ez a gép már 2100 Bagelt tudott óránként sütni. Na ilyen tempóban még nekem nem megy, de alakul a dolog, alakul… Látom másoknak is rögtön a begel jutott eszébe a reggeli szó hallatán, itt és itt is. Egy időben szerettünk volna nyitni egy helyet a barátnőmmel, ami Bagel Műhely névre hallgatott volna, de sajnos nem találtunk mecénást. Ez úton üzenem azoknak, akik szerint egy ilyen műintézmény nem élne meg Budapesten, hogy jó, valódi bagelre igenis igény van!

19 hozzászólás a(z) “Bagel” című bejegyzéshez

Este megsütöttem, (ehető az másnap is :), és jó! Kellett végre valami sűtős sikerélmény. Az már fúziós konyha, ha a bagelbe az ember a bébi spenót,paradicsom és tejföl mellé sonkát, szalonnát is tesz? 🙂

Folytatom az idő- és bageltöltést. Van kapros-lazacos, keménytojásos-füstölt makrélás, eperlekváros, citromos-túrós, camabert-es-diós-körtés… Én meg nem értem, miért nem tudok lefogyni. Tanácstalan vagyok…

Kedves Eszter, a bagel recept remek!!! Mivel szeretem a recepteket “testreszabni”, ezért megtöltöttem a tésztát feltekerés előtt egy kis dinsztelt pórés-fokhagymás-bazsalikomos sajtkrémmel és a tetejét is bőven megsajtoztam és borsoztam. És a fogyókúráról végleg lemondtam…

Szia,

már régóta szeretnék otthon bagelt készíteni, de még valahogy nem volt rá érkezésem… ezt a receptet viszont kipróbálom..
köszi szépen, majd megírom, milyen lett.. 🙂

nagyon tetszik a blogod, jó ide belépni 🙂

szia

Semmi ilyen jelentősége nincs, de nekem az újjal lyukasztós módszer után mindig rondák lettek a bageljeim. Ezzel meg szépek maradtak, bár az illesztés helye valóban látszik. Ennyi.

Szia Eszter! Már korábban készítettem bagelt, de nem felsodorva-összenyomkodva, hanem úgy, hogy egy adag tészta közepébe nyomtam az ujjam és körkörös mozdulattal kiszélesítettem “tömlővé”. A kérdésem az lenne, hogy az általad használt módszer által rétegesebb-levelesebb lesz-e, vagy vmi “rituális” jelentősége van? Mert (hacsak nem akarjuk tölteni a bagelt) az általam ismert módszerrel viszont biztos nem nyílik ki és nem látszik az illesztés helye. Nem kötözködésből, hanem a tökéletes bagel sütésének céljából kérdezem, ugyanis nagyon ízlett nekünk a végeredmény, és még sokszor szeretnék ilyet készíteni a jövőben. (Bocs, hogy ilyen hosszú voltam.)

Fogalmam sincs 🙂
Olyan nem lesz, az biztos, és ha ilyenben gondolkozol, akkor szerintem főzd készre, vagyis 2-2 percig oldalanként, mert egyébként nem áll meg a tésztában a kelés és tönkremegy reggelig. Lehet, hogy így is…
Egy próbát megér, majd írd meg.

De talán jobb ötlet, ha bedagasztod, csak hideg vízet használsz, majd egy nylon zacskóban azonnal berakod a hűtőbe, és reggel főződ meg, az már közvetlen a sütés előtt van. Egy órát így is nyernél.
Eszter

Szia

A világért sem szeretném megszentségteleníteni a bagelt-de Neked van tapasztalatod.-Kérdés:Szerinted ha előzőnap előfőzöm és reggel sütöm meg akkor még élvezhető lesz.Nagyon fontos lenne a véleményed.(röviden nem szeretnék 2 órával korábban kinyitni a szemem, viszont bagelt szeretnék készíteni nagy mennyiségben)nagyon fontos lenne a válaszod:))

Szia!

Annyit tennék az írásodhoz, hogy a bagel eredete igazából Erdélyben keresendő, miközben a Szigetközben főtt-sült kalács a mai napig létezik. Krakkóból terjedt, hogy New York tegye híressé. Így lett egy jellegzetesen zsidó étel a 20. század elejére egyre elterjedtebb, ma pedig az etnikai konyhából fúziós konyhai remek, amely az amerikai háztartások igen nagy tömegében és nem csak a zsidó konyhában, mindennapi eledel lett.

Gratulálok a blogodhoz!

Vélemény, hozzászólás?